15:02 / 15.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Milanović: Hrvatskoj vojsci nije mjesto u Afganistanu

-

-

Foto: - / -

Potvrdio je kako će mu Lozančić biti savjetnik, a najavu SAD-a da je spreman odvojiti milijardu dolara za Inicijativu triju mora komentirao je riječima da "to nije ni za kavu".
Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović na 30. obljetnici osnutka IDS-a u Pazinu potvrdio je da će Dragan Lozančić biti dio njegova tima, i to kao savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu. Komentirao je izjavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea da je SAD spreman odvojiti milijardu dolara za Inicijativu triju mora, projekt u kojem sudjeluje i Hrvatska. Smatra kako Hrvatskoj vojsci već neko vrijeme nije mjesto u Afganistanu.

- Hrvatska može potpuno sama odlučiti tako da se drži nekih džentlmentskih pravila i korektnosti. Za pola godine stvari treba postaviti drukčije, istaknuo je Milanović u izjavi novinarima odgovarajući na pitanje hoće li Hrvatska sama odlučiti o povlačenju svojih vojnika iz Afganistana. Dodao je da kada kaže "neko vrijeme" misli na razdoblje od već tri godine koliko hrvatskoj vojsci nije mjesto u Afganistanu te istaknuo da bi se sada vojnici trebali povući. "Naši vojnici koji tamo sudjeluju u misiji imat će priliku svoje znanje i iskustvo koristiti i graditi i u drugim dijelovima svijeta, pa nešto i zaraditi. To je nacionalna politika", istaknuo je Zoran Milanović.


    
U Afganistanu je trenutačno 60 tisuća vojnika NATO-a, uključujući i 110 hrvatskih. Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu da NATO ne odlazi iz Afganistana, ali je spreman prilagoditi broj vojnika ako talibani demonstriraju volju za kompromis. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman također je rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.

"Milijardu dolara za cijelu regiju nije ni za kavu"

- Sve što sam rekao o toj inicijativi, iza toga stojim i danas. Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno za kavu. Bez namjere da podcjenjujem, da omalovažavam, ta inicijativa ima vrlo jasnu motivaciju - i okupljanja i podjele u isto vrijeme", rekao je Milanović komentirajući izjavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea da su SAD spremne odvojiti milijardu dolara za Inicijativu triju mora. Ističe da će on "promatrati što se događa" i neće opstruirati inicijativu. "Glavni izvor financiranja takvih projekata je EU kao nepresušan izvor financiranja. U svim tim razmjerima milijarda dolara nije ni za Hrvatsku novac, tako da čekam nešto drugo", dodao je.Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja i, na poticaj predsjednice u odlasku Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dude - cilj joj je postizanje snažnije povezanosti područja Baltik-Jadran-Crno more na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija te smanjivanje jaza između zapadne i istočne Europe.

Milanović: Lozančić će mi biti savjetnik

U izjavi novinarima na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka IDS-a u Pazinu Zoran Milanović na pitanje o "slučaju Lozančić" odgovorio je da se on dogodio prije pet godina i da je "predsjednica Republike Hrvatske tada imala pravo zajedno s Vladom smijeniti i imenovati". 

- To je i napravila. No moram priznati da je obrazloženje uistinu bilo neobično, to je za mene sve. Politika ide dalje, stranke se nadmeću i ja ne vidim ništa što bi zahtijevalo moje reagiranje. To je bilo prije pet godina, ostaje da se vidi hoće li nadležna tijela zaključiti ili će nekim radnjama doći do saznanja da je tu bilo nešto protuzakonito, kazao je Milanović. Potvrdio je da će Lozančić biti dio njegova tima, odnosno savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu. Na pitanje hoće li na nekom od savjetničkih mjesta biti i netko iz Istre, Milanović je odgovorio da neće i da se nije time rukovodio.- Nisam se time rukovodio, jer kada bih ispunjavao sve te kriterije, trebalo bi mi puno savjetnika, a predsjedniku to ne pripada. Ovo malo što imam, i to je to, naglasio je Milanović. Dodao je kako su imena njegovih savjetnika navedena u medijima uglavnom točna, a tek kada preuzme dužnost predsjednika, ponovno će ih objaviti.

Milanović o Vatikanskim ugovorima

Na pitanje novinara hoće li se nakon preuzimanja dužnosti predsjednika Republike sastati s vodstvom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) odgovorio je da će to učiniti vrlo rado.

- To su detalji i forme koje su vrlo bitne. To sam radio dok sam bio premijer, naročito u prvih godinu i pol dana. Kasnije se malo zakompliciralo, ni dan danas ne znam zašto jer sam jako pazio što radim i još više što govorim. No interesantna osoba za vezu na visokoj razini bio je i tada Orsat Miljanić. Kontakti su zadržani i radujem se suradnji,  kazao je Milanović. Dodao je kako je za njega "priča oko Vatikanskih ugovora - završena priča".

- Sve što sam govorio u kampanji, sve što sam govorio u debatama imate snimljeno i budem li se ponašao drukčije, podsjetite me. Zasad se ne ponašam drugačije, dodao je izabrani predsjednik Milanović. Nije htio, na traženje novinara, komentirati najnovija zbivanja unutar HDZ-a u kontekstu stranačkih izbora. Izrazio je zadovoljstvo time što je izgradnja nove pulske Opće bolnice skoro privedena kraju. Dodao je da je gradnja počela još u njegovu premijerskom mandatu i da se za nju "iznimno puno angažirao".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!