Nastavak tenzija i nakon zajedničkog sastanka

09.11.2021.

07:19

Autor: HRT/Hina/V.G.

Dolazak na sastanak u Vladu

Dolazak na sastanak u Vladu

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

I dalje nema dogovora između predsjednika Milanovića, premijera Plenkovića, ministra Banožića i načelnika Glavnog stožera admirala Hranja. Danas su nakon nekoliko tjedana međusobnog optuživanja i uvreda zajedno sjeli za stol - održana je sjednica Vijeća za obranu, a potom i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.


Dugo očekivani susret, nakon višednevnih tenzija i prozivanja, dogodio se u Banskim dvorima. Predsjednik Milanović izašao je nakon četiri i pol sata te konferenciju za medije održao na Pantovčaku jer se oko zajedničkog priopćenja nakon sastanka Vijeća za obranu s premijerom nije usuglasio.

Milanović: Nismo se uspjeli dogovoriti

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare nakon dviju sjednica, jer se, kako kaže, nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničke izjave nakon Vijeća za obranu. Rekao je kako je predlagao da zajedničko priopćenje bude "da je Vijeće zaključilo da materijalno stanje nije zadovoljavajuće te da je potrebno ulagati ozbiljne napore" - ali da to nije bilo prihvtljivo. 

- Tražio sam da zajedničko priopćenje bude da je Vijeće zaključilo da trenutno materijalno stanje u Oružanim snagama RH nije zadovoljavajuće i da je potrebno ulagati ozbiljne napore u cilju ravnomjernog razvoja svih grana i sastavnica OS RH. To nije bilo prihvatljivo. Meni nije bila prihvatljiva lakirovka, mazanje očiju javnosti, tako da se tu nismo ništa dogovorili, rekao je predsjednik.

Premijer Plenković odgovorio mu je iz Banskih dvora.

- Bilo nekih nadrealnih situacija. Poštujemo stav Predsjednika RH da želi ukazati na financiranje obrane i to je u redu, ali se ne slažemo kako pristupiti i realno sagledati gdje smo mi danas. To govorimo s pozicije Vlade koja je izuzetno puno uložila i podignula naknade.Ono oko čega su se premijer i predsjednik ipak usuglasili je zajedničko priopćenje nakon druge sjednice, koju je održalo Vijeće za nacionalnu sigurnost. Raspravljali su, ističu, o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, kao i problemu nezakonitih migracija.

Vijeće za nacionalnu sigurnost u utorak je na sjednici, koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, raspravljalo o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, kao i problemu nezakonitih migracija. Na sjednici su prihvaćene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2022., sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Isto, kratko priopćenje stiglo je i iz Ureda predsjednika RH.

Banožić zabranio HV-u pružanje potpore Milanoviću bez njegove suglasnosti

Uoči sastanka u Banskim dvorima objavljeno je da je ministar obrane Mario Banožić prošli tjedan potpisao dokument kojim vojsci zabranjuje pružanje potpore Uredu predsjednika bez njegova suglasja, čak i kad je riječ o protokolarnim aktivnostima. S Pantovčaka su uzvratili da je odluka nezakonita i neustavna te kako je to još jedan dokaz da ministar obrane bezočno zlorabi svoje ovlasti. Jučer su se predsjednik i premijer sastali s vojnim zapovjednicima na odvojenim pripremnim sastancima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!