20:59 / 31.01.2020.

Autor: I.Z.

Metelko Zgombić: Moramo sjesti za stol i naći zajedničko rješenje

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Hrvatska ponovno poziva na bilateralni dogovor, Slovenija poručuje: presuda suda za nas ništa ne mijenja. Državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić govorila je o tom pitanju.
Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, ali te su dvije države ipak obvezne surađivati na pronalaženju konačnog pravnog rješenja tog spora sukladno međunarodnom pravu. Tako je odlučio sud u Luksemburgu.

Hrvatska ponovno poziva na bilateralni dogovor, a Slovenija poručuje: presuda suda za nas ništa ne mijenja.

Gošća u emisiji Tema dana je državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić koja je govorila o tom pitanju. Metelko Zgombić smatra da je danas dobivena velika pravna bitka, te dodaje da iz ovog postupka možemo zaključiti puno važnih stvari.

- Sud je zaključio da mi arbitražni sporazum ni tzv. arbitražna odluka nije dio ni prava Europske unije. Jednako tako da Hrvatska nije tijekom pristupnog procesa a još manje u okviru našeg sporazuma o pristupanju preuzela neke obveze vezano za arbitražu. To je sve što godinama slušamo od strane Slovenije, kazala je.

Naglašava da su Hrvatski argumenti bili dobro postavljeni.

- Sud je rekao da nije nadležan za to pitanje, koje je iz područja međunarod-nog prava i pozvao je obje države  da nađu zajedničko rješenje skladu s međunarodnim pravom. To je ono što Hrvatska cijelo vrijeme i poziva , ali nadamo se da će to u jednom trenutku i slovenska strana prihvatiti, istaknula je.

Na upit ima li Slovenija još neke pravne ili političke mogućnosti na "napadne "Hrvatsku, Metelko Zgombić je kazala da nema. Naglašava da Slovenija ima jednu mogućnost sjesti s Hrvatskom za stol i zajednički dogovoriti konačno utvrđivanje granica.

Naglasila je i da je danas Hrvatska dala Sloveniji dvije ponude. Prva je, kao navodi državna tajnica, idemo sjesti i nastavimo razgovor, a  druga je prestanite procesuirati hrvatske ribare.

Opširnije pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!