Milanović o Banožiću: To je generalna sramota

21.11.2022.

15:06

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Iz vojarne 7. gardijske brigade "Puma" u Varaždinu u NATO-ovu misiju na Kosovo ispraćen je 38.-mi kontingent hrvatskih vojnika. Ali zbog odnosa predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, odnosno kako bi izbjegli međusobni susret, vojnici su ispraćeni čak dva puta. Najprije su se u podne postrojili za ministra Banožića, a poslije, u 14 sati, i za predsjednika Republike.

Milanović je, nakon što je ispratio kontingent hrvatskih vojnika na Kosovo, dao izjavu.

Milanović je rekao da su vojnici profesionalci, ali nema potrebe da stoje dva puta.

- To se može zvati jednom vrstom sitne prijevare, generalne probe, ali generalne zato jer su tu bili generali i jer on je generalna sramota, istaknuo je Milanović.

Dodao je kako članovi obitelji nisu bili na toj farsi koju je Banožić organizirao, kako je rekao predsjednik, na prijevaru u zadnji tren.

- To je grozno, to je tako mizerna karakterna osobina, rekao je Milanović.

- Imam đon-obraz i meni nikada nije neugodno, ali mislim da sam na pravoj strani povijesti. Banožić nije izbačen iz protokola, ali pošto je on izbacio neke ljude iz službe, vi me pitate je li meni neugodno. Ovo možemo nazvati sramotom, tamo nisu bili članovi obitelji, dodao je.

Predsjednik Milanović istaknuo je kako mu nije neugodno, ali da mu je žao.

- Došli su članovi obitelji, ali kad si ponavljač, onda je to jadno sve skupa. Vojnici su stajali sat vremena duže bezveze, rekao je.

Također je ispričao kako ministar Banožić ni u Vukovar nije došao u sklopu protokola te istaknuo da se, kako je rekao, ugurao na fotografiranje.

- Tako je krao na testovima pa je svejedno bio ponavljač, naglasio je.

Upitan za komentar Banožićeve izjave kako koristi vojsku za razračunavanje s Vladom, Milanović je odgovorio da se obračunava s Banožićem osobno, i to zato što se obračunava s običnim ljudima, a ne Vladom. Nažalost, uživa u tome podršku svog šefa, rekao je.

Predsjednik Republike istaknuo je da su svi problemi u obrambenom sustavu došli na naplatu.

- Plenković je iz neke nedođije, ne mislim na geografsku, nego na mentalnu, intelektualnu nedođiju, doveo nekog momka ponavljača za ministra i čovjek se u jednom trenutku osjetio važan. Čovjek je muljao u ministarstvu, radio je kaznene radnje, a u to je uvlačio službenice, rekao je.

Opet je pozvao DORH da istraži i izvijesti javnost o rezultatima istrage vezane uz Banožićev pritisak na dvije službenice iz Državnih nekretnina da ne postupe u interesu firme.

- Ponovno pitam DORH je li bombardirate ili da krečimo? Je li čovjek kriv? Ima li DORH osnovu za postupanje? Ponavljam državnoj odvjetnici: što je sa slučajem Banožić?, upitao je.

Novinari su ga pitali za problem neimenovanja ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), zbog čega tu dužnost i dalje obnaša Ivica Kinder, dva mjeseca nakon što je Milanović pokrenuo njegovu smjenu.

Predsjednik se složio kako nije normalno da to pitanje nije riješeno, ali i naglasio da to imenovanje mora biti "u paketu", pri čemu je ponovno istaknuo rješavanje pitanja povratka brigadira Burčula.

- Mi nemamo ni vojnog predstavnika u NATO-u, to su sve stvari koje se dogovaraju. Zato je to sad došlo na naplatu, jer je Plenković iz neke 'Nedođije', ne mislim na geografsku ili zavičajnu, nego na mentalnu, intelektualnu, doveo nekog momka, ponavljača, za ministra i čovjek se u jednom trenutku osjetio vrlo važan, rekao je.

Na ispraćaju je Milanović vojnikinjama i vojnicima poručio da nema nikakvih uputa za njih jer su profesionalci.

Idete tamo predstavljati Hrvatsku, svoju domovinu, hrvatsku vojsku čiji pripadnici, vaši prethodnici, su među svega nekoliko vojski, jako malo vojski koje su vodile pravi rat, rekao je predsjednik.

Dodao je da je to bilo davno, ali da se posljedice osjećaju i danas, u Hrvatskoj manje, u susjedstvu nešto više.

- U to susjedstvo vi idete dati podršku Kosovu kao neovisnoj državi koju mi priznajemo. Nažalost, ne priznaju je svi, a trebali bi, rekao je Milanović.

Idete dati, u okviru međunarodne organizacije kojoj pripadamo, podršku svojim kolegama po oružju. Idete se usavršavati, raditi na sebi, na svom znanju, sposobnosti, agilnosti, pameti, iskustvu., kazao je Milanović.

Istaknuo je kako će Hrvatska, ali i oni iznad nas po veličini, ne po statusu, učiniti sve da ne bude rata. globalnih sukoba, da čovječanstvo ne ode u pravcu iz kojeg nema povratka.

- Ali to nije vaša misija. Vratite se zdravi, bolji, iskusniji, pametniji, ali i dalje jednako mladi, agilni i čvrsti za nove zadaće. To očekujemo mi od vas, ali prije svega vaše obitelji i vi osobno, poručio je Milanović pripadnicima kontingenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!