Milanović: Podržao bi "lockdown", ali ne i policijski sat

02.11.2020.

11:44

Autor: HRT

default error photo
Moja poruka je bila premijeru Andreju Plenkoviću, a ne ministru. No ministar je tu bačen kao "mala igračka", da ga se pogazi u toj priči, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović.
Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je nesuglasice u vezi s polaganjem vijenaca u povodu blagdana Svih svetih i uputio poruku ministru obrane Mariu Banožiću.

Moja poruka je bila premijeru Andreju Plenkoviću, a ne ministru. No ministar je tu bačen kao "mala igračka", da ga se pogazi u toj priči, da ga se izvrgne ruglu ili da ga se "namagarči", kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović. 

➡️ Ured predsjednika objavio dokumente, stigao i odgovor MORH-a  

- Ministar je napravio sve ono što piše u dokumentima. Načelnik glavnog stožera je to potpisao, vratio ministru. I onda se ministar usuđuje reći da je načelnik glavnog stožera praktički nešto izmislio. To je jučer rekao, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović

Dodao je kako se ne svađa preko ministra s Vladom, "nego se njegov šef i stranački gazda, preko njega pokušava obračunati s njim". - Prvi čovjek ministarstva je osoba koja je predviđena zakonom. Njegove ovlasti su definirane zakonom. Ministri se mijenjaju, a doduše mijenjaju se i predsjednici. Ministri mogu biti osobe s iskustvom, bez iskustva, osobe koje razumiju, koje ne razumiju, osobe koje imaju kičmu i karakter, osobe koje možete šutati okolo kao krpenjaču. Sve je to dio života i posla kojim se bavimo. Ja sam vrhovni zapovjednik. Mene su izabrali građani, a njega nisu, kao ni premijera, dodao je.

Istaknuo je da je suradnja s premijerom moguća.

- Kada sam izabran od hrvatskih građana, one večeri premijer je rekao da će biti tvrda koalicija. Što to znači? Ozbiljan čovjek ne bi trebao davati takve izjave, kaže Milanović.

Zatim je nastavio i kazao da će suradnja biti moguća s "čovjekom koji ga je optužio da je odgovoran za krvoproliće i pucnjavu ispred Banskih dvora".

- Još uvijek nije odgovorio čime sam ja to 2016. izazvao mržnju i agresiju. Ta blesava priča s njegovom majkom ne može biti razlog. To samo djeca mogu vjerovati. Suradnja će biti moguća i s čovjekom koji uopće ne zna što se događalo u novijoj hrvatskom povijesti. Kazao je da sam ja "mrtav-hladan" odbio voditi odbor za pregovore s EU-om,  mada je istina potpuno drugačija. Njegov prethodnik me je u tome onemogućio, kazao je među ostalim predsjednik Milanović.Na pitanja o hrvatskom zrakoplovstvu, rekao je da je u tijeku odluka o nabavi zrakoplova. Kaže da će poduprijeti premijera u donošenju odluka. 

"Vlada odlučuje o stvarima u vezi s koronakrizom, a ne predsjednik"

Govoreći o koronakrizi, kazao je da će sve to proći. "Bilo je i prije epidemija, umirali su ljudi. Nadležnost za ove stvari ima Vlada, ne predsjednik".

- Sve se može napraviti i da ja šutim i ne komentiram ništa i pokraj svega prolazim kao pokraj turskog groblja. To je nadležnost Vlade i ja ne smetam ni na koji način. Nalazimo se u izvanrednom stanju, a ne ratnom. O "lockdownu", zatvaranju biznisa, suspenziji ljudskih prava ne može odlučiti ni Capak ni Plenković, nego Hrvatski sabor, kazao je predsjednik Republike.

"Gdje su respiratori?"

Istaknuo je i da u Hrvatskoj postoji 1200 respiratora. Pita se gdje su, ako se zna da je na respiratorima trenutačno 70 ljudi, a u KB-u Dubrava ih nemaju.

Dodao je kako će on prvi podržati "lockdown", ali ne i policijski sat.

- Neću objašnjavati zašto sam nakon osam sati kera izveo. To neću nikome objašnjavati. Prvi ću izaći na ulicu u slučaju te vrste policijskog sata. Na otvorenome vi ovdje vidite ljude s maskama, a u kafićima sjede bez maski. A kad mi netko spomene policijski sat, strpao bih ga u maricu. Policijski sat je jednako pucnjava, pritvaranja, enormne kazne, inače nije policijski sat, kazao je Milanović te dodao da će te kazne "sutra trebati utjerati neki sud. A nijedan sud to neće dovesti do kraja". 
[EMBED:https://www.facebook.com/HRTvijesti/posts/1819886198169142]
- U demokraciji morate imati neku točku koja je zadnja. Zadnja ne može biti ulica. Dosad "ulice" u Hrvatskoj nije bilo i učinit ću sve da je ne bude. Međutim, ako ljudima braniš da izlaze na ulicu i ako insinuiraš da ćeš im zabraniti da izlaze na ulicu, ne navodiš nikakve racionalne razloge, kamoli znanstvene, niti osiguravaš pravni okvir, onda ta opasnost postoji. Protiv toga se cijelo vrijeme borim, kao političar, kazao je Milanović.

Dodaje da je Hrvatska "izbjegla 'ulicu' zadnjih 30 godina".

- Kod nas se ne upada u parlament, kao u Beogradu i nekim drugim glavnim gradovima, kada se netko "ustane na lijevu nogu, a kada se ustane na desnu onda baci bombu". U Hrvatskoj nema agresivnog građanskog nezadovoljstva. Da bi to ostalo tako, moramo funkcionirati kao uredna, stroga pravna država u kojoj se znaju pravila igre. Ustavni sud se ponio po principu alibija, izjavio je.

"Rado bih došao u Vukovar 18. studenog"

Na pitanje hoće li ići u Vukovar 18. studenoga, predsjednik je rekao da bi rado otišao. "Jako puno će ovisiti o dogovoru Plenkovića, Medveda i te ekipe tamo. Ja bih rado došao", rekao je i dodao da o svemu treba pitati i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu. Istaknuo je zatim da će se o svemu detaljno konzultirati s čelnicima hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!