Milanović: Što sam trebao napraviti u Madridu? Izazvati incident?

01.07.2022.

13:49

Autor: M.Š./HRT

Zoran Milanović na Danu obrtničke komore

Zoran Milanović na Danu obrtničke komore

Foto: HTV / HRT

Dan Hrvatske obrtničke komore već se tradicionalno obilježava svečanom Akademijom na kojoj se najzaslužnijim obrtnicama i obrtnicima dodjeljuju najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore "Zlatne ruke", a ujedno se promoviraju novi majstori i majstorice. Na ovom događaju bio je i predsjednik Republike Zoran Milanović. Nakon toga obratio se novinarima. 

Milanoviću žao što se nije sreo s premijerom na Danu HOK-a

Predsjednik Milanović izjavio je da mu je žao što se tamo nije sreo s premijerom Andrejem Plenkovićem, ustvrdivši da je Plenković "zbrisao" s tog događaja.


Milanović je novinarima objasnio da su njegov dolazak na obilježavanje Dana HOK-a gotovo spriječili obiteljski razlozi, ali je ipak došao.

- Prvo je bilo da neću doći i onda je valjda u tom nekakvom šumu u kanalu Plenković skužio da bi mogao on doći, a da mene nema. Međutim, ja sam ipak riješio problem i rekao da ću doći i onda je on zbrisao, rekao je Milanović upitavši Plenkovića - "gdje si sada frajeru"?

Premijera je pozvao da se konzekventno ponaša i na svim sljedećim događajima kojima je on kao predsjednik Republike pokrovitelj.

- On dođe, ne dođe, vreba kao Uskršnji zeko sa strane da li ja dolazim. Zašto nije došao? Pa zato jer bi govorio predzadnji. Ali imam rješenje, radosnu vijest, kandidiraj se za predsjednika, kaže Milanović.

Poručio je kako nije njegova utakmica da se nadmeće s Plenkovićem. 

- On je za mene osobno nula, ali je funkcionalno predsjednik HDZ-a, predsjednik hrvatske Vlade, dobio je izbore, osoba odgovorna za bujanje koruptivne hobotnice, zaslužan za manje političkog radikalizma u životu, to je u HDZ-u uspio suzbiti jer je komunjara, rekao je Milanović.

Milanović odgovara na kritike: "A što sam to trebao napraviti u Madridu?"

Hrvatski predsjednik upitao je u petak višekratno "što sam to trebao napraviti" na samitu NATO-a u Madridu, nakon kritike desnog dijela saborske oporbe da je bio nedovoljno oštar i da je ublažio retoriku prema primanju Finske i Švedske u Savez što je dugo uvjetovao promjenom izbornog zakona u BiH.


NATO je ovaj tjedan na samitu u Madridu uputio poziv Finskoj i Švedskoj da se priključe Savezu, a Zoran Milanović već dugo smatra da to treba uvjetovati izmjenom izbornog zakona u BiH, iako kaže da načelno nema ništa protiv prijema te dvije zemlje.

Finska i Švedska potpisat će u utorak protokol o pristupanju NATO-a, što potom trebaju ratificirati sve zemlje članice Saveza.

Oporba je Milanoviću u četvrtak zamjerila da nije dovoljno oštro u španjolskoj prijestolnici promovirao svoj stav, uz optužbu zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić da se na neki način poigravao osjećajima i pravima Hrvata u BiH. Selak Raspudić je rekla da bi netko mogao postaviti pitanje - gdje si sada frajeru.

Lajt motiv konferencije za novinare bila je upravo ta rečenica Selak Raspudić koju je predsjednik citirao barem desetak puta.

- Što sam trebao napraviti, koji je prijedlog? Šta sam trebao reći? Kakav bi stav bio ispravan, a da Selak Raspudić bude zadovoljna?, odgovorio je Milanović protupitanjem novinarima koji su ga upitali je li mogao biti žešći.

- Kako mislite žešći? Blatiti Finsku i Švedsku, to nikad ne radim".

Milanović je ponovio da je sada sva odgovornost oko primanja te dvije zemlje na Hrvatskom saboru koji to mora ratificirati.

- Sada je sva odgovornost na hrvatskim saborskim zastupnicima, oni mogu sve. Ako im je to sporedna stvar onda ništa od toga, rekao je novinarima.

- Hrvatski sabor još nije rekao 'bacamo oružje, bacamo sve instrumente koje imamo, to što se događa s našim sunarodnjacima i drugima u BiH to je nebitno, nas zanimaju Finska i Švedska, samo da je njima dobro a ovo što bude bude'", nastavio je hrvatski predsjednik.

