15:21 / 18.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Meštrović: U KBC Split ima mjesta za novooboljele

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitsko-dalmatinska županija ima rekordan broj novozaraženih, ukupno ih je 439 zbog čega se kapaciteti bolnice popunjavaju, no ravnatelj bolnice Julije Meštrović poručuje da imaju prostora za zbrinuti sve novooboljele.
Splitsko-dalmatinska županija ima rekordan broj novozaraženih, ukupno ih je 439 zbog čega se kapaciteti bolnice popunjavaju, no ravnatelj bolnice Julije Meštrović poručuje da imaju prostora za zbrinuti sve novooboljele.

➡️
Epidemija koronavirusa - nove informacije

Sve je više bolesnika zaraženih COVID u KBC-u Split, ali to je ono na što smo upozoravali i očekivali da će se dogoditi, poručuje čelni čovjek bolnice Julije Meštrović i nastavlja da se nažalost događa da je broj bolesnika sve veći.
Na današnji dan je u bolnici zbog koronavirusa tako hospitalizirano 135 bolesnika, većina ih je na kisiku, mnogo ih je s upalama pluća, a 11 ih je na respiratoru.

- Za to povećanje broja bolesnika smo se pripremili, otvorili nove prostore i kapacitete, pripremili nove posade, educirali novo osoblje, doktore i medicinske sestre, pa za sada sve funkcionira najbolje moguće. Kapacitet naše bolnice je 200 postelja, imamo i dalje mogućnost širenja, već smo odredili kako ćemo se dalje širiti na Križinama, a uz to raditi sve ono što i danas radimo, poručio je Meštrović dodavši da imaju dovoljno opreme, lijekova i respiratora, pa se građani ne moraju zabrinjavati.

Rekao je i kako za sada nemaju problema s osobljem, te se nada da će uspjeti raditi tako da se to neće dogoditi, pa makar se i povećavao broj bolesnika. Otkrio je i kako je prvi kat KBC-a Split na lokalitetu Križine spreman za rad, ondje je pripremljen prostor, donesena oprema, osoblje je već na odjelu i spremni su za rad. Upitan je rekao kako su hladni pogon trebali smanjiti, no još uvijek radi.

Dodao je da je među novooboljelima sve veći broj onih koji nemaju komorbiditete, prosječna dob hospitaliziranih je niža nego što je to bilo prije. U prosjeku je barem pet godina niža dob nego što je to bilo prije kada su bolesnici imali više od 80 godina, dok su danas znatno ispod tih godina.

Na novinarsko pitanje kakvi su zdravstveni problemi oboljelih osoba, ravnatelj je odgovorio da imaju bolesnika za koje znaju da bolest traje dugo, da je oporavak iznimno spor, da se osjećaj slabosti produžuju dugo vremena, a teškoće disanja su ozbiljne. Napomenuo je i da su sve komplikacije vezane uz tu infekciju poznate i mogu se svagdje pročitati, no to je ono što sigurno imaju u odnosu na svoje bolesnike.

Građanima je po tko zna koji put poručio da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera koje su dobro poznate. Poručio je građanima da održavaju razmak, nose maske i paze na higijenu jer je to način da se održi naše društvo, ali i KBC Split.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!