13:08 / 09.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Pravobraniteljica postavlja i pitanje odgovornosti države

Tena Šimonović Einwalter, Zoran Milanović, Tomo Medved i Boris Milošević

Tena Šimonović Einwalter, Zoran Milanović, Tomo Medved i Boris Milošević

Foto: Dnevnik / HRT

Ne stišavaju se reakcije nakon što je jučer potvrđeno da su hrvatski policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH. Sada se otvara i pitanje odgovornosti države za kršenje ljudskih prava i vladavinu prava, jer su upravo njezini djelatnici - policijski službenici - prekoračili svoje ovlasti. 

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter poručila je u Petrinji kako slučaj trojice policajaca koji su sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH postavlja i pitanje odgovornosti države te da se zato mora provesti učinkovita neovisna istraga.


- Dosadašnja istraga koju je provela policija nije učinkovita istraga sukladna pravnim standardima i zato je dobro da se u postupak uključilo i Državno odvjetništvo (DORH), odgovorila je novinarima u Petrinji na pitanje kako komentira slučaj gdje se na snimci vidi kako maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante.


Nakon što je u medijima objavljena snimka, hrvatska policija formirala je stručnu radnu skupinu i otkrila da se radi o službenicima interventne policije, odmah su udaljeni s dužnosti te protiv njih slijedi disciplinski postupak.


Uz stegovnu odgovornost, o kojoj se govori, kaže Šimonović Einwalter, Državno odvjetništvo treba biti uključeno "zbog propitivanja i kaznene odgovornosti u sklopu nacionalnog i međunarodnog prava".


- Govorimo o zabrani mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja koje je dio Europske konvencije o ljudskim pravima, članak 3, te isto tako i o UN-ovoj konvenciji o zabrani mučenja. Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava, moram reći da ne govorimo samo o pojedinačnoj odgovornosti, već i odgovornosti države za postupanje svojih službenika, u ovom slučaju policijskih službenika. Zato moramo provesti učinkovitu neovisnu istragu, rekla je Šimonović Einwalter u Petrinji, gdje je sudjelovala na proširenoj sjednici Stožera za ublažavanje posljedice potresa.


Ured pučke pravobraniteljice otvorio je ispitni postupak, poslao dopise Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu pa ćemo, kaže Tena Šimonović Einwalter, vidjeti što će istraga pokazati i kakve će biti posljedice.

Predsjednik Zoran Milanović iz Osijeka poručuje - iako policajci rade težak posao za malu plaću, ovako se ne smiju ponašati. 

- Ja vjerujem da je to izolirani slučaj jer bi se to vidjelo i znalo. Prema tome, tako se ne smije ponašati, to je prekoračenje ovlasti - očito, i dobro je da se poduzimaju mjere, ali moramo malo govoriti i o policajcima koji cijele godine svaki dan rade jedan jako težak posao za skromnu plaću i čuvaju hrvatsku granicu. To je težak posao u interesu šire zajednice. Ne bih htio da iz ovoga izađe stigmatizirana policija kao služba, rekao je Milanović.


- Granicu netko mora čuvati, granica je jednako država. Ljudi koji dolaze na granicu bez odobrenja i žele je prijeći čine prekršaj, čine kažnjivo djelo, to su činjenice. Dakle, riješimo ovaj slučaj. Ako se ustanovi odgovornost, treba uslijediti nekakva posljedica i kazna, ali ostaje problem - na hrvatskoj se granici svaki dan skupljaju ljudi, ljudska bića, možda i obitelji, koji žele prijeći granicu i otići negdje drugdje, ali to je protupravno. To se ne smije, dodao je predsjednik.

Na pitanje novinara smatra li da je odgovornost u ovom slučaju individualna ili zapovjedna, Milanović je rekao da ne zna. 


- Ne vjerujem da je itko dao zapovijed za to. Slučaj je očito izoliran. Nadam se da smo to riješili. Ostaje problem granice. Vidimo da bi neke države, naši partneri iz Europske unije koji su malo više prema istoku, željeli da se vanjska granica Europske unije ogradi žicom. Ja ne bih, to smatram neljudskim, rekao je Milanović.

Očitovali su se i potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević.


- Kao potpredsjednik Vlade mogu samo u potpunosti podržati sve ono što su rekli potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a vidim da je MUP poduzeo sve potrebne radnje, rekao je Medved.


- Mislim da se radi o teškim povredama ljudskih prava, to svakako tim ljudima koji su to radili ne služi na čast, rekao je Milošević, dodavši da je važno da se provede cjelovita istraga i da se utvrdi kakve su radnje sve poduzimane kako bi se proveli svi odgovarajući postupci, od disciplinskih pa nadalje.

Više u prilogu Dinka Kreštalice:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!