Medved: Ako priroda dozvoli obnova nakon potresa u ožujku ili travnju

31.01.2021.

19:39

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV

Tomo Medved o obnovi Banovine

Tomo Medved o obnovi Banovine

Foto: Dnevnik / HTV

Snijeg i kiša u središnjoj Hrvatskoj dodatno otežavaju situaciju tisućama ljudi koji su zbog potresa ostali bez svojeg doma. Barem privremenu zaštitu i toplinu pružaju im kontejneri i mobilne kućice, a neki ih, nažalost, i dalje čekaju. U Petrinji se s nestrpljenjem očekuje izgradnja kontejnerskog naselja na Sajmištu.


Načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, potpredsjednik Vlade Tomo Medved za središnji Dnevnik HTV-a rekao je da je u večernjim satim uslijed padalina na području Gline nestalo struje.

- U uskoj smo koordinaciji s HEP-om i vjerujem da ćemo brzo otkloniti kvar. Imamo teške zimske uvjete, ali sve naše službe su na terenu, odrađuju svoj posao i nitko neće biti ostavljen, rekao je Medved.

HEP je za HRT potvrdio da grijalice u kontejnerima u Majskim Poljanama i okolnim mjestima, nisu radile od 17 do 20 sati, kada je otklonjen kvar. Struje je nestalo nakon što je pod teretom snijega drvo palo na žice dalekovoda. 

Tomo Medved o obnovi Banovine

Tomo Medved o obnovi Banovine

Foto: Dnevnik / HRT

Jučer je označen početak rušenja oštećenih objekata. Ministar Medved rekao je da su zaprimili 44.995 zahtjeva za pregled objekata, a da je do sada pregledano 27.848 objekata. Od toga 3.246 objekta označeni su crvenom, a 5.620 žutom naljepnicom.

- Objekti s crvenim naljepnicama detaljno se pregledavaju i oni za koje se utvrdi da se ne mogu obnoviti i da ugrožavaju sigurnost ljudi, prioritet su za rušenje, rekao je.

Istaknuo je i da su do sada postavili 1.058 kontejnera, a više od 1.100 kontejnera i mobilnih kućica spojeno je na struju. 

Osvrnuo se i na postupanje oporbe koja im je, kako je rekao, zagorčala život napuštajući sabornicu i nedonošenjem zakona.

- U zakonu je predviđena mjera koja nam omogućava lakaši i brži pristup u angažiranju tvrtki i postupanju s objektima. Osuđujem postupanje oporbe. U potpunosti je izostalo njihovo razumijevanje prema stradalima u potresu koji su postali taoci njihovi taština i sitnih politikanskih igrica, rekao je Medved, dodavši kako će zakon na glasanju biti najkasnije u četvrtak. 

Na pitanje kada će krenuti obnova rekao je što je prije moguće. 

- Moramo voditi računu da tlo još uvijek podrhtava i da su potresi svakodnevni. Moramo biti strpljivi i sačekati da se podrhtavanje smiri, a do tada ćemo odraditi sve pripremne radnje - zakon, procjenu štete, plan obnove... Vjerujem da bi s obnovom mogli započeti u ožujku ili travnju, ako nam priroda dozvoli, zaključio je ministar Medved. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!