10:36 / 11.03.2021.

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Medved: Do kraja tjedna poziv za obnovu i rekonstrukciju dimnjaka

Sanacija dimnjaka

Sanacija dimnjaka

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Do kraja tjedna raspisat će se poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka na potresom pogođenom području, koje je žurno potrebno skinuti kako bi se objekti mogli koristiti, najavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

- S obzirom da na potresom pogođenom području postoji 20 tisuća dimnjaka koje je potrebno žurno skinuti, kako bi se mogli koristiti objekti kojima je samo dimnjak razlog za zabranu korištenja, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje će do kraja ovog tjedna objaviti poziv za rekonstrukciju i obnovu dimnjaka, rekao je Medved na sjednici Vlade.

Kazao je da je do danas u Sisačko-moslovačkoj županiji zabilježen ukupno 931 potres, od kojih je 16 potresa imalo magnitudu veću od 4 prema Richteru.

Do sada je postavljeno 1719 kontejnera i mobilnih kućica, u proteklom tjednu 35 kontejnera, a Ravnateljstvu za robne zalihe upućen je zahtjev za nabavu 40 uredskih kontejnera za smještaj državne uprave.

Medved je izvijestio da je jučer održan sastanak sa predstavnicima jedinica područne i lokalne samouprave na kojem su utvrdili dinamiku i nadležnost za uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi.

- Za uklanjanje objekata do sada je prijavljeno ukupno 523 objekta, od toga u Sisačko-moslovačkoj županiji 479, u Karlovačkoj županiji 24 te u Zagrebačkoj županiji 20, izvijestio je.

Ministarstvo prostornog uređenja i državne imovine izradilo je uputu o postupanju vezano za sadržaj elaborata postojećeg stanja kako bi lokalni stožeri mogli donijeti odluku o uklanjanju, a definiran je postupovnik o angažiranju građevinskih tvrtki za uklanjanje, dodao je.

S potresom pogođenog područja do sada je 2861 osoba napustila domove, a riječ je o 1388 osoba iz Petrinje, 1136 iz Siska, 177 osoba iz Gline te 160 iz ostalih mjesta.

Medved je istaknuo da se nastavljaju se isplate financijske pomoći za podmirenje osnovnih životnih potreba, za što je do sada isplaćeno 95 milijuna kuna za isplatu, a kroz jednokratnu novčanu pomoć Ministarstvo hrvatskih branitelja isplatilo je 11 milijuna kuna jednokratne novčane pomoći.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je u tijeku finalizacija procjene štete na potresom pogođenom području, kao i priprema drugog zahtjeva Hrvatske za novčana sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. 

Vlada će namiriti troškove grijanja stradalima u potresu

Vlada je danas donijela odluku da će namiriti troškove grijanja za 1269 kućanstava na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

- Ovom odlukom zatvaramo namirenje troškova električne i toplinske energije, odnosno grijanja za sve kupce na potresom pogođenim područjima. Riječ o ukupnom trošku od 50 milijuna kuna, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Kad će početi obnova?

Konferenciju za novinare održao je i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na kojoj je govorio o obnovi potresom pogođenih područja. Evo što je rekao kada počinje obnova u Zagrebu.

- Sva pravna struka od ponedjeljka kreće s izdavanjem odluka temeljem kojih stanovništvo dobiva određena prava, a temeljem tih odluka Središnji državni ured i Fond za obnovu dobit će priliku raspisivanjem natječaja, za koji je tenderska dokumentacija spremna, pokrenuti organiziranu obnovu bez obzira je li ona konstrukcijska ili cjelovita, poručio je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!