13:41 / 12.05.2021.

Autor: B.A./HRT

Milanović: Plenkoviću bi odgovarao beskrvni predsjednik Vrhovnog suda

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović danas je odgovorio na kritike koje je tijekom dana premijer Andrej Plenković izrekao na njegov i račun Zlate Đurđević, kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda koju Milanović podržava.

Podsjetimo, obilazeći radove na drugoj cijevi tunela Učka s istarske strane, premijer Andrej Plenković ponovno je komentirao izbor za predsjednika Vrhovnog suda, nakon što je predsjednik Zoran Milanović jučer rekao da program nije razlog da se odbije kandidatura Zlate Đurđević.

- Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze, a vidim da mu se u tome počela pridruživati i njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda. Ja sve pozivam da pročitaju njen politički program, osobito stranice od 6. do 9., pa da vide da nas danas netko, 2021. godine, očito uz njegovu potporu, želi vratiti u vrijeme kada je Sabor, dakle politika, birala suce, rekao je, dodavši kako bi nas to da suce bira Hrvatski sabor vratilo više od 30 godina unazad.

- Kakva je to ideja uopće? Ne mogu vjerovati da je takvo nešto moguće, dodao je.

Milanović je u objavi na Facebooku poručio kako Plenković izmišlja da je Zlata Đurđević predložila da politika bira sve suce te da se to "usudi samo dobro uvježban lažov s certifikatom osuđene kriminalne organizacije i privatnom podukom iz spinanja i manipuliranja".

- Plenkoviću bi odgovarao beskrvni predsjednik Vrhovnog suda koji "ne sudi" HDZ-u, ali ispod stola utječe na presudu, za HDZ jasno oslobađajuću. Zato je HDZ u sukobu interesa. Zato Zlata Đurđević smeta Plenkoviću. I baš zato treba biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, poručio je, među ostalim, Milanović.

Milanovićevu objavu prenosimo u nastavku:

Kad mu nije pošlo za rukom, preko svojih trbuhozboraca, lažima uvjeriti javnost kako Zlata Đurđević ima veze s Lex Perković, jer nema baš nikakve, profesionalni manipulator Plenković sada izmišlja kako je Zlata Đurđević predložila ni manje ni više nego - da politika bira sve suce. To se usudi samo dobro uvježban lažov s certifikatom osuđene kriminalne organizacije i privatnom podukom iz spinanja i manipuliranja. Baš suprotno, "vrsna pravna stručnjakinja" - kako je Zlatu Đurđević ranije okarakterizirao i sam Plenković – jasno upozorava koliko je 90-ih politika bila dugoročno razarajuća za pravosuđe i njegovu neovisnost. U tome je problem, Plenković ne može oprostiti Zlati Đurđević što je u svom programu stručno, hladno i beskompromisno – a bez da ih i spomene - prokazala HDZ kao krvopiju hrvatskog pravosuđa. I tu ne staju problemi za Plenkovića: bude li izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević sutra bi trebala odlučivati o presudi HDZ-u. Vrsni pravnik Plenković, opet lažno, educira danas javnost kako predsjednica Vrhovnog suda "ne sudi". Ne sudi ako ne želi, ali itekako može suditi i vjerujem da bi se Zlata Đurđević uključila u suđenje jer joj to zakon omogućava. Plenkoviću bi odgovarao beskrvni predsjednik Vrhovnog suda koji „ne sudi“ HDZ-u, ali ispod stola utječe na presudu, za HDZ jasno oslobađajuću. Zato je HDZ u sukobu interesa. Zato Zlata Đurđević smeta Plenkoviću. I baš zato treba biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!