Milanović odlikovao Severa, Novosela i Ribića

29.04.2022.

14:18

Autor: I.Z./HRT

Milanović odlikovao Ribića, Severa i Novosela

Milanović odlikovao Ribića, Severa i Novosela

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Redom Stjepana Radića, za dugogodišnji sindikalni rad i zasluge u borbi za socijalna prava radnica i radnika, predstavnike hrvatskih sindikata, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela i glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića.

"Budite razumni i milostivi, koliko god to možete,  prema svakoj vlasti"

Predsjednik Milanović kazao je kako mu je drago da ih može odlikovati.

- Odlikovanje ne dobiva baš svatko. Trebaju biti neki kriteriji. Kad u pitanju vojska, policija i još neke službe, to je manje, više jasno, a kad je u pitanju javni doprinos, to je uvijek pomalo arbitrarno. I ja od toga ne bježim. Moja odluka je da vas odlikujem, a vaša je odluka da prihvatite odlikovanje. Meni je draga, poručio je Milanović.

Pozvao je nazočne predstavnike sindikata da budu razumni i milostivi koliko to mogu zbog svog članstva, prema svakoj vlasti.

- Jer i najgora vlast bi najradije zadovoljila potrebe svojih zaposlenika. Svaka vlast bi, kad bi mogla, povećala plaće za pedeset posto i onda se bavila javnim, privatnim i mutnim poslovima, dodao je Milanović.

Ribić: Bez konflikta ne može se riješiti ogroman broj društvenih pitanja

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić čestitao je svima 1. svibanj - Međunarodni praznik rada. Zahvalio se predsjedniku Republike na odlikovanju u ime svim odlikovanih.

- Nismo to očekivali. Ni u snu. Ostali smo preneraženi, kada smo dobili tu vijest. Kako to da smo mi bili preneraženi, a da se vi čudite da nitko od nas nikada nije dobio nikakvo odlikovanje. Vidite, to je duh vremena, koje je nadam se iza nas, poručio je Ribić.

Dodao je da su radnici bili deset godina u antisindikalnoj propagandi, nazivani uhljebi i neradnici. Sindikalne čelnike su nazivali da su neki sumnjivi likovi.

- Ovo vaše priznanje briše sve to. Hvala vam puno od srca. Mi govorimo govorom strasti, to je sindikat. Sindikat se ne može boriti protiv laži, nepravde, a da nije u strasti. Mi jako dobro razumijemo koliko je konflikt važan i koliko konflikt rješava, ubrzava rješavanje mnogih pitanja i problema. Bez konflikta ne možete riješiti ogroman broj društvenih pitanja, rekao je.

"Hrvatska u Bruxellesu nije spremna ući u konflikt"

Ribić je kazao kako Hrvatska sada griješi u najvažnijem hrvatskom pitanju - iseljavanju.

Naglasio je kako Hrvatska u Bruxellesu nije spremna ući u konflikt.

- Govorom diplomacije, lijepim govorom nećemo promijeniti nešto što razara nacionalnu supstancu, poručio je Ribić.

To sindikate boli, a na to ne mogu utjecati i izvršiti promjene.

Osvrnuo se na konflikt sindikata s Milanovićem, kada je bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!