09:53 / 27.01.2021.

Autor: M.Š./HRT

Milanović o Tušeku: Ovo nije trgovina utjecajem

Predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Oroslavja, Viktor Šimunić, koji je snimio razgovor s predsjednikom krapinsko-zagorskog HDZ-a i saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom, potvrdio je da je dobio poziv od USKOK-a u vezi s tim sastankom i tajno snimljenim razgovorom te da će se pozivu odazvati. USKOK je potvrdio poziv dodajući da će nakon obavljenog razgovora donijeti odluku o daljnjem postupanju. Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u utorak aktualnu aferu. 

Novinari su predsjedniku Zoranu Milanoviću na Mirogoju postavili i pitanje vezano uz HDZ-ovog Žarka Tušeka i moguću političku korupciju.

- Korupcija je kazneno djelo, a politička korupcija ne znam što znači. U ovoj cijeloj priči ne vidim kaznenu odgovornost, ovo nije trgovina utjecajem, to je anticipirana trgovina utjecajem "pro futuro" u smislu stvaranja neke buduće koalicije. No, dobro je da to javnost vidi, da vidi kakvim se metodama služe političke stranke, što nude, koje intencije imaju. Ideja da se formira neka lista koja će nekomu napraviti štetu, to je zlo u politici. Ja se takvim stvarima nikada nisam bavio, ovo se više događa na lokalnoj i regionalnoj razini nego na državnoj razini.

Vezano uz navodno nuđenje funkcija nezavisnom vijećniku u Gradskom vijeću Oroslavja Viktoru Šimuniću, Milanović kaže sljedeće: 

- Nuđenje funkcija i jest koalicijski dogovor. To su javne firme, a što se tiče javnih natječaja, neka ih ukinu. To je prostor politike, neka ljudima ne mažu oči. To nije trgovina utjecajem nego javna odgovornost, zna se kako se na ta mjesta dolazi. To nije u redu, ljudski, jadno je i bijedno. Imali smo slučaj da gradonačelnik Vukovara (Željko Sabo op.a.) nakon što je odležao godinu dana u logorima u Srbiji, još ga je njegova država "šćuzirala" godinu dana radi jednog smiješnog "hofiranja" nekoj korumpiranoj pripadnici druge stranke, koja je na kraju za to nagrađena, smatra Milanović dodajući da se za takve stvari ne ide u zatvor, ali se gube izbori.

Predsjednik države također smatra da su primjerice čelna mjesta parkova prirode, političke funkcije, koje postavlja i postavljat će politika. Istodobno kaže da ne brani niti Andreja Plenkovića niti Žarka Tušeka.

- Ovo je pokazatelj kako sustav funkcionira, pa ljudi mogu birati. Ne skrećem vodu na mlin konkurencije, naprosto to je tako. Što mislite tko vodi NP Plitvička jezera, to je produžena ruka Vlade. Park godišnje proda milijun ili dva ulaznica, toga se vlast ne odriče, ali je pitanje koga je odabrala da obavlja taj složen posao. Carinska i porezna uprava nisu sfera politike, a znamo da se tamo isto putem natječaja dolazi političkim kriterijima.

Na upit novinarke je li on upravo sada rekao da je ovo sve skupa normalno, Milanović se osmjehnuo i odgovorio.

- Bože dragi, to nije normalno, to je jadno. Ali prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor, osim možda u Rusiji. Nije normalno, jadno je. Ali čovjek je nudio naprosto nešto s čime danas ili sutra računa. Dosta je te hajke bilo, naveo sam primjer Željka Sabe s kojim nisam dobro surađivao. Zašto je taj čovjek bio u zatvoru? Jer je "hofirao" nekoj propaloj dami, zaključuje Milanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!