Čestitke državnog vrha povodom Međunarodnog Dana žena

08.03.2022.

09:21

Autor: HRT/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Rawpixel.com / SHUTTERSTOCK

Međunarodni je Dan žena. Obilježava se nizom panela i okruglih stolova. Među ostalim razgovarat će se o zakonu o radu po mjeri žena, njihovu položaju u društvu, femicidu, uvođenju besplatnih menstrualnih potrepština u sve osnovne škole. U 18 sati u Zagrebu će se šesti put održati Noćni marš u organizaciji Feminističkog kolektiva Faktiv. Predsjednik Republike Zoran Milanović tijekom jutra posjetit će sa suprugom izložbu Žene i tehnika u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla".


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, u kojoj stoji:

„Danas kada obilježavamo Međunarodni dan žena prisjećamo se dugog puta koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala osnovna ljudska i građanska prava. Premda je njihova borba započela početkom dvadesetoga stoljeća, još uvijek je potrebno puno napora kako bismo postigli jednakost žena i muškaraca na svim društvenim područjima.

Hrvatska svakodnevno radi na osnaživanju položaja žena i zaštite njihovih prava. Ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Naš cilj je tolerantno i ravnopravno društvo u kojem svi imaju jednake mogućnosti.

Obilježavanje ovoga dana prigoda je za istinsku zahvalu svim ženama na njihovom svakodnevnom doprinosu društvenom, gospodarskom i kulturnom napretku naše domovine. Žene su temelj društva i obitelji te ih svojim požrtvovnim radom i ljubavlju čine boljima. Dale su nemjerljiv doprinos u borbi protiv pandemije, otklanjanju posljedica potresa, a i danas u ovim ratnim vremenima.

Jedino ustrajnim poticanjem daljnjeg napretka položaja žena, bez predrasuda i diskriminacije te zaštitom od svih vrsta nasilja, ostvarujemo njihovu potpunu političku, ekonomsku, socijalnu i društvenu jednakopravnost. Pritom posebno moramo voditi računa o uspostavljanju ravnoteže između obiteljskog života i posla.

I kao što je papa Franjo poručio u svojoj novogodišnjoj poruci, "zato što majke donose život i čuvaju ovaj svijet, učinimo svi velike napore kako bismo slavili majke i zaštitili žene", uputivši pritom snažan poziv na okončanje nasilja nad ženama.

Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim ženama želim sretan Međunarodni dan žena".

Plenković: Žene čine hrvatsko društvo naprednijim, humanijim i boljim

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u utorak čestitku u povodu Međunarodnog dana žena, zahvalivši ženama što hrvatsko društvo čine naprednijim, humanijim i boljim, a posebno njegujući obiteljske vrijednosti.


- Postizanje ravnopravnosti žena u društvu naše je čvrsto opredjeljenje. Sinergijom mjera za veću zapošljivost žena, unaprjeđivanjem demografskih mjera, kao i odlučnom borbom protiv svih oblika diskriminacija i nasilja nad ženama, odlučni smo u stvaranju društva jednakih prilika, napisao je premijer Plenković na Twitteru.

Žene se i dalje suočavaju s problemima

Povodom Međunarodnog dana žena pripadnice različitih političkih opcija u Hrvatskoj upozoravaju na probleme s kojima se žene i dan-danas susreću.

Rodno uvjetovano nasilje, premale kazne za počinitelje, ali i dalje nejednake mogućnosti te uvjeti na tržištu rada za žene - neki su od njih.

- Hrvatska se kroz brojne dokumente zalaže za ekonomsku samostalnost žena, aktivno učešće na tržištu rada, za ravnopravno roditeljstvo. Želimo istaknuti da još nismo sasvim ravnopravne, rekla je Nada Murganić iz HDZ-a.

- Hrvatska već šest godina nema nacionalnu politiku za ravmopravnost spolova, a svi izvještaji pokazuju da su i potres i pandemija utjecali na još teži položaj žena, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

Ivana Kekin  iz Zeleno-lijevog bloka podsjeća na poražavajuće brojke o femicidu, nasilju, kako naše sudstvo tretira to nasilje.

- Ako pogledate kako nam izgledaju stranke, Vlada, Sabor, vidjet ćete da još nema govora o ravnopravnosti, rekla je.

Predsjednik Milanović čestitao Međunarodni dan žena 

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je danas svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena obišao je i izložbu posvećenu ženama u znanosti pod nazivom „Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike“ koja je postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Uz stručno vodstvo jedne od autorica i kustosice izložbe Kosjenke Laszlo Klemar predsjednik Milanović razgledao je izložbu koja donosi priče o istaknutim znanstvenicama - ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima, ali i o anonimnim ženama koje su uspjele zadužiti znanost.

Izložba se oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla te uključuje i žene koje nisu nužno znanstvenice, ali su profesionalno obavljale poslove koji se stereotipno vežu uz muškarce. Osim toga nije usmjerena izdvajanju doprinosa pojedinačnih znanstvenica i izumiteljica, nego nastoji dati širu perspektivu, a fokus izložbe nije na isticanju individualnih biografija iako se spominje niz žena koje su svojim radom doprinijele znanosti i tehnologiji, pojasnila je kustosica izložbe.

Predsjednik Milanović izložbu je obišao u pratnji ravnateljice Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, autorica izložbe Barbare Blasin, Tee Kantoci te autorice i kustosice Kosjenke Laszlo Klemar.

Uz predsjednika Milanovića bile su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!