Medved: Nastavljamo osuvremenjavanje Hrvatske vojske

22.01.2022.

10:51

Autor: Hrvatski radio/HRT

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Zadru je komentirao dogovor hrvatske Vlade s američkom o nabavci oklopnih vozila pješaštva Bradley. 

Rekao je kako se nakon ugovora o kupnji borbenih zrakoplova Rafale nastavlja osuvremenjavanje hrvatskih oružanih snaga.

- To je jasna poruka i opredjeljenje naše Vlade, bez obzira na okolnosti u kojima živimo, okovani pandemijom, potresima, ni u jednom trenutku nismo zanemarili podizanje sposobnosti Hrvatske vojske, i na tom tragu ćemo nastaviti, rekao je.

- S tim modelom borbenog vozila Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti i to je dokaz da ni jedna grana nije zanemarena u pogledu modernizacije i opremanja, dodao je.

Hrvatska će realizirati nabavu oklopnih vozila Bradley, otkrio je sinoć premijer Andrej Plenković. Rekao je i da je sa SAD-om dogovoren znatno povoljniji aranžman kojim će se ojačati partnerstvo, a posla će imati i tvornica "Đuro Đaković".

- Neki odmaraju, a neki rade. Mi koji radimo smo u međuvremenu s američkom stranom, kada je riječ o Bradleyjima, borbenim vozilima pješaštva, dogovorili puno bolji aranžman za Hrvatsku - i u financijskom smislu i u smislu opremanja vozila i u smislu rezervnih vozila koja će nam biti isporučena. Sljedeći tjedan ćemo malo detaljnije izvijestiti hrvatsku javnost da kada se te stvari ozbiljno rade, onda jačamo sposobnosti hrvatske vojske i obranu, izjavio je novinarima Plenković.

Medved: Operacijom "Maslenica '93" poručili smo da smo sposobni osloboditi državu

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u subotu je uputio i zahvalu braniteljima sudionicima VRO "Maslenica '93", posebno obiteljima poginulih, istaknuvši da je ona bila prekretnica u Domovinskome ratu kao snažna poruka da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi državu od neprijatelja.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) "Maslenica '93." bila je prva velika oslobodilačka akciju kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

Ministar Medved je jutros u Zadru, u sklopu obilježavanja 29 godina od operacije, položio vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju Zadar, a u izjavi novinarima, uz zahvalu braniteljima sudionicima akcije te posebnu zahvalu obiteljima koje su u toj operaciji gubile svoje najmilije, Medved je istaknuo tri važne poruke koje su njome odaslane.

- VRO 'Maslenica' je prekretnica u Domovinskom ratu, snažna poruka, prvo našem narodu da su oružane snage, Hrvatska vojska i policija, kadre osloboditi svaki pedalj zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, a posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo to učinili 1995. godine izlaskom na državne granice u VRO "Oluja" i 1998. godine mirnom integracijom i u Vukovar, rekao je Medved.

Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata, dodao je, kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana da je ona krvlju plaćena i da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!