17:48 / 26.03.2021.

Autor: V.G./HRT

Milanović na otvorenju Dječje kuće: U mom Zagrebu nema ovakvih stvari

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović prisustvovao je svečanosti otvorenja Dječje kuće u Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture. Riječ je o jedinstvenom objektu, smještenom u kompleksu bivše tvornice "Rikard Benčić", danas novom riječkom art-kvartu.

- Zdravo djeco, zdravo Baltazare. Kad sam bio dijete, čekali smo svaku večer pred televizijom crtić u 19.15 jer nije bilo interneta, i jedini crtić koji nije bio američki jer na sve drugo nam se dizala kosa, bio je profesor Baltazar. To smo jedino, osim američkih crtića voljeli gledati, sve drugo -ruski, češki, bili su dosadni. Proizvod naše kulture, pokazao je kako se može biti elitan i pučki u isto vrijeme. To je ono što želim i vama. Želim izraziti svoje zadovoljstvo, ali i divljenje, a možda i malo zavist jer u mom rodnom gradu Zagrebu ovakvih stvari nema. Bila je Nacionalna biblioteka i to je to. Mogli ste ovo ispeglati, napraviti parking i shopping centar, ali niste. Pogled mi bježi na desno, na biblioteku, to će biti pravo malo čudo, rekao je predsjednik u uvodnom govoru.

- Rijeka je u bivšoj državi bila najjači industrijski grad, bila je dosta bogata i bilo je potpuno jasno da to ne može dovijeka tako biti i da će ta industrija morati biti konvertirana u nešto drugo, nešto ne toliko bučno, bez nakovnja, bez čekića i škripe. Djeca će ovdje dolaziti, neka ne zaborave ići na igrališta, loptu, bazen, atletsku stazu. Sve je to važno, ali ovo je kultura srca koja nas čini građanima. Kultura može biti manipulativna, zla, upregnuta u nehumane ciljeve, a može biti plemenita, kreativna, opuštajuća i to je ono što vam ja želim. Čestitam svima koji su dali svoj doprinos da se sačuva duh grada, vizura grada, da se ovo ne pretvori u još jedan tipski obrazac modernog života kakav nas proždire, rekao je predsjednik Milanović.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je kako je Dječja kuća nešto posebno te čestitala svima koji su bili uključeni u projekt.

- Bilo nam je zadovoljstvo dati vam podršku. Mnogi programi ministarstva usmjereni su prema djeci i mladima jer smo svjesni da bez ulaganja u novu publiku, bez ulaganja u dječje stvaralaštvo, obrazovanje o kulturi i umjetnosti, jačanje njihovih kompetencija, sve to zajedno nema smisla. Drago mi je da se upravo u okviru EPK Rijeka osmislio jedan ovakav prostor koji u sebi objedinjuje sve tipove umjetnosti i kulture. Centar će biti i mjesto inkluzije, otvoreno svima, a u prvom redu namijenjeno razvoju mladih. Kad prođe pandemija, sigurna sam da će ova kuća biti puna djece i mladih, ali i umjetnika, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

U izgradnju i opremanje Dječje kuće uloženo je 55 milijuna kuna, a veći dio tog novca, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, došao je iz europskih fondova.

Unutar zidova od cigle, na četiri kata, kriju se šareni prostori namijenjeni dječjem stvaralaštvu, opremljeni najsuvremenijom audiovizualnom i drugom tehnikom uz mnoštvo tehnoloških noviteta.

U Dječjoj kući djelovat će četiri kulturne ustanove - Art kino, kazalište lutaka, Muzej moderne umjetnosti te Gradska knjižnica, koja je ovamo preselila svoj Dječji odjel Stribor s čak 32 tisuće knjiga.

Predsjednik Milanović će, nakon Dječje kuće, obići Muzej grada Rijeke i Palaču šećerane Rijeka


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!