Milanović: Na summitu NATO-a stavit ću veto na ulazak Finske

03.05.2022.

14:23

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Milanović u Vukovaru je komentirao izmjene zakona o obrani, pitanje smanjenja ovlasti predsjednika kao i moguće proširenje NATO-a.


Banožić je prije nekoliko dana dao naslutiti mogućnost smanjenja Milanovićevih ovlasti vezano uz Zakon o obrani. Upitan o tome, Milanović je rekao kako ne želi o tome i samo poručio da je Banožić "jedan smiješan čovjek".

- Izmjene zakona o obrani su užasno komplicirana procedura, ukoliko se ne želi izvršiti državni i ustavni udar. S Josipovićem se pregovaralo godinu dana, na kraju sam stao na Josipovićevu stranu. Ako o tome žele razgovarati, bolje neka se čuvaju, poručio je Milanović dodajući da izmjene ne mogu donijeti bez njegove podrške.

Milanović je rekao kako ne bi potpisao takve izmjene zakona.

- Banožiću treba uzeti ono što ima jer se pokazalo da je opasan sitni kriminalac koji ne želi provesti sudsku presudu Upravnog suda da vrati Burčula na posao, koji ne isplaćuje dnevnice vojnicima koji prate Vrhovnog zapovjednika, a na to sve ga potiče udbašenković. Prvo je optužio mene da sam s nekim odvjetnikom izmanipulirao Gotovinu, Čermaka i ostale generale kao udbaške idiote, sitne budale, a onda su jučer rekli da sam se zalagao protiv proširenja NATO-a još prije napada Rusije na Ukrajinu, pa naravno da jesam, ali širenja na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. Tada još nitko nije spominjao Finsku i Švedsku. Takvu laž može plasirati samo udbaška osovina, to je takva vrsta blaćenja koju znaju samo udbašenković, Njonjo koji se javio neki dan. Mjesec i pol sam ga puštao na miru, majka me zamolila radi mira u široj familiji, da ga ne diram i gazim, morat ću opet, rekao je Milanović.

Milanović najavio veto na ulazak Finske u NATO

Milanović najavio je da će staviti veto na pozivnicu Finskoj za članstvo u NATO-u, iako je Rusiju nazvao agresorom u ratu u Ukrajini, sve dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH.


- Ja ću kao predsjednik države koji predstavlja Hrvatsku na samitu NATO-a staviti veto na pozivnicu, ako to bude na toj razini", rekao je Milanović novinarima u Vukovaru.

Samit NATO-a održava se krajem svibnja u Madridu.

U slučaju da pozivnica bude upućena na nižoj razini, kazao je kako nije siguran da može natjerati hrvatskog veleposlanika da na Vijeću veleposlanika, koje također može uputiti pozivnicu, zauzme njegov stav.

Poručio je i da će "kao đavao grešnu dušu progonit ću svakog zastupnika koji bude bio za''.

Nisam Plenkovićev neprijatelj

Jučer je bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev na svom Telegramu napisao da Milanoviću prijeti odmazda Kijeva zbog izjava i stavova o Rusiji i Ukrajini.

Milanović kaže da se "ne želi navlačiti na takve udice".

Istaknuo je da nije strani Rusije.

- Rusi igraju svoju igru, oni su agresor u ovom ratu, a mi imamo na vlasti kliku koja aktivno radi protiv interesa hrvatskog naroda u BiH. Ja sam prisegnuo i na njihovu zaštitu i za to ću politički poginuti ako treba, rekao je on dodavši da se ne boji ni Rusije ni Ukrajine.

Istaknuo je da to nije njegov svijet.

- Ja sam na hrvatskoj strani, borim se za hrvatsku državu i narod i za njih pokušavam iskamčiti što je moguće više. Tretiraju nas kao budale i naciju trećeg reda, sve to skupa huljski i udbaški podupire Plenković, samo zato da bi se obračunali sa mnom - to je najstrašnije.

Milanović je kazao da hrvatskom premijeru nije ni neprijatelj ni suparnik.

- Imamo izdajničku vladu koja izdaje hrvatski narod u BiH koji traži toliko malo, osnove osnova ravnopravnosti.

Milanović ocijenio je u utorak u Vukovaru da je poklič 'Za dom spremni' štetan za Hrvatsku te je dodao da treba ukloniti i četničke spomenike u Vukovaru.

Ako ja dođem u Jasenovac kao Hrvat i kažem da tamo nije mjesto natpisu "Za dom spremni' s kojim provociraju Srbe i da je to štetno za Hrvatsku, onda ću reći i u Borovu Selu da četnički obelisk mora zaroniti zajedno s Johnnyjem Weissmullerom' (američkim plivačem i glumcem koji je glumio Tarzana), kazao je Milanović.

Time je aludirajuo na mauzolej Vukašinu Šoškočaninu, organizatoru napada u kojem je ubijeno 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu koji se nedugo potom utopio u Dunavu.

Milanović je naglasio da Vlada neće ukloniti spomenik Šoškočaninu jer su proglasivši ih ''bijednim licemjerima koji sve kupuju''.

- Ljudi uvijek imaju neku mrlju koju veš-mašina budućnosti nikad neće oprati kao što to pjeva Davor Gobac. To su takve fleke da to ne ide dolje i nema tu mjesta poštenim ljudima koji imaju autoritet, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!