Na Vladi osuda poruka mržnje sa subotnjeg prosvjeda

14.09.2022.

Zadnja izmjena 12:19

Autor: HRT

Tomo Medved predsjeda sjednicom Vlade

Tomo Medved predsjeda sjednicom Vlade

Foto: HRT / HTV

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila više odluka. Usvojene su dopune i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o poljoprivredi te Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Vlada je odlučila i da će INA sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto.

Premijer Andrej Plenković pozitivan je na koronavirus pa je sjednicom predsjedao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji se osvrnuo na događaje od prošle sjednice Vlade. 

Na početku sjednice Tomo Medved izvijestio je o članove Vlade da će premijer Plenković, sukladno uputama epidemiologa biti u izolaciji te da će sve obveze obavljati od kuće, a upute epidemiologa slijedit će i svi koji su bili u kontaktu s premijerom. 

Medved se potom osvrnuo na željezničku nesreću u Novskoj izrazivši sućut obiteljima preminulih. Podsjetio je i na Vladine mjere pomoći građanima i gospodarstvu vrijedan 21 milijardu kuna. Podsjetio je kako su i uručeni novi ugovori programa 'Zaželi' vrijedni 55 mil. kuna, koji će omogućiti 1200 žena koje će skrbiti o preko 6.500 starijih i nemoćnih osoba. 

Osuda poruka mržnje sa subotnjeg prosvjeda

- Želim snažno osuditi poruke mržnje koje su odašiljane sa subotnjeg prosvjeda. A posebno događa koji se može nazivati pokušajem izazivanja nasilja terorističkim aktom, kazao je Medved u osvrtu na prosvjed pred HDZ-om. Pritom je podsjetio da je priveden maloljetnik koji je imao boce sa lakozapaljivom tekućinom, 'bengalku, nož i improvizirano hladno oružje.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku i ono će pokazati hoće li se ovaj događaj kvalificirati kao kazneno djelo terorizma, rekao je Medved. Prosvjed je, dodao je, legitimno pravo izražavanja nezadovoljstva, ali kad je osnovni cilj prosvjeda izazivanje kaosa, nasilje i rušenje institucija države - to je apsolutno neprihvatljivo. Na kraju uvodnih napomena Medved je čestitao ministru Paladini i njegovoj supruzi koji su jučer dobili treće dijete. 

INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u 

Vlada je odlučila da će INA sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna.

Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj pin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Aktualni podaci vezani za obnovu od potresa 

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina iznio je aktualne podatke vezane za obnovu od potresa. Na Banovini se na 86 lokacija grade zamjenske obiteljskih kuća, od čega se radi na njih 65, a na preostalima su izvođači uvedeni u posao. Nastavlja se i gradnja 16 višestambenih zgrada sa 32 stana, dodao je.  

Izmjene zakona o socijalnoj skrbi u hitnoj proceduri

Kako bi se omogućio ujednačen početak korištenja prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, odnosno početak korištenja prava na naknadu za osobne potrebe korisnicima koji su ta prava ostvarivali na dan stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi, odnosno 17. veljače, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

- Veliki broj postupaka za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja još uvijek nije dovršen, što dovodi do značajnog odstupanja u početku priznavanja toga prava. Stoga se predloženim izmjenama osigurava ostvarivanje zaštite najosjetljivije skupine korisnika sustava socijalne skrbi koji su bili korisnici prava na status roditelja njegovatelja ili prava na naknadu za osobne potrebe u trenutku stupanja na snagu Zakona, objasnio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Predloženim izmjenama tako se osigurava da se korisnicima koji su status roditelja njegovatelja/njegovatelja imali na dan stupanja na snagu Zakona, i kojima je to pravo priznato temeljem tog Zakona, spomenuto pravo priznaje i naknada isplaćuje od stupanja na snagu Zakona, odnosno od 17. veljače, a ne od izvršnosti rješenja.

Ministri u odborima za pregovore s javnim i državnim službama 

Vlada je na sjednici donijela odluke o pokretanju pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i imenovala svoje članove pregovaračkih odbora.

Vlada i reprezentativni sindikati zaključili su 6. svibnja Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike na određeno vrijeme od četiri godine. Njime su se obvezali da će do kraja rujna pristupiti pregovorima o promjeni visine osnovice za ovu godinu, a u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja.

Budući da su sindikati početkom ovog mjeseca Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uputili zahtjev za početak tih pregovora Vlada je danas donijela odluku o njihovom početku te imenovala svoje pregovaračke odbore kojima je na čelu resorni ministar Marin Piletić. 

Liječnici mogu sudjelovati u pregovorima o novom KU

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se liječnicima omogućava reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Dopunom zakona će se reprezentativnost liječnika, odnosno Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), osigurati tako da se iznimno od kriterija reprezentativnosti utvrđenoga općim propisom reprezentativnim smatra i sindikat koji ima najmanje dvadeset posto liječnika članova sindikata od ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se kolektivni ugovor primjenjuje.

Dopuna zakona u hitnu je saborsku proceduru upućena zbog toga što KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vrijedi do 31. prosinca, a pregovori o novom KU-u moraju početi 60 dana prije isteka važećeg. Ovim će se izmjenama, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, omogućiti da liječnici ostvare reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima, uzimajući u obzir njihovu ulogu kao nositelja djelatnosti u zdravstvenom sustavu.

Lakše do OPG-a

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena zakona o poljoprivredi te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), kojima stvara temelje za donošenje strateških dokumenata i olakšava osnivanje OPG-a.

Prijedlogom izmjena zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz ostalo se omogućuje jednostavnije osnivanje OPG-a te jasnije propisivanje kriterija odabira novog nositelja OPG-a, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Preciznije se reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više gospodarstva na istoj adresi na način da se zahtijeva razdvajanje resursa i obavljanja poljoprivredne djelatnosti od strane više OPG-ova s iste adrese.

Konačni prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti 

U Sabor je upućen Konačni prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je usmjeren na poboljšanje strukture sustava upravljanja i financiranja kako bi se omogućilo da znanstveno-istraživački i obrazovni sektor postanu učinkovitiji, funkcionalniji u odnosu na potrebe društva i gospodarstva, a osobito kompetitivniji u europskom kontekstu.

U odnosu na prvo čitanje jasnije su propisane odredbe vezane uz ustroj sveučilišta i sastav sveučilišnog vijeća te postupak izbora predsjednika sveučilišnog vijeća. Ministar Radovan Fuchs objasnio je kako će predsjednika sveučilišnog vijeća, ako se ne izabere u dva kruga izbora - imenovati Sabor na prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje znanost i tehnološki razvoj, a ne na prijedlog Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!