Na pitanje hoće li kao što je rekao "progoniti kao grešne duše" one u Saboru koji će glasati za ulazak Finske i Švedske, istaknuo je da njegova poruka prije svih ide hrvatskom premijeru Andreju Plenkovuću koji je 23. lipnja u Bruxellesu propustio priliku da se Bosnu i Hercegovinu kao i Ukrajinu i Moldaviju "ugura u status kandidata".

- Ne može Ukrajina dobiti status kandidata preko noći, a da se BiH ostavi po strani, nastavio je predsjednik i naglasio da mnogi u istočnoj Europi tako misle, ali pravdaju se rečenicama "pa znaš kakva je situacija".

Plenković je to propustio napraviti, jer se prepao, to je mišljenje više europskih čelnika, dodaje Milanović.

- Nekad iza nekih stvari moraš čvrsto stati. A onda se dogodi paradoks da to rade slovenski i mađarski premijeri Robert Golob i Viktor Orban.

Milanović je ponovio da bi "učinio sve da se promijeni izborni zakon u BiH. Ali moje mogućnosti i ovlasti prestaju u jednom trenutku i ne mogu spriječiti da netko u ime Hrvatske taj pristupni ugovor potpiše".

- To je aktivno i aktualno do 10 mjeseca, do dana izbora u BiH. Jer izborni zakon se može promijeniti danas, sutra, ali u 11 mjesecu ako se promijeni to nam ne znači ništa, rekao je.

Milanović je istaknuo da ulazak Finske i Švedske u NATO nije gotova stvar, naglasivši da je odluka donesena u Madridu o pozivu tim dvjema zemalja da se priključe NATO-u "načelni politički stav" usvojen nakon što je Turska odustala od blokade.

- Mislite da je potpisivanjem memoranduma triju strana priča gotova? Odmah su dan poslije zatražili izručenje 33 osoba, kazao je, govoreći o Turskoj i njezinu zahtjevu.

Turska je na samitu NATO-a ovaj tjedan potpisala memorandum sa Švedskom i Finskoj koji otvara put Stockholmu i Helsinkiju prema članstvu u Savezu. Ankara je odmah dan nakon toga od te dvije zemlje zatražila izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima.

Milanović je kazao da se problemom izmjene izbornog zakona u BiH neće baviti SAD nego Europa. Ipak, izjavio je da Hrvate u BiH, "može spasiti samo čudo", a čuda ne postoje, spominjući "sadističku opstrukciju hrvatske vlade".

- To je povijesna odgovornost Plenkovića i nekoliko njegovih vazala, riječi su hrvatskog predsjednika.

Upitan zbog čega nije održano njegovo najavljeno obraćanje hrvatskim novinarima u Madridu po završetku samita, Milanović je rekao da nije imao ništa novo za reći. Ali je kritizirao ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana što se nije pojavio u Madridu, jer "to ti je posao".

O ukrajini, poskupljenjima i abortusu

- Ne može Ukrajina dobiti status kandidata odjednom, preko noći, ako to pravo ne dobije BiH. Baš me briga. To je na 50 kilometara od moje kuće, Donbas na 2000. To licemjerje povezano sa sadizmom Plenkovića i njegove dvije dvorske lude koji nisu došli na summit, ističe.

Zatim je odgovorio na pitanje zašto se nije pojavio pred novinarima po završetku madridskog summita.

- Ja inače izbjegavam novinare? Sve su čuli od mene, a ono što nisu, čut ćete vi danas, tvrdi. 

Osvrnuo se i na vaučere za gorivo, a koji se spominju kao moguće rješenje za naredno razdoblje.

Vlada ne razmatra ništa nego kao ponavljač i prepisivač gleda što će napraviti Austrijanci i njegova suradnica "u kabinetu Ursule von der Leitner ili Leyen, kako se već zove"... Da sam premijer radio bih slično, ali ne bih lagao da razmišljam, nemaš drugog izbora, kaže. 

Milanović je komentirao situaciju u SAD-u, mišljenja je da nije realno da će pravo na pobačaj ući u Ustav. 

- Amerikanci o toj temi vode kulturni rat od 1973. Od kad su suci zakonodavna vlast? Već dugo i to je loše, rezultira ovakvim političko-kulturnim ratovima. Neka se pokolju oko toga kad su nam već tako dobri saveznici u BiH. Hrvatska je tu zrelija, neka smo i mi u nečem bolji. 

Iako je bilo najavljeno da će doći, na svečanoj akademiji Hrvatske obrtničke komore nije bio premijer Andrej Plenković. Tvrdi da zna zašto je to tako.

- Sada ja pitam "Gdje si sada frajeru?" Ali neka se konzekventno ponaša i na budućim događajima. Zašto nije došao? Jer bi govorio predzadnji, smatra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!