12:13 / 29.03.2019.

Autor: A.Z./B.S.LJ./M.Š./HRT

Mila u utorak putuje u SAD

Mila Rončević (Foto: Facebook)

Mila Rončević (Foto: Facebook)

Foto: - / -

Za liječenje dvogodišnje Mile Rončević dosad je prikupljeno gotovo 10 milijuna kuna.
Za liječenje dvogodišnje Mile Rončević dosad je prikupljeno gotovo 10 milijuna kuna.  Djevojčica s roditeljima u utorak ujutro putuje u SAD, na liječenje u Dječju bolnicu u Philadelphiji. U ponedjeljak bi Milini roditelji trebali dobiti i kompletan protokol liječenja, a tada će biti poznata i konačna cijena tretmana.  Mila je od kraja veljače hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka jer joj se vratila rijetka vrsta leukemije, a eksperimentalno liječenje moguće je samo u dječjoj bolnici u Philadelphiji, u SAD-u, za što je potrebno oko 18 milijuna kuna.

Cijela Hrvatska nastavlja prikupljati sredstva potrebna za liječenje djevojčice Mile Rončević. Kako doznajemo, zasad je prikupljeno gotovo 10 milijuna kuna! Podsjetimo, malenoj Mili vratila se rijetka vrsta leukemije, a eksperimentalno liječenje moguće je samo u dječjoj bolnici u Philadelphiji u SAD-u, za što je potrebno oko 18 milijuna kuna.

Dodajmo i da je KBC Rijeka sinoć izvijestio da su u Svjetskom registru dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica pronašli tri potencijalna iz SAD-a, Italije i Njemačke.

Možete pratiti koliko je novca prikupljeno za Milu na sljedećoj poveznici.

Akciji su se priključile brojne poznate osobe, a jedan od njih je i najbolji nogometaš svijeta i svjetski doprvak Luka Modrić.

Hrvatska ujedinjena u pomoći

Apel oca malene Mile Rončević, koja ima nepune dvije godine i već se godinu dana bori s leukemijom, ponovno je ujedinio Hrvatsku. 

Ured predsjednice angažirao se oko pomoći Mili

Što se tiče slučaja malene Mile, angažirao se i Ured predsjednice.

- Radimo što god možemo, želim čuvati privatnost obitelji pa neću govoriti o detaljima. Moramo iznaći način, što se tiče financijske i stručne strane, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom posjeta sajmu "Hrvatski otočni proizvod" na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Predsjednica dodaje da su pomogli financijski obitelji te da su u kontaktu s liječnicima specijalistima.

Nije mogla potvrditi informaciju da bi malena djevojčica mogla već sljedeći tjedan u SAD.Točna Milina dijagnoza je akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7. O, kako kaže, njezinoj zadnjoj prilici - skupom liječenju u Children’s Hospital of Philadelphia razgovarali smo s Milinim ocem.

Mila je u Dječjoj bolnici Kantrida na odjelu za hematoonkologiju.

-  Mora hitno primati terapiju i počet će je primati ovdje. Klofarabine, koji se u ovakvom slučaju daje, u ovoj bolesti se daje prvi put u Hrvatskoj. Komisija ga je odobrila, nitko nije radio nikakve probleme. Ona će ga primiti ovdje, ne znamo hoće li preživjeti i u kakvom će stanju biti kroz mjesec dana. Ako za mjesec dana dobijemo konačnu svotu i dovoljno novca da odemo barem na eksperimentalni dio liječenja, odnosno ako potvrde u planu liječenja da će se ona liječiti eksperimentalno, mi bismo voljeli otići tamo, kaže nam Marin, čija se objava s apelom za pomoć proširila društvenim mrežama poput munje.- Terapija traje pet dana, ali njoj će biti toliko loše sljedećih mjesec dana da za to vrijeme nećemo moći na put nikamo. Ne možemo tako bolesno dijete, u tako teškoj aplaziji, voditi nekamo jer će umrijeti na putu, kaže nam.

Oko 11 sati u petak, kada smo razgovarali s Marinom, na računu su imali gotovo 3,5 milijuna kuna. Kaže da se tim novcem može izliječiti stotine djece. Od trenutka objave svojeg apela na Facebooku "prima na tisuće poruka, poziva".

- Ne znam s kime razgovaram. Kad sam OK, pokušavam se javiti. Vidite što je život, moj tata je radio 42 godine u medijima bez ijednog dana bolovanja, a ona nije imala ni godinu dana kada se razboljela, kaže Marin.

Ako ne uspiju skupiti novac za odlazak u SAD, nastavit će, kaže, liječenje u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Kako bi ga skupili, odlučili su prodati obiteljsku kuću. Marinovi roditelji prodaju vikendicu.  Milin otac u razgovoru za HRT naglašava da se, bez obzira na ishod liječenja ovdje te bez obzira na prikupljena sredstva, njegova kuća i dalje prodaje, kao i vikendica njegovih roditelja.

- Apsolutno sav novac koji imamo ide u Zakladu Nore Šitum. Pa i da mi liječenje bude potpuno besplatno, da mi mala umre, ja dajem sve do zadnje lipe u Zakladu Nore Šitum i zahvaljujem se svim dobrim ljudima, poručuje.

Naglašava i kako ne treba kritizirati institucije:

- Ljudi sad pljuju po institucijama, HZZO-u, a iskreno - nitko nije rekao da neće pomoći, svi su se uključili, naš status u toj bolnici na Kantridi je odličan.

Za profesoricu Jelenu Roganović, pročelnicu Odjela hematologije i onkologije u Dječjoj bolnici Kantrida, ima samo riječi hvale.

- Svoj je život poklonila tim malim pacijentima. Vjerujte, mi smo svima zahvalni, nemam jednu ružnu riječ ni o kome u ovom cijelom procesu. Nemojmo sve to svesti na nekakvu pljuvačinu, na priču da se netko obogaćuje jer će svaka lipa biti transparentna i svaka lipa koju imam, makar mi dijete sutra umrlo, opet uplaćujem apsolutno sve u humanitarne svrhe i odričem se svega kao i moji roditelji, poručuje na kraju razgovora.

KBC Rijeka: Pronađena tri potencijalna donatora

Iz KBC Rijeka priopćeno je kako ta ustanova pruža maloj pacijentici pravodobnu i sveobuhvatnu medicinsku skrb sukladno europskim smjernicama za liječenje pedijatrijskih leukemija.

- Djevojčica je hospitalizirana u Klinici za pedijatriju KBC Rijeka zbog recidiva (povrata) rijetke vrste leukemije od 27. veljače ove godine. Zbog nepovoljnog odgovora na standardnu terapiju, konzultirani su europski eksperti i preporučena terapija druge linije. Lijek klofarabin je nabavljen i čeka se odluka roditelja za njegovu primjenu, stoji u priopćenju KBC Rijeka.

Kažu kako su pretražili Svjetski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te su pronađena tri potencijalna darivatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke. Trenutačno je hrvatski registar u kontaktu s američkim registrom radi potvrdnih testova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!