Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu

02.08.2022.

08:59

Autor: T.V./S.M./HRT/Hina

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu

Foto: HTV / HRT

Svečanije nego u prethodnih deset godina, na romskom groblju u Uštici nedaleko Jasenovca obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - Samudaripen.

U nazočnosti državnih dužnosnika, predstavnika diplomatskog zbora, izaslanstava Roma iz desetak europskih zemalja i predstavnika vjerskih zajednica, u organizaciji Saveza Roma u RH "Kali Sara", održana je svečana komemoracija za sve Rome stradale u logoru Jasenovac i drugim nacističkim logorima. O stradanjima Roma u Jasenovcu govorio je saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Veljko Kajtazi, koji je kazao kako je to prigoda da se evociraju sjećanja na oko pola milijuna ubijenih Roma. 

Prijenos možete pogledati ovdje:

U 14 autobusa stiglo je oko 500 pripadnika romske nacionalne manjine, a došli su i visoki predstavnici. Nakon komemoracije položeni su vijenci i krenulo se u obilazak memorijalnog centra. Komemoracija se održavala još od 2012. godine, ali tek od 2020. postoji memorijalni centar, rekla je novinarka HTV-a Matea Šeparović. 

- S ovog mjesta, dodao je, treba poslati poruku da učimo iz povijesti i da smo se prema povijesti odredili uređenjem groblja, muzeja i zida boli u Uštici, kao jednom od stratišta.

- Ovo je mjesto najveće stratište romskog naroda u Europi, moramo povezati mlade Rome i nerome, kako strah i dezinformacije više nikad ne bi doveli do ovakvog zla, rekao je Kajtazi.

Najveći genocid nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata

Romi su dovođeni u Jasenovački logor, gdje su živjeli u neljudskim uvjetima, a najčešće se bili samo broj, bez identiteta. Prema dosad poznatim podacima, u Jasenovcu je stradalo 16.173 Roma, od čega 5608 djece. Kajtazi je to ocijenio najvećim genocidom nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata u svijetu. Trebalo nam je 80 godina da se oporavimo od tog pokušaja istrebljenje našeg naroda, rekao je.

Brojna izaslanstva na svečanosti su položila vijence i zapalila svijeće uz spomen obilježje na romskom groblju.

Na svečanosti je mladom Davidu Oršiću uručena je nagrada za najbolji esej Ljetne škole suočavanja s prošlošću. Prigodni glazbeni program izveli su violinistica Natalija Stanisavljević i pijanist Semir Hasić.

Galerija
Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugome svjetskom ratu, Foto: HTV/HRT
Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugome svjetskom ratu, Foto: HTV/HRTMeđunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu , Foto: HRT/HTVMeđunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu , Foto: HRT/HTV

Nakon završetka svečane komemoracije romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u Uštici, saborski zastupnik Veljko Kajtazi novinarima je izjavio kako je to prvi puta da Romi počinju javno govoriti o stradanjima svojih sunarodnjaka.

- Ostvarili smo naš cilj da ovdje dovedemo što veći broj mladih Roma, kako bi ih upoznali s prošlošću, rekao je dodavši kako sada na svečanost dolaze i visoki državni dužnosnici.

Na pitanje očekuje li ispriku predsjednika Zorana Milanovića za posljednje izjave o Romima, Kajtazi je izbjegao konkretno odgovoriti.

- Stojim iza svega što sam ranije rekao i u budućnosti ću se uvijek kao saborski zastupnik zauzimati za interese Roma. Nisam upoznat s visokom politikom, ali kada su u pitanju interesi Roma, ja sam tu prvi, rekao je.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra kako izjave Milanovića nisu bile dolične pa bi bilo dobro da se ispriča.

- Takva izjava u ovo vrijeme nema mjesta i nadam se da će se kao častan čovjek ispričati, rekao je Mesić.

Prisjetio se pritom da su zločini nad Romima u vrijeme NDH počinjeni i u njegovu mjestu, Orahovici. Romi su tamo bili vrijedni građani, majstori i radnici, a jednog dana samo su nestali, romska i židovska djeca nisu došla u školu, jer su jednu noć svi odvedeni.

- Mislim da romskoj manjini treba pomoći i pružiti im šansu da iskažu sve svoje sposobnosti, zaključio je Mesić.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako se gradska vlast zauzima za veća prava svih nacionalnih manjina u Zagrebu, pa tako i Roma.

- To smo na simboličan način i danas pokazali. Nastavljamo sa svim dobrim projektima i svi građani Zagreba moraju se osjećati kao ravnopravni građani. Osim toga, mi imamo najizdašnije stipendije za učenike i studente iz romske zajednice, rekao je Tomašević, koji je napomenuo da komemoracija nije prigoda za političke izjave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!