Milanović o Putinu i upadu EU tužiteljstva u HAMAG-BICRO

21.09.2022.

11:47

Autor: D.M./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Zoran Milanović, koji je sudjelovao na konferenciji Dan velikih planova, komentirao je situaciju s Ukrajinom i poruku Vladimira Putina da će Rusija upotrijebiti "sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoje ljude". Komentirao je i upad europskog tužiteljstva u HAMAG-BICRO. Ustvrdio kako je kao "nam se nabija kompleks da krademo europski novac".


- Ovo je užasno opasna situacija. Natežem se i rječkam s onima koji su do jučer Putinu virili iz džepova, rekao je Milanović. Dodao je kako ne želi kimati glavom te da mu ne preostaje ništa drugo nego da olakša svoju dušu i govori nešto s pažnjom - da pritom ne napravi štetu Hrvatskoj. Naglasio je kako Hrvatska nije sudjelovala u donošenju ključnih odluka.

- Niti smo Poljaci, niti smo upali u Ukrajinu. Mi smo ušli smo u NATO s primarnim ciljem da nas Amerikanci zaštite od barbarluka onih s kojima smo u povijesti imali problema - Beograda. Niti nas se pitalo, niti u tome izravno sudjelujemo - i isvaka riječ, potez i odluka mora biti dodatno izbalansirana. A ne dati se šarmirati raznoraznim inicijativama, platformama i u tome gledati prostor za osobni dobitak, kazao je Zoran Milanović.

Lojalnost članicama NATO-a 

Na pitanje ima li Hrvatska neki plan vezano za nuklearne prijetnje odgovorio je: "Hrvatska nema nuklearno oružje i članica je NATO-a koji ima članak 5 o obvezi uzajamne zaštite i garancija. Slati bilo kakvu poruku osim one da smo lojalni članicama, bilo bi pogrešno. Ukrajina nije članica NATO-a". Dodao je kako i druge članice moraju paziti na to što rade i kakve to posjedice ima za njih, a posredno i za nas. On i premijer, dodao je - na to nemaju nikakvog utjecaja. Parafrazirao je Mačekovu izjavu kazavši: "Kad se veliki tuku, mali se miču od stola". 

- Imamo s jedne strane nas, Zapad - koji se na ukrajinskom tlu bori s Rusijom. S druge strane imamo Rusiju koja je napala Ukrajinu - i koja taj rat nikako ne smije izgubiti. To je u ovoj priči najopasnije, poručio je Milanović.

Na ponovljeno pitanje ima li Hrvatska plan odgovorio je: "Naravno da imamo, ali ne želim uopće razmišljati o tome da bi nam to trebalo, niti da bismo mi bili meta". Pazi što pričaš i jezik za zube kad su ozbiljne stvari u pitanju. Budi glasniji kad je u pitanju status Hrvata u BiH. Tu imaš moralnu i ustavnu obavezu, dodao je.

"Stvara se privid da krademo europske pare, a Hrvatska ih je skupo platila" 

- Lopove i one koji muljaju treba proganjati nemilice, s guštom i strastveno. Međutim, vidjet ćemo što će pokazati istraga. Nama se stvara privid da krademo neke europske pare, a Hrvatska ih je skupo platila i plaćat će ih - odgovorio je na pitanje da komentira upad europskog tužiteljstva u HAMAG-BICRO. Ustvrdio kako je tu dodatno frustrirajuće što se stvara privid i nabija nam se kompleks da mi krademo neki europski novac.

- Hrvatska, in ultima linea, vrlo malo novaca dobiva iz EU. I pozivam neka me demantiraju Ministarstvo financija, HDZ, bilo tko, koliki je naš stvarni plus s EU. To je svega nekoliko milijardi kuna, istaknuo je predsjednik Republike, s obzirom na to da Hrvatska istovremeno uplaćuje i novac u proračun EU. I kad sve to "sravnite s onim što je navodni plus, mi smo jako tanko iznad vode i onda još za to živiš cijelo vrijeme u strahu da će ti doći europski istražitelji, ocijenio je.

"Ne zaboravite šta mi sve dajemo da bismo godišnje dobili + 5 milijardi kuna"

Ne zaboravite šta mi sve dajemo da bismo godišnje dobili "+ 5 milijardi kuna", što je pola proračuna jednog najvećeg grada u Hrvatskoj, dodao je predsjednik te ocijenio kako je to "užasno mali novac za sve ono što dajemo, a dajemo i pravo nekima trećima da nam kopaju po računima, našim računima".

- To je sve skupa jedan vrlo upitan posao, govoreći s poslovne strane. Mi smo se potpuno otvorili, zauzvrat smo nešto dobili i to se nešto nemilice i danonoćno provjerava i dovodi u pitanje. U redu, u redu, ali moramo to osvijestiti, dodao je Milanović prokomentiravši i da se "svaki tjedan nešto otkriva - ili su istražitelji ubacili u hipersoničnu brzinu ili naprosto ljudi više kradu", zaključio je.

Borit ću se za to da se Mađarskoj ne oduzme novac

Predsjednik je kritizirao odluku Europske komisije o zamrzavanju dijela novca iz kohezijskih fondova Mađarskoj zbog "ideoloških razloga". Govoreći o problemu INA-e čiji je većinski dio u mađarskom vlasništvu kazao je kako se radi o "delikatnim odnosima" te da se "moramo truditi napraviti dobru kompaniju i nastojati da nam to ne truje odnose sa susjednom državom".

Naglasio je da se druži s mađarskim političarima i ima s njima dobre odnose, unatoč ideološkim razlikama. Pritom je kritizirao odluku Europske komisije, koju je nazvao "pametnjakovićima" iz Bruxellesa, jer iz "ideoloških razloga" žele uskratiti Mađarskoj dvije trećine novca iz kohezijskih fondova zbog nepoštivanja vladavine prava. To je katastrofa, ja ću se prvi boriti da se Mađarskoj to ne napravi, rekao je.

- Nikad se ne treba umoriti od objektivne kritike onoga što Orban u nekim slučajevima čini krivo. Ali da mu se uzima dvije trećine? Što je sljedeće?, zapitao je pa nastavio: "Da ga se prebaci Rusima, da se Mađarsku gurne Rusiji". To se radi i sa Srbijom, ali Milanović u tome radi razliku i za Mađarsku ima razumijevanja jer ona nas nikada nije napala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!