Milanović: Banožić pod hitno mora otići

13.11.2021.

14:08

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović kritizirao je u subotu izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da očekuje da Milanović objavi pismo načelnika Glavnog stožera, kazavši da takav cinizam i prezir prema istini i pravilima upropaštava Hrvatsku duhovno i materijalno.

Čujem da je rekao da ću ja i tako objaviti to pismo. Takav cinizam i prezir prema istini i pravilima Hrvatsku upropaštava duhovno, materijalno i civilizacijski. To je pismo načelnika Glavnog stožera ovom njegovom ministru, ovom što radi za Čuljak, a bio je štićenik Čuljka i ima klasifikaciju ograničeno, kazao je Zoran Milanović. 

U pismu, kaže Milanović, načelnik Glavnog stožera upozorava, kumi, moli pa i kaže mu da zlostavlja cijeli sustav, da ga strateški mobingira i ugrožava sustav. To je sve lijepo napisano. Taj dokument nije tajna, ja ga sutra mogu deklasificirati i pustiti u javnost, ali sam prije toga htio da to Plenković pročita istog trenutka. Napisao sam u pismu da ga molim da posveti ozbiljnu pozornost, jer to nije mala stvar. Jedan korumpirani ludonja može napraviti ogromnu štetu i to se trenutno događa, rekao je Milanović aludirajući na ministra obrane Marija Banožića.

Vojnicima koji su u mojoj pratnji, njegovom samovoljom se ne isplaćuju dnevnice. To je kriminal. To je njegova osveta. Vidjet ćemo kako pravnim sredstvima da se takvo divljačko ponašanje spriječi, kazao je Milanović i rekao da taj čovjek pod hitno mora otići.

Milanović se osvrnuo i na aferu o prijevozu vojnim brodom biskupa i kazao da se vojska ne smije koristiti za to i da neće više dok je on predsjednik.

Banožić je predmet za OLAF i treba ga maknuti pod hitno

Slučaj topovnjača, za koju je Plenković cinično rekao da neće mornarica propasti, ja ga pitam hoće li propasti EU zbog Gabrijele Žalac. Takav ciničan pristup, kada netko počini evidentan prekršaj s kriminalnom namjerom od strane premijera, pa to je pogodovanje, to je zaštita, kazao je.

Vojska se za ovo više ne smije koristiti, kazao je Milanović i podsjetio da Teatar Ulysses svake godine masno plaća prijevoz na Mali Brijun.

- Ministar koji se ponaša kao da mu je to njegovo lovačko društvo, sa sela, naredio je da se vojnicima, koji idu u mojoj pratnji kao potpora vrhovnom zapovjedniku, ne isplaćuju dnevnice. To je njegova mala osveta. Sad iz očaja radi ovo. Taj čovjek pod hitno mora otići, dodao je.

Kaže da je Banožić predmet za OLAF i da ga treba maknuti pod hitno.

- Sjest ću za stol samo s Plenkovićem. Kakav Banožić, njega treba pod hitno maknuti, rekao je Milanović.

Podizanje kreditnog rejtinga Fitcha očekivano

Osvrćući se na podizanje kreditnog rejtinga Fitcha, Milanović je kazao da je ono bilo najavljeno i očekivano zbog bliskog ulaska Hrvatske u eurozonu.

Na pitanje novinara kako komentira aferu s bivšom ministricom Žalac, Milanović je kazao da uvijek u drugom mandatu HDZ-a postane očito što se događalo u prvom, samo ljudi nisu dobro vidjeli.

Milanović: Kako će Plenković u Bruxellesu objasniti fijasko s EU fondovima

- Samo me zanima kako će Plenković u Bruxellesu, na koji je fokusiran emotivno kao satelitska stanica, objasniti ovaj fijasko s EU fondovima i ljudima od njegovog povjerenja. Jer ovo je fijasko. Ovakve svinjarije se rijetko događaju. Ovo je baš svinjarija. Otimačina softvera. Uvijek kod softvera nije jasno koliko vrijedi, ali uzmeš 10 ponuda, vidiš oscilacije, uzmeš aritmetičku sredinu. Teško da će se 10 lopova dogovoriti. A ti dovedeš tipa iz svog sela koji ti da neki stick. I čokoladicu valjda. Životinjsko carstvo. Vrlo loše stvari se događaju, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!