Medved o Milanoviću: Duže vrijeme svjedočimo huškačkoj retorici

01.04.2021.

11:44

Autor: V.G./HRT

Tomo  Medved i Zoran Milanović

Tomo Medved i Zoran Milanović

Foto: Marin Tironi/Emica Elvedji / PIXSELL

Duže vrijeme svjedočimo neodgovarajućoj i neprikladnoj retorici u javnom prostoru, huškačkoj retorici koja stavlja mete na određene osobe i retorici koja može biti itekako opasna za odnose u društvu. Takve riječi i takav jezik su po meni apsolutno neprihvatljivi, poručio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade, komentirajući nedavne istupe predsjednika Zorana Milanovića.

Medved je rekao kako ga kao branitelja i ministra branitelja rastužuje činjenica da se jučer, prigodom obilježavanja 30. obljetnice pogibije Josipa Jovića na Plitvicama, mogao od strane predsjednika Milanovića čuti neprikladan govor koji liči na huškanje i govor mržnje.

- Moj poziv je da se, poglavito u tim prigodama kada dolazimo odati počast našim junacima koji su život položili za slobodu zemlje, da se usmjerimo na taj čin i da ne koristimo te prigode da odašiljemo riječi koje ni na koji način nisu prikladne, ni u jednom trenutku, a poglavito ne na komemoracijama, rekao je Medved.

Istaknuo je da se pitanje vezano za imenovanje predsjednika Vrhovnog suda, da se poštivala procedura, moglo riješiti na način kako se to rješava u demokratskim državama.

- Ovo je nepotrebno, neprihvatljivo i ne vodi nigdje, smatra Medved.

Na pitanje jesu li premijer Plenković i predsjednik Milanović trebali zajednički položiti vijence na obilježavanju 30. obljetnice akcije Plitvice, Medved je rekao da je protokol unaprijed dogovoren vodeći se propisanim epidemiološkim mjerama te da se s njim složio i sam Predsjednik Republike.


- Ja sam sve vrijeme, iako sam najveći dio vremena nazočan u Petrinji, bio upoznat s aktivnostima koje se provode u pripremi obilježavanja obljetnice akcije Plitvice. Upoznat sam s naporima koje je uložilo Ministarstvo unutarnjih poslova, a u pogledu dostojanstvenog obilježavanja te važne obljetnice, vodeći računa o epidemiološkim mjerama. Moj suradnik, ravnatelj, je nazočio na tim sastancima. Upoznat sam s prepiskama. Prije sedam dana sam dobio pismo od ministra unutarnjih poslova, koje je adresirano i na Predsjednika Republike, u kojemu jasno stoji da za cilj imamo dostojanstveno obilježiti taj datum, ali na način da se protokol organizira tako da se dolazi u određenim vremenskim periodima kako bi se poštivale mjere i da na toj lokaciji ne bude više od 25 ljudi. Isto tako, vidio sam da je Ured Predsjednika potvrdio takav model, rekao je Medved podsjetivši da je po istom modelu i prošle godine obilježena obljetnica akcije Plitvice.

- Iz onog što se moglo iščitati, vidljivo je da nije bilo nikakvog prijepora, da smo svjesni nužnosti poštivanja epidemioloških mjera te u skladu s tim smo održali dostojanstveno komemoriranje na Plitvicama, dodao je Medved.

Zoran Milanović upriličio je prijam u znak sjećanja na pogibiju Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika poginulog u Domovinskom ratu i 30. obljetnicu akcije Plitvice, koji je održan u Uredu predsjednika Republike. Predsjednik je uručio i odlikovanja sudionicama akcije Plitvice. Novinari su pitala ministra Medveda zašto nitko iz njega ministarstva nije nazočio tom događaju.

- Poziv sam dobio i mi smo kao ministarstvo predložili upravo te kolege, to su moje kolege s kojima sam bio u postrojbi na Plitivicama kad su ranjeni. 30. ožujka boravio sam u Aržanu, gdje se gradi Memorijalni centar Josip Jović. Moj ured je kontaktirao Ured predsjednika i postavio jasan upit, s obzirom na to da sam prisutan u Aržanu, nismo dobili povratnu informaciju je li poziv prenosiv na drugu osobu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!