Medved: Postoje određene skupine u hrvatskom društvu koje je potrebno pratiti

17.09.2022.

13:36

Autor: M.M./HRT

Ministar Tomo Medved

Ministar Tomo Medved

Foto: HTV / HRT

Hrvatska je sigurna zemlja, krvlju je plaćena sloboda koju imamo i nećemo dopustiti nikomu da ugrožava sigurnost naših građana, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved na obilježavanju 31. godišnjice Bitke za Vukovar.

- Naša sigurnosna obavještajna zajednica profesionalno i ozbiljno radi svoj posao i gotovo na tjednoj razini analiziramo stanje. Činjenica jest da ona bilježi postojanje određenih skupina u hrvatskom društvu koje pokušavaju činiti protuzakonite radnje i usmjeravaju svoje djelovanje u svjetlu radikalizacije postupanja, te ih je potrebno posebno pratiti, rekao je Medved. 

Istaknuo je da je sigurnosna obavještajna zajednica dostavila temeljito izvješće državnom vrhu i nadležnom saborskom odboru, te da je sada važno da saborski odbor to izvješće temeljito prouči.

- Vlada ozbiljno shvaća sve elemente koji su sadržani u tom izvješću, rekao je i pozvao sve da ne relativiziraju sadržaj tog izvješća i u njemu navedene elemente. 

Komentiravši izjavu predsjednika Zorana Milanovića, rekao je da je i prije napada na Banske dvore sigurnosno-obavještajna zajednica pratila i upozoravala na postojanje određenih radikalnih skupina koje imaju za cilj nasilno svrgavanje demokratski izabrane vlasti.

- Sada opet imamo te pokazatelje i u skladu s nadležnostima državna tijela će postupati, rekao je. 

Naglasio je kako je Hrvatska sigurna zemlja i da neće dopustiti nikomu da ugrožava sigurnost njezinih građana. 

Osvrnuo se na Marija Kapulicu.

- Mario Kapulica je saborski zastupnik, član Odbora i on nije iznosio detalje izvješća. Nitko nije osporio nijedan segment onoga što je iznosio. On odgovorno obnaša svoju dužnost kao član toga Odbora, rekao je ministar Medved.

Na pitanje novinara, je li vrijeme da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, Medved je kazao kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio poziv za sazivanje sjednice Vijeća onoga trenutka kada je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, ali da ona do sada nije sazvana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!