Reakcije na nasilno vraćanje migranata

08.10.2021.

20:51

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Nasilno vraćanje migranata

Nasilno vraćanje migranata

Foto: Dnevnik / HRT

Trojica policajaca koja su sudjelovala u nasilju nad migrantima na granici s BiH udaljena su s dužnosti te protiv njih slijedi disciplinski postupak. Prije nekoliko dana objavljene su snimke na kojima se vide muškarci s tzv. fantomkama koji nasilno vraćaju migrante. Ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je na konferenciji za novinare da je radna skupina otkrila da se radi o službenicima interventne policije. Radi se o težoj povredi službene dužnosti. Trojica policajaca "postupala" su u radno vrijeme. Tek treba utvrditi - zašto nisu nosili propisane odore.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je da se radi o trojici pripadnika interventne policije iz Istre koji su bili na postupanju u Policijskoj upravi Karlovačkoj. Dosadašnja istraga utvrdila je da su oni postupali na neprimjeren način, tijekom svog radnog vremena. Postupali su samostalno, dakle ne prema nečijoj zapovijedi, odnosno naredbi. Sumnja se u tešku povredu službene dužnosti zbog nanošenja štete ugledu u hrvatskoj policiji. Zbog toga su policajci udaljeni iz službe, a u tijeku su i daljni disciplinski postupci. Policiji je u cilju rasvijetliti ovaj slučaj do samog kraja. U kontaktu su i s državnim odvjetništvom, kako bi se dobili odgovori na brojna pitanja, između ostalog i na pitanje zašto su interventni policajci postupali noseći uniformu hrvatske policije na nepropisan način. Inače, radi se o policajcima nad kojima se dosad nisu vodili disciplinski postupci, kazao je novinar Šime Vičević za središnji Dnevnik HTV-a.

Glavni ravnatelj, čim je vidio snimke, dio tih snimaka koji mu je bio predočen, poslao je stručni tim koji je vrlo intenzivno radio, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

- Koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima. To je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje. Međutim ja ga ne bih vezao isključivo za suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, dogodilo se to na ulici, na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji, dodao je Božinović. 

Milina je kazao među ostalim da su policijski službenici postupali samostalno. Napominje da ih se redovito upozorava da nije dozvoljena nikakva nezakonita uporaba sile, a posebno prema ranjivim kategorijama, migrantima, djeci, ženama. 

Mehanizam nadzora: Od lipnja provodimo najavljena i nenajavljena promatranja

Nezavisni mehanizam nadzora nad radom policijskih službenika u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite izvijestio je da su od lipnja, od kad provode nadzor nad postupanjem MUP-a, obavili nekoliko najavljenih i nenajavljenih promatranja na državnoj granici. Najavili su da će u svom 1. polugodišnjem izvješću, koje će biti dovršeno u studenom, prezentirati svoj dosadašnji rad i nalaze provedenih najavljenih i nenajavljenih promatranja.

Nezavisni mehanizam čine neovisne organizacije:  Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Akademija pravnih znanosti Hrvatske, Centar za kulturu dijaloga i Hrvatski Crveni križ.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da odvlačenje ne postoji te da se njime krše ne samo hrvatske, već i europske direktive.

- Ne možete ih ukrcati u maricu, vratiti na granicu i poslati preko u BiH. To se ne može dogoditi. Postoji postupak, centar za azilante. U Hrvatskoj se zna procedura, izjavio je Ostojić. 

Odvlačenje nije prihvatljivo ni Sloveniji koja predsjeda Vijećem Europske unije.

- Cilj je da do toga uopće ne dolazi. Govorim o tome da Bosna i Hercegovina mora preuzeti dio odgovornosti i da se problem ilegalnih migracija ne pokušava umanjiti ili rješavati na način da ga se proslijedi drugima, rekao je Janez Janša, predsjednik Vlade Republike Slovenije.

Za predsjednika Republike Hrvatske stvar je jasna. Opravdanja za nasilje nema, ali treba se spriječiti ulazak u zemlju. Posljedica za Hrvatsku od strane Europske unije neće biti, uvjeren je. 

- Već danas od nas očekuju da granicu prema istoku, koja je sutra već schengenska čuvamo. Čime? Lepezama? Dakle, policija i ljudi koji rade u policiji, ako maknemo teoretski nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smjeli, rade grozan posao za mali novac, u nemogućim uvjetima, kazao je predsjednik RH Zoran Milanović. 

Iz Luxemburga poručuju da je Vlada donijela ispravnu odluku i optužbe uzela vrlo ozbiljno.

- Ministar je bio šokiran, smatram da postupaju posve ispravno. Smatraju da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava i temeljnim pravima, rekla je Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove EU-a.

Hrvatski premijer još jednom je upozorio da je pitanje nezakonitih migracija vrlo ozbiljno. 

- Svaka država štiti svoje granice, to se može raditi, ali ne može se koristiti sila. Hrvatska je ta koja brani i europsku vanjsku granicu i to požrtvovno rade hrvatski policajci, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Jer migranti, kaže, ne žele doći u Zagreb, već u druge europske zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!