Milanović: Dva moguća izvora curenja - policija i DORH, sumnjam na DORH

25.09.2020.

12:58

Autor: T.V./M.Š./HRT/Hina

-

-

Foto: - / -

Ono što je važno, jest da premijer mora znati. Gdje piše da ne smije znati? Ja kažem da mora znati. Mi imamo premijera koji ništa ne zna. Martin u Bruxelles, Martin iz Bruxellesa, rekao je predsjednik Milanović.
U Pazinu se slavi Dan Istarske županije i 77. obljetnica povijesnih rujanskih odluka kojima je Istra napokon pripojena Hrvatskoj. Na svečanosti je bio i predsjednik Zoran Milanović, koji je čestitao Istranima na tome kako se nose s pandemijom.

Plenković: "Eksperti" se čude da Vlada, DORH, USKOK i policija postupaju po zakonu
Zastupnici o aferi Janaf i Kovačićevom "klubu"

- Odluke donesene u rujnu 1943., nedugo nakon kapitulacije Italije, su krik želja i očekivanja generacija naših ljudi, Hrvata, Vlaha i Bezjaka naše Istre, rekao je Zoran Milanović na proslavi Dana Istarske županije i 77. obljetnice povijesnih rujanskih odluka kojima je Istra napokon pripojena Hrvatskoj.

Ponovno je komentirao i slučaj Janaf. I dalje tvrdi da premijer mora znati za istragu.

- Ono što je važno, jest da premijer mora znati. Gdje piše da ne smije znati? Ja kažem da mora znati. Mi imamo premijera koji ništa ne zna. Martin u Bruxelles, Martin iz Bruxellesa, rekao je predsjednik Milanović.

- Dakle, premijer to mora znati. Recite čega se bojite? Da premijer možda ne obavijesti osobe koje su pod istragom? Recimo da želim imenovati glavnog državnog odvjetnika, vi mi se dopadate, a vi ste pod istragom. Tko će mi to reći? ili ću vas imenovati bez obzira na to što ste pod istragom? Je li vam jasan apsurd te priče, pitao je predsjednik okupljene novinare.Ustvrdio je i da Ranko Ostojić, koji je bio ministar unutarnjih poslova u vrijeme njegove Vlade, ne govori točne stvari kada kaže da on nije informirao Milanovića o istragama. 

- Informirao me, i to ne samo on, o svim važnim stvarima, rekao je.

Milanović smatra da neovisnost DORH-a znači da "ne postoji utjecaj na njihove procedure". Dakle, ti znaš da je nešto krenulo, nije krenulo na tvoju inicijativu, imaš informaciju s obzirom na posljedice i štetu koju to može prouzročiti i ne miješaš se u to. Jer čim takneš izazvat ćeš štetu i znat će 50 ljudi koji su u tom sustavu, rekao je.

Sumnja da iz DORH-a cure informacije

Osvrnuo se i na curenje informacije iz istrage te rekao kako su samo dva moguća izvora - policija i DORH, a on sumnja na DORH.

- S obzirom da je DORH u ovom slučaju zainteresiraniji, ja sumnjam na DORH da to daje medijima. I dok je tako - nemojte se uopće javljati i bilo kome što prigovarati. A to zakonodavac mora urediti, rekao je novinarima.

Ponovio je kako mu nije jasno zašto se Kovačevića nije uhitilo kad je primao mito nego je istrga trajala još 10 mjeseci, pa sad imamo samo indicije.

Odbacio je tvrdnje ministara u Plenkovićevoj vladi da je on kao premijer ukinuo sigurnosne provjere, ustvrdivši da ne govore istinu.

- Nisam. To je laž. Ja sam odbio da SOA provjerava moje ministre, kandidate za ministre, kad trebam formirati Vladu. Ja to odbijam. Ja preuzimam odgovornost za Vladu, rekao je.

Također je odbacio i tvrdnje da provodi pritisak na sud. Kako ja uopće mogu pritiskati sud, kojim sredstvima? Novcem, vojskom, policijom, helikopterima - nikako. Ali mogu raditi  pritisak na zdrav razum. A znate kakav će to biti pritisak neizdrživ, poručio je.

Na pitanje o svojim posjetima privatnom klubu bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, koji se nalazi u Slovenskoj ulici, Milanović je rekao kako misli da nije tamo bio u vrijeme lockdowna zbog koronakrize.

Ne smatra da ostavke na dužnost trebaju dati ministri iz Plenkovićeve vlade koji su također dolazili u klub, a novinarima je rekao neka pitaju Plenkovića gdje je bio u vrijeme lockdowna.

- Jel' išao doma moliti 'Očenaše' svaki dan u 4 popodne, dodao je.

Odbacio je mogućnost da bi pri ulasku u klub morao na ulazu ostavljati mobitel. Ja da sam morao ostavljati mobitel, što vam pada na pamet? Ne bih ga ostavio ni u Bijeloj kući, odgovorio je Milanović.

Plenkoviću je odgovorio i na premijerovu "igru riječi" vezanih uz svoju izjavu da je bijesan zbog cijele afere Janaf. Pa, nisam aludirao na bjesnilo, rekao je Milanović dodavši kako Plenković priča nepovezane stvari.

- S onim 'haklom' koji je odigrao na Jarunu mu je vjerojatno toliko pao šećer Nek' mu daju kocku šećera. Dakle, priča prilično nepovezane stvari, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!