18:06 / 20.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Milanović: Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović prozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da još jednom "traljavo eskivira" zajedničko obilježavanje jedne komemoracije, one u Jasenovcu, opravdavajući se epidemiološkim razlozima.

- Plenković još jednom traljavo eskivira zajedničko obilježavanje jedne komemoracije i pokriva se uobičajenom profilaksom "epidemiološkim razlozima", ali kao, nije to njegova odluka. Nego čija je? Ministrova? Kakva sjajna difuzna membrana! Opna propušta samo ono što njemu godi, objavio je Milanović na svom Facebooku.


Naime, iz Ureda predsjednika danas su najavili da će Milanović s izaslanstvom odati počast žrtvama logora u Jasenovcu u četvrtak, 22. travnja u 11 sati, te da još nisu dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora na poziv za zajedničko odavanje počasti žrtvama.


- Predsjednik Republike još u petak predložio je predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskog sabora zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca, ali do danas nismo dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora, rekao je glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić.


Premijer Andrej Plenković najavio je, pak, danas da će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu položiti vijenac u 9 sati, te ponovno odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem rekavši kako "nema glumljenja".


- Veli nam majstor i da "nije (nisu) oni pokrenuo (li) životinjsku farmu, nisu pokrenuli uvrede i da nema prostora za glumu", ističe Milanović u objavi na Facebooku.

Premijeru zamjera i "očajno (ne)poznavanje i (ne)razumijevanje duha hrvatskog jezika", zatim "intuitivnu sklonost samo njemu jasnim komitetsko-kosovskim metaforama i metonimijama (nismo mi POKRENULI uvrede; nismo mi POKRENULI životinjsku farmu)", da slabo čita, a i to što čita, krive stvari čita.


- Plenković prvenstveno, da prostite - laže, poručuje predsjednik.


Dodaje kako je do Plenkovićeva dolaska na čelo HDZ-a reći nekomu da "laže" u pravilu bilo rezervirano za "političke marginalce i selske bukače", da je to bio govor ispod razine političkih prvaka, "govor sinova plićaka".


- Bili smo često grubi, ali u olimpijskim rukavicama. On i Njonjo ogadili su javni diskurs kao nitko prije u hrvatskoj Državi. Životinjska farma je jednostavna alegorija. U njoj, doduše, nema psovki. Samo jeziva slutnja jednopartijske države u kojoj je svatko tko misli i govori drukčije tretiran kao "smeće" i "panj" zaključuje Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!