KBC Split uvodi novi režim: "Nikada nismo imali toliko teško oboljelih"

03.11.2021.

13:43

Autor: V.G./HRT/Hina

KBC Split prelazi na 'hladni pogon'

KBC Split prelazi na 'hladni pogon'

Foto: HTV / HRT

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare zbog teškog stanja u bolnici. Stručno vijeće danas je donijelo odluku o uvođenju novog režima rada bolnice. Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji.

- Broj bolesnika s COVID-om u KBC-u Split se povećava. Danas ih je 134, a među njima je 38 na respiratoru. Od toga je 32 pozitivno na COVID, a šestero je negativno na COVID, ali još uvijek boluju od upale pluća izazvane COVID-om. Nikada nismo imali toliko puno teških bolesnika. U prosincu prošle godine imali smo najviše 209 bolesnika, ali među njima je bilo puno asimptomatskih i s blagim oblikom bolesti. Svi danas hospitalizirani primaju kisik ili su na respiratoru, rekao je Meštrović.

Broj bolesnika s COVID-om kao i broj bolesnika na respiratoru se u 10 dana udvostručio.

- Možemo samo očekivati daljnje ubrzano povećanje broja bolesnika s COVID-om, a osobito onih koji će morati biti liječeni na respiratoru. Zbog toga smo jučer imali sastanak našeg tima za COVID i donijeli smo odluku da o toj situaciji raspravimo danas na stručnom vijeću jer za liječenje bolesnika s COVID-om treba mnogo osoblja, to su većinom anesteziolozi, intenzivisti i medicinske sestre koje mogu liječiti bolesnike na respiratoru. Naravno da je nemoguće u tim uvjetima održati puni redovni rad bolnice, rekao je Meštrović.

Potvrdio je da su na intenzivnoj jedinici dvije COVID pozitivne trudnice. 

- Od svih hospitaliziranih, imamo 14 posto cijepljenih. Od ovih na respiratoru je 12 posto cijepljenih i mislim da je to jasan podatak o nužnosti cijepljenja svih naših sugrađana, rekao je.

Popunjeno 70 posto kapaciteta 


Meštrović je rekao da je u ovom trenutku popunjeno 70 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s COVID-om.

- Također, preko 75 posto kapaciteta za one koji moraju biti liječeni na respiratoru, a taj broj se ubrzano povećava. Jutros je troje bolesnika postavljeno na respirator. S jedne strane sve je veći broj bolesnika u tim predviđenim prostorima, a s druge strane je broj osoblja koje će se sve više morati angažirati, a više nemamo toliko ljudi. Rezerve su sve manje. Pitanje prostora, opreme, sve je manje slobodnih respiratora, ali iznad svega je to osoblje.

Meštrović je rekao kako ne odlučuje o postrožavanju mjera. Dodao je i kako nisu nikoga povukli na rad iz mirovine, već da su produžili redoviti rad onima koji su zatražili da im se produži nakon 65. godine.

Upitan ima li među oboljelima djece, Meštrović je rekao kako ne smije davati podatke.

- Svi bolesnici kojima treba hitno liječenje bit će zbrinuti, svi onkološki bolesnici i svi oni koji nisu predviđeni za elektivne zahvate. Sve što se može raditi ambulantno, nastavit će se kao i dosad, rekao je.

Nedostatak osoblja

- Imamo dovoljan broj kreveta, možemo ih imati i više nego sad. Imamo respiratora i možemo ih nabaviti, ali problem je osoblje. Još jednom upućujem sugrađane da se cijepe jer ovu bitku s COVID-om možemo dobiti jedino ako sačuvamo rad KBC-a Split, poručio je.

U prvom i drugom valu bio je veći broj bolesnika s komorbiditetima, a i dob im je bila 9 godina viša nego danas, kad su pacijenti mlađi i imaju manje bolesti.

- Cijepljeni koji su na respiratoru u pravilu su oni koji imaju i neke komorbiditete. Bolesnike koje sad moramo liječiti strojnom ventilacijom puno lakše, bolje i uspješnije odvajamo od respiratora, rekao je Meštrović.

Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji

- Nadam se da takva odluka neće dugo trajati, ali bolesnici mislim da neće biti značajno zakinuti.  Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji, a bolesnici koji dolaze na ambulantne preglede, koji se trebaju hitno zbrinuti ili imaju maligne bolesti, bit će zbrinuti. To može trajati tjedna- dva, sve ovisi kakve će biti epidemiološke mjere. Iskoristio bih priliku da pošaljem poruku pučanstvu da ne budu zabrinuti, bolnica će i dalje raditi kao i prije, te da razumiju zašto smo morali donijeti ovu odluku. Kao što je rekao i ravnatelj, da kažem da je cijepljenje najveći doseg u medicini i da nam može svima pomoći. Trudit ćemo se maksimalno da pružimo adekvatnu skrb i truditi se da nitko ne bude ugrožen zbog ove situacije, rekao je predsjednik Stručnog vijeća KBC-a Split.

Rekao je kako je u KBC-u Split počelo cijepljenje trećom dozom. Zasad je cijepljeno oko 100 liječnika i dio medicinskih sestara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!