10:56 / 12.05.2021.

Autor: B.A./HRT

Plenković: Milanović prodaje boze, Đurđević neće biti izabrana

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković danas je poručio kako kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević, koja ima podršku predsjednika Republike Zorana Milanovića, neće biti izabrana, optuživši je da je prekršila zakon upustivši se u nezakonitu proceduru.

- Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze, a vidim da mu se u tome počela pridruživati i njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda. Ja sve pozivam da pročitaju njen program, osobito stranice od 6 do 9, pa da vide da nas netko danas, 2021., očito uz njegovu potporu, želi vratiti u vrijeme kada je Sabor, dakle politika, birala suce. To je teza. I ta teza se prožima kroz cijeli tekst, rekao je Plenković danas u Rijeci.


- On sam, njegovom greškom, a njezinim pristankom, nju je apsolutno diskvalificirao da postane predsjednica Vrhovnog suda jer je prekršila zakon upustivši se u nezakonitu proceduru. To je bio naš stav odmah, taj stav je potvrdio Ustavni sud, i ne može predsjednik suda postati netko tko ne poštuje pravni poredak. Tu je case closed, i neće se ništa promijeniti i neće se ništa drugo dogoditi, poručio je, dodavši da se Đurđević svojevremeno javila na sličan javni poziv kad se trebalo kandidirati za sutkinju na Europskom sudu za ljudska prava.

- Pogriješila je. Biti predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda nije dječja igra. To ne znači biti higijeničar u prvom razredu osnovne škole pa da se kaže, "'Ajde, to je bilo tako od šale, zaboravit ćemo". Nećemo. Ne ide, rekao je premijer.

Plenković je rekao da je lažna teza da HDZ ima svog kandidata.


- To što se netko trudi puštati druge boze, tipa "HDZ je za to da to bude gospodin Sessa" - ako ga Milanović neće predložiti, ne može biti, bili mi za njega ili ne. Dakle, to je jedna lažna teza, rekao je Plenković.

"Hrvatsko pravosuđe danas skroz neovisno"

Rekao je i kako je hrvatsko pravosuđe danas potpuno neovisno te da je uloga politike u imenovanju sudaca ili državnih odvjetnika "minimalna, simbolična".


- Milanović želi meni sugerirati: "E pa to ti je dobro, evo, HDZ može imenovati suce". Ja kažem: "Ne, ne, ne, stani, ti si možda spavao za vrijeme ulaska u EU". Mi znamo što su današnje vrijednosti i što je neovisno sudstvo. Mi želimo da suce ne bira politika, rekao je Plenković.

Rekao je i kako "Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih". Podsjetio je kako je na parlamentarnim izborima porazio Milanovića, a potom i njegova nasljednika na čelu SDP-a Davora Bernardića.


- Tko je rekao da je COVID karijes?, upitao se pred novinarima, podsjetivši na raniju Milanovićevu izjavu.

Komentirajući izbor Zorana Vatavuka za vršitelja dužnosti KBC-a Sestre milosrdnice rekao je kako on "ima svoje zadaće i neka sredi situaciju u Vinogradskoj".


Što se mjera tiče, Plenković je rekao kako je Hrvatska pronašla balans između zdravstvene zaštite i rada, obrazovanja i koliko-toliko normalnog života te da je tomu velik doprinos dala osobna odgovornost građana.


- Vjerujem da ćemo za dva do tri dana već prijeći milijun procijepljenih sugrađana, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!