Milanović o summitu u Zagrebu: Ne znam jesam li pozvan i ne znam uopće što je to

24.10.2022.

14:15

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Vijesti / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na proslavi Dana grada Makarske. Komentirao je zašto neće sudjelovati na summitu Krimske platforme i zašto se neće susresti s Nancy Pelosi. 

Milanović: Gospođa Pelosi nije izvršna vlast

- Amerikanci su tražili sastanak. Ja danas ne mogu i to je to. Ali gospođa Pelosi nije izvršna vlast, poručio je.

Istaknuo je da su to kurtoazni sastanci.

- Pelosi za dva tjedna neće biti to što je sada, dodao je. 

Milanović je objasnio zašto neće sudjelovati na sutrašnjem parlamentarnom summitu Krimske platforme.

- Ne znam jesam li pozvan, ne znam uopće što je to i treće vidim jako puno cinizma i nepoštenja u odnosu prema sirotom ukrajinskom narodu. I općenito prema tom ratu. Tako da ne želim biti još jedan od pozera koji će tome doprinositi, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Dodao je da je to inicijativa predsjednika parlamenata.

- Ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem, rekao je. 

- Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati, naglasio je. 

"O sigurnosti brinem ja"

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na obuku ukrajinskih vojnika U Hrvatskoj.

- Očekuje se da obučavamo njihove vojnike. Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć, moralnu, duhovnu, humanitarnu. To je stvar o kojoj odlučuje Vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuješ od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava. Svi koji imalo razumiju pravo, znaju da to znači sudjelovanje u ratu, rekao je.

Milanović je istaknuo da ratno stanje pravno ne postoji, ali de facto postoji.

- To je crta preko koje ne dopuštam, naglasio je.

- To nisu vojna pitanja, nego pitanja sudbine i sigurnosti jedne države, ljudi koji ovdje očekuju najbolji život, rekao je.

Predsjednik je kazao kako je uvjeren da radi ispravno i da je na onoj strani povijesti koja je nama važna, našoj strani povijesti.

- Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu, zaključuje, poručio je.

"Hrvatska nema nikakvu obvezu"

Predsjednik Milanović dodao je da se Hrvatsku ne tretira, ne kao ozbiljnu državu, nego kao neozbiljnu. 

- I sad bi mi trebali raditi za druge. Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman ide u Bruxelles i tamo glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti, hrvatskih Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji ima jednog vrhovnog zapovjednika i odluka se donosi da ja ne znam ništa. To je protuustavno. Ta odluka nikoga ni na što ne obvezuje. To je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima dužnost, Hrvatska nema nikakvu obvezu, poručio je Milanović.

Istaknuo je kako Hrvatska ima obvezu prema NATO-u, nema borbenih obveza, nema nikakvih obveza.

- U slučaju da netko napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar, ali sporazum ne ide u detalje, poručio je.

- Što da Hrvatska napadne Srbiju i zarati, je l’ nama NATO treba pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno, tridesetak. I ta obveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obveza iz 1949. Prošlo je 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vijek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju. Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obvezama. Gdje su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kao koncept sebična tvorba, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi, dodao je Milanović.

Još jednom je ponovio kako mu je zanimljivo da se pojavila informacija da je tražio sastanak s Pelosi.

- Tražila je američka ambasada, ali prekasno. Da je došao američki državni tajnik, vjerojatno bih ostao u Zagrebu, ovako ne, rekao je predsjednik Milanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!