Milanović kritizira Vladu jer nitko nije u Madridu; Plenković: Milanovićeve ideje neprihvatljive

29.06.2022.

19:24

Autor: Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Zbog stajališta da je Hrvatska, uoči summita NATO-a trebala uvjetovati ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakona u BiH, predsjednik Milanović ušao je i u žestoki sukob s premijerom. Kritizirao je Vladu jer na summitu u Madridu nije bilo njezinih predstavnika.

- Srećom nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda, ali ovdje netko treba biti na tim sastancima, ali uopće ne mora biti u mom društvu. To ti je dužnost bez obzira što si padao razrede, bio loš učenik i ne znaš govoriti, moraš biti ovdje, ne moraš biti u mom društvu. Ti predstavljaš tu vladu. Tko će ići umjesto njih na sastanke, ambasador? Što ako ja kažem da ambasadorova prisutnost u tom trenutku treba meni?, rekao je Milanović.   

Premijer Andrej Plenković u našoj emisiji "A sada Vlada" rekao je da su predsjednikove ideje o blokadi ulaska Finske i Švedske i prije summita bile neprihvatljive.

- Prvo, iz političkih razloga, jer to se ne radi nekome s kim si u Europskoj uniji. Mi gradimo Pelješki most i s novcem švedskih i poreznih obveznika, moramo biti jasni. Jednom kad si u EU-u imaš solidarnost kao glavno načelo, poštuješ se i pomažeš. Drugo, mi nemamo nikavih otvorenih pitanja s Finskom i Švedskom. Dakle, ja se godinama više trudim od bilo koga na našoj sceni da popravimo položaj Hrvata u BiH. Naša vlada, ministar vanjskih poslova, HDZ, Hrvatski sabor - sve što donosimo idemo za time, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!