12:34 / 03.05.2022.

Autor: HRT

Milanović u Vukovaru: Tutorstvo i bezobrazluk iz Bruxellessa prema Hrvatima prelazi sve granice

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odao je danas počast i položio vijenac ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima u Borovu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u Vukovaru, povodom obilježavanja Dana Grada, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara. U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je kako se Vukovar nevjerojatno promijenio u odnosu na vrijeme kada je bio ruševina, fizički i duhovno podijeljen.

- Grad je danas uredan i lijep, ljepši nego mnogi gradovi u Hrvatskoj, koji nisu bili razrušeni u ratu. Grad u kojem bi mogao živjeti čovjek iz velikog grada“, poručio je predsjednik Milanović dodavši kako su za to zaslužni Vukovarci. „Za to su zaslužni svi. Nije dobro izdvajati niti jednoga, rekao je.

Predsjednik je u obraćanju ponovio da je korištenje fondova Europske unije jedina mjera uspjeha.

- To je jedina mjera vašeg i našeg uspjeha. Kada čujem da smo u ovih deset godina u plusu 50 milijardi kuna, to znači da smo 5 milijardi kuna u plusu godišnje. Što dobivamo za uzvrat? Dobivamo malo novaca, to je pola zagrebačkog proračuna za cijelu državu na godišnjoj razini. Što dajemo? Dajemo puno - dajemo suverenitet, dajemo pravo da odlučujemo o mnogim svojim poslovima, da nam se soli pamet, da nam se govori kako je lijep život, kako treba odgajati djecu, kako školu treba izgledati, naveo je predsjednik Milanović.

Istaknuo je da se u mnogo čemu slaže s time što se iz Bruxellesa propagira, ali da su mu neke stvari neprihvatljive te da vode u propast.

- Ta vrsta mentorstva, tutorstva i bezobrazluka s kojom nastupaju prema malim narodima, posebno prema istočnoeuropskim narodima, a posebno prema nama - Hrvatima prelazi sve granice. Smatram da nemamo elementarnu lojalnost tih svojih partnera, smatram da svi vi koji imate prezimena koja nisu starosjedilačka vrlo dobro znate što govorim. Tu minimalnu razinu pristojnosti i respekta prema Hrvatskoj očekujem i za nju ću se boriti svim mirnim sredstvima, pojasnio je predsjednik Milanović.

Nadalje, govorio je Predsjednik i o hrvatskoj susjednoj državi Srbiji kazavši kako s njom imamo, ne do kraja raščišćene, račune.

- Pri tome ne mislim ništa grupo, ali neke stvari nam duguju, istaknuo je predsjednik Milanović.

- Bosna i Hercegovina i Sarajevo nije oslobođeno američkim bombarderima, Banja Luku je skoro oslobodila Hrvatska vojska, tamo su ginuli hrvatski zapovjednici u listopadu 1995., u ratu koji više nije bio hrvatski nego američki. Tamo je padala hrvatska krv da bismo sada slušali da smo ultranacionalisti i primitivci koji za svoj narod traže samo elementarno i ništa više od toga. I za to ću se ja boriti. I vjerujem da će mi mnogi Vukovarci dati podršku i mnogi hrvatski patrioti. Nikakvi nacionalisti niti šovinisti. U Bosni i Hercegovini nema oružja i nema opasnosti od sukoba, ali hrvatski interesi i vitalni interesi hrvatske države i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini će se braniti iz Zagreba. Svatko tko želi biti saveznik je dobrodošao. Svatko tko ne želi neka se zapita kome služi. To govorim ovdje na granici sa Srbijom, državom koja ima povijesnu šansu da ode tamo gdje pripada – to je zapad, poručio je predsjednik Milanović.

Zaključno, predsjednik Milanović Vukovarcima je zaželio da se nastave razvijati te da se bore za svaki euro iz europskih fondova, ali, kako je kazao, i „mira u odnosima Hrvata i Srba koji nisu idealni, ali na tome treba raditi. Drago mi je da u zadnje vrijeme tema teških riječi, ali neke stvari se moraju riješiti, jer neke stvari se ne zaboravljaju. Živio hrvatski Vukovar i živjela samostalna Hrvatska koja misli svojom glavom i govori svojim ustima.“

Osim predsjednika Milanovića Vukovarkama i Vukovarcima Dan njihovog grada čestitali su predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, a uz Predsjednika Republike bili su savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Milanović u Borovu odao počast dvanaestorici poginulih redarstvenika

Predsjednik Milanović vijenac je položio povodom 31. godišnjice tragične pogibije dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu, tadašnjemu Borovu Selu.

Toga dana u Borovu Selu iz zasjede ubijeni su: Stjepan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić, a u napadu je ranjen 21 policajac.

Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca ispred Spomen-obilježja u središtu Borova, u spomen na ubijene pripadnike Specijalne policije iz Vinkovaca, bili su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Predsjednik odlikovao vukovarske branitelje i zahvalio im na obrani RH

Milanović je dodijelio odlikovanja hrvatskim braniteljima Vukovara u povodu 30. obljetnice bitke za taj grad i legendarne ratne 204. brigade Hrvatske vojske, zahvalivši im na svemu što su učinili u obrani Republike Hrvatske. Na svečanosti u vukovarskom amfiteatru spomen područja Vodotornja predsjednik je rekao kako je dodjela odličja vukovarskim braniteljima minimum onoga što on kao predsjednik Republike može učiniti za one koji su izborili hrvatsku samostalnost i neovisnost.

- Ne mogu velike stvari, ali mogu male stvari, a ovo je mala stvar, ali i velika stvar za velike ljude, poručio je Milanović i dodao kako se često govori da je Hrvatsku obranilo malo dobrih ljudi te da u svakom ratu prevagu donosi malo dobrih ljudi. Ustvari, u većini ljudskih poduhvata prevagu i razliku odnosi malo dobrih ljudi, a taj broj u vašem i našem ratu bio je toliko mali da mi je i danas teško vjerovati da je to uopće bilo moguće, istaknuo je te ustvrdio kako, da nije bio hrvatskih branitelja, ne bi bilo niti hrvatske slobode i države.

U ime odlikovanih zahvalio je savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić, rekavši kako Hrvatska još uvijek nije onakva kakvom su je zamišljali hrvatski branitelji, ali kako treba raditi da bi postala boljom.

- Malo nas je bilo onda, a malo nas je i danas. Naša želja je bila da sačuvamo i obranimo Vukovar. Nismo uspjeli, ali nadam se da smo pružili ostatku Hrvatske dovoljno vremena da se bolje naoruža i obrani našu domovinu, poručio je Josić.

Svečanosti je nazočio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!