11:21 / 04.02.2021.

Autor: HRT

Plenković: Prosvjednici traže otvaranje svega, ne može to tako

Sa sjednice Vlade

Sa sjednice Vlade

Foto: HRT / HRT

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na aktualnosti posljednjih dana i najavio da će se nešto učiniti u vezi s epidemiološkim mjerama nakon 15. veljače, ako budu dobri trendovi. 

Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje:

Premijer Andrej Plenković uvodno je na početku sjednice Vlade rekao da se na sastanku Stožera u Petrinji upoznao sa svim aktovnostima koje teže normalizaciji života u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jutros je predstavljen hodogram aktivnosti kako pripremiti program revitalizacije tog područja. Istaknuo je današnju odluku koja se odnosi na završetak izgradnje autoceste zagreb-Sisak te kazao da će projekt raditi HAC.

- Nastavit ćemo s aktivnim angažmanom po svim aspektima, rekao je premijer Plenković i zahvalio svima na pomoći.

Govoreći o epidemiji koronavirusa kazao je da broj novozaraženih pada i da je Hrvatska na petom mjestu po najmanjem tjednom broju zaraženih na milijun stanovnika. Smanjuje se i broj preminulih, a posebno je važno na nastaviti ovaj trend, kazao je.

- Brojne države pooštravaju mjere, a mi smo, s obzirom na dobre brojke, došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje pojedinih mjera, koje se odnose na sport, školstvo, domove za umirovljenike, rekao je Plenković. 

Plenković: Kada je krenulo na bolje, traži se otvaranje svega, a ne može to tako 

Moramo voditi računa o cjelini aktivnosti, gospodarstva, društvenih aktivnosti, uz želju da ima što manje negativnih posljedica na naše građane i njihove poslovne aktvnosti, istaknuo je i dodao da je "u demokraciji normalno da postoje prosvjedi".

- Nemamo s time problem, ali trebamo staviti na stol činjenice i argumente. U brojnim europskim zemaljama uveden je policijski sat, zatvorene su škole, ne rade trgovine. Prije nekoliko tjedana postojao je ogorman pritisak javnosti i političkih suparnika koji su zahtijevali zatvaranje. Kada je u Hrvatskoj krenulo na bolje, sada traže otvaranje svega. Ne može to tako. To ne bi bilo dobro, rekao je i poručio da Vlada stoji uz građane, gospodarske aktovnosti kojima je bilo onemogućeno da rade, i to na način da je isplaćeno gotovo 9 mlrd. kuna potpora, a od studenog do veljače skoro 2,5 milijarde kuna.

- Mjere koje poduzimamo pokazuju rezultat, uspjeli smo spriječiti rast nezaposlenosti mjerama aktivne politike očuvanja radnih mjesta. Želimo proći kroz nekoliko tjedana zime i onda omogućiti situaciju da tijekom proljeća, uz procjepljivanje, odgovornost građana, popustimo mjere. Pozvao je sve na strpljenje, razumijevanje i oprez. Dodao je da će se učinit još nešto nakon 15. veljače, ako trendovi budu dobri. 

Osvrnuvši se na aktivnosti prošloga tjedna Plenković je kazao da je realiziran projekt LNG terminala i da je Hrvatska na energetskoj karti Europe i svijeta. Dodao je da je izgrađeno 17 km plinovoda Omišalj-Zlobin.

"Ne razumijem potporu SDP-a incidentu proteklog vikenda"

Spomenuo je i incident koji se dogodio ovog vikenda, u vezi s čim se čuo s predsjednikom EP-a Davidom Sassolijem. Kazao je i da je prosvjedovao zbog privatnog posjeta četvero talijanskih zastupnika Kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, na zelenoj granici Hrvatske i BiH 30. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Ne mogu razumjeti podršku SDP-a ovakvom kršenju propisa Hrvatske, rekao je.

Premijer Plenković izrazio je i suosjećanje obitelji preminulog zastupnika Miroslava Tuđmana.

Govoreći o odluci Vlade o završetku izgradnje autoceste Zagreb - Sisak, dionice od Lekenika do čvora Sisak, i izgradnji brze ceste do središta grada, Plenković je najavio da bi taj projekt, koji će raditi HAC, trebao biti završen u sljedeće dvije do dvjie i pol godine.  Najavio je i da će se u Hrvatskom saboru sutra glasati o izmjenama Zakona o obnovi, što će omogućiti brže djelovanje na terenu.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved kazao je da je na potresom pogođenom području postavljeno 1.165 kontejnera i mobilnih kućica. Opširnije

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je sve više osoba koje su preboljele COVID-19 traže liječničku pomoć zbog pojave postcovid sindroma. Porastom broja pacijenata s patološkim stanjima kao posljedicu preboljele bolesti COVID-19 intenzivirao se rad postcovid ambulanti i dnevnih bolnica u šest bolničkih ustanova namijenjenih za daljnje praćenje, odnosno liječenje pacijenata nakon akutne faze bolesti, kazao je Beroš. Opširnije  

Inspektori civilne zaštite i policija u proteklom su razdoblju proveli 21.136 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te utvrdili 78 nepravilnosti i izdali 101 usmeno upozorenje, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade Davor Božinović. Opširnije 

Vlada je prihvatila odluku o pokretanju izrade Nacionalnog plana stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2021. do 2027. i dala suglasnost za Prijedlog programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2021. godinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!