14:41 / 04.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Medved: Postavljeno 1165 kontejnera za stradale od potresa

Postavljeno 1165 kontejnera i mobilnih kućica

Postavljeno 1165 kontejnera i mobilnih kućica

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je da su na potresom pogođenom području Banovine do sada postavili 1165 kontejnera i mobilnih kućica za stradale, a samo tijekom ovoga tjedna postavljeno ih je 236.

U državnim stanovima zbrinuta je 171 obitelj stradala u potresu, rekao je ministar Medved na sjednici Vlade.  Najavio je dopremu novih 391 kontejnera.

-  Jučer su postavili i prve stambene kontejnere u kontejnerskom naselju u Petrinji, a nastavljaju s izradom naselja u Sisku, Glini i općini Majur, rekao je. 

Na električnu energiju do sada je priključeno 1184 smještajnih objekata. Izvijestio je i da su na pogođenom području izgradili ukupno 41 novu trafostanicu, a devet ih je još u izgradnji i bit će dovršene do 10. veljače. Naglasio je i da se provodi kontrolu nad isporučiteljima vode za ljudsku potrošnju, dodavši da su vodovodi u Dvoru, Topuskom, Glini i Petrinji zdravstveno ispravni.

Izvijestio je i da su uputili mobilizacijski poziv za šest tvrtki koje će sudjelovati u postupku uklanjanja oštećenih javnih i privatnih objekata, a u Petrinji je već počeo postupak uklanjanja urušenih zgrada. 

- Ministarstvo kulture i medija dat će suglasnost za uklanjanje nepokretnih kulturnih dobara kada se utvrdi da je riječ o većim oštećenjima kojima je izravno ugrožena stabilnost građevine", kazao je Medved.

Podrhtavanja tla izazivaju otvaranje rupa 

U tijeku je i izrada elaborata o uklanjanju oštećenih visokih tvorničkih dimnjaka u Sisku koji prijete sigurnosti građana. 

Govoreći o javnim radovima na tom području, kazao je kako su do sada raspisali 18 natječaja za 486 djelatnika. 

Predstavio je i brojke Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, prema kojima je ukupno pregledano 26.608 objekata, odnosno 60,65 posto prijavljenih, od kojih je 3343 s crvenom oznakom, i 5849 sa žutom oznakom. Upozorio je da svakodnevna podrhtavanja na pogođenom području izazivaju otvaranje rupa, odnosno vrtača, gdje je samo na području općine Kukuruzari u tjedan dana otvoreno 30 novih rupa (vrtača), čime ih je ukupno 80. Naglasio je da su pripremili privremeni smještaj za mještane u blizini tih rupa, koji im stoji na raspolaganju ukoliko se osjećaju ugroženima. 

Profesor Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu održao je prezentaciju o njihovim trenutnim spoznajama o vrtačama na potresom pogođenom području, naglasivši kako se na području Mečenčana stalno povećava broj vrtača. Upozorio je kako su lokacije na kojima bi se mogle pojaviti buduće vrtače zasada nepoznate, ali smatraju da su moguće na području Mečenčana i Borojevića i da bi predstavljale veliku geološku opasnost i rizik za stanovnike toga područja. Naglasio je da su proveli nekoliko metoda istraživanja kako bi mogli prepoznati potencijalne lokacije za nastanak urušenih vrtača u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!