Milanović obrtnicima na sajmu zaželio da prestanu odlaziti preko granice

01.04.2023.

12:20

Autor: Hina/HRT

Milanović na obrtičkom sajmu

Milanović na obrtičkom sajmu

Foto: HTV / HRT

U Varaždinu je održan 15. Obrtnički ulični sajam, na kojem obrtnici predstavljaju i prodaju radove svojih vrijednih ruku. Unatoč kriznim godinama na sjeveru zemlje bilježi se blagi rast te otvaranje obrta, a brojni mladi upisuju strukovne škole jer znaju da će imati sigurnu budućnost. Sajam je posjetio i predsjednik Zoran Milanović, koji je rekao kako želi da vrlo brzo dođe dan kada hrvatski obrtnici i stručnjaci više neće imati razloga odlaziti preko granice.

U sklopu sajma, na štandovima na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici varaždinski su obrtnici predstavili i prodavali svoje ručne radove i proizvode.

- Našim vrijednim obrtnicama i obrtnicima, vidim da ima puno žena, možda i većina, želim niske poreze, dobre zarade i da vrlo brzo dođe dan kada neće više imati razloga odlaziti preko granice, u Sloveniju ili Austriju, jer će zarađivati isto, a njihovi gazde, obrtnici, bit će im u stanju isplatiti plaće i još zaraditi, poručio je Milanović.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je kako obrtništvo u Varaždinu ima dugu i važnu tradiciju te kako su u prošlosti upravo obrt i trgovina bile glavne gospodarske djelatnosti u gradu.

Danas mladi rijetko gdje mogu vidjeti stare zanate, a vi ulažete u to da se oni ne zaborave, da se naša djeca ne izgube u digitalnom dobu i modernom načinu života i da sačuvamo ove temeljne ljudske vrijednosti, rekao je Bosilj.

Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, koje je organiziralo sajam, istaknuo je kako obrtnici danas nastavljaju razvijati naslijeđe koje su im ostavili njihovi prethodnici.

Koristeći se alatima i znanjem, modernim, ali i onim starim, nikad zaboravljenim, danas stavljamo pred vas sve ono što obrtnici našeg kraja mogu, žele i ostvaruju, kazao je Bais.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!