18:10 / 20.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Ministarstvo o Jasenovcu: Neosnovanim optužbama pridonosite podjelama

Jasenovac

Jasenovac

Foto: Nikola Čutuk / PIXSELL

Iz Ministarstva kulture poručili su u utorak kako odbacuju bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola vezanog za polaganja vijenaca u Jasenovcu, a sve dionike pozvali su da svojim neosnovanim optužbama ne pridonose nepotrebnim podjelama.

- Slijedom izjava pojedinih aktera vezano uz program polaganja vijenca na Spomen-području Jasenovac, odbacujemo bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola. Smatramo da je na taj dan važno prisjetiti se žrtava i zločina ustaškog režima, poručuje se u priopćenju Ministarstva kulture.


Sve dionike pozivaju da "svojim neosnovanim optužbama ne pridonose nepotrebnim podjelama na temi oko koje je potrebno jedinstvo i dužno iskazivanje pijeteta prema žrtvama".


Iznenađeni izjavama dr. Krausa


- Iznenađeni smo izjavama dr. Krausa (predsjednika koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj) koji prošlih godina nažalost nije sudjelovao na zajedničkim komemoracijama unatoč pozivima koji su mu upućivani, stoga nije korektno danas žaliti što nema zajedničke komemoracije i to zbog epidemioloških uvjeta, a nikako zbog ičijeg odbijanja da sudjeluje, stoji u priopćenju.


Podsjećaju i kako su izaslanstvo Vlade i predsjednik Vlade svake godine sudjelovali na komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac te poticali sve dionike, posebno predstavnike naroda žrtava na zajedničko komemoriranje žrtava tog strašnog zločina.


- Zbog epidemiološke situacije ove godine kao i prošle godine neće se održati zajednička komemoracija i kolona sjećanja nego su izaslanstva pozvana da polože vijence sukcesivno kako bi se svima koji se žele pokloniti žrtvama omogućilo da taj dan odaju počast žrtvama i posjete Jasenovac, ističu iz Ministarstva kulture.


Podsjećaju i kako smo lani 22. travnja imali 42 potvrđena slučaja zaraze, a danas imamo njih 2106 "što bi trebao biti dovoljan razlog za prilagodbu protokola epidemiološkim uvjetima, kao što je to slučaj proteklih mjeseci". 


Usto, naglašavaju, prostor Cvijeta je izuzetno skučen, a staza koja vodi do njega jako uska što je potrebno uzeti u obzir.


- U tim okolnostima, sukladno predloženom protokolu koji predviđa sukcesivni dolazak svih izaslanstava svakih sat vremena, Vlada je izvijestila ravnatelja spomen-područja Jasenovac da će izaslanstvo Vlade na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem 22. travnja u 9 sati položiti vijenac. Nadamo se i vjerujemo da će sljedeće godine epidemiološka situacija omogućiti ponovno organiziranje zajedničke komemoracije i kolone sjećanja i da ćemo tada moći računati i na sudjelovanje dr. Krausa, zaključuje se u priopćenju Ministarstva kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!