Milanović pozvao ljude da u slučaju požara misle na sebe

08.08.2022.

Zadnja izmjena 18:00

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Milanović pozvao ljude da u slučaju požara misle na sebe

Milanović pozvao ljude da u slučaju požara misle na sebe

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović obišao je požarište na predjelu Vrbanj - Dol kod Starog Grada na Hvaru te pozvao ljude da u slučaju požara prije svega misle na sebe. Ustvrdio je i kako bi bilo dobro da je barem šest kanadera bilo spremno za sezonu.

- Pozivam sve ljude kad se nađu u ovoj situaciji da misle na sebe, na svoje obitelji, željezo je željezo, rekao je Milanović osvrnuvši se na pogibiju mještanina koji je od požara pokušao spasiti svoju imovinu i bager.

Govoreći o kanaderima koji su također sudjelovali u gašenju požara kazao je kako bi bilo najbolje da je svih šest uporabljivo tijekom sezone.

- Nije mi jasno zašto ih nije barem pet, nije mi jasno, zanima me samo je li posao izvršen, kazao je.

Na upit o Vladinoj intervenciji u cijene energenata Milanović je odgovorio kako se uvijek može više te kako bi Vlada prije svega trebala poraditi na korupciji.

- To ljude ubija u pojam i zbog toga odlaze van živjeti, možda malo bolje nego u Hrvatskoj kada plate sve troškove, rekao je.

Cijene energenata, dodao je, treba pratiti isto kao što vatrogasci vise nad šumama i prate je li izbio požar.

MORH ima instrumente za rješavanje kašnjenja ophodnih brodova

Predsjednik je komentirao kašnjenje izgradnje serije obalnih ophodnih brodova, ugovorenih za Ministarstvo obrane, rekavši da je to posao koji je dobilo hrvatsko brodogradilište i MORH mora imati i ima instrumente kojima se takve stvari rješavaju.

- Prošlo je sedam godina, a samo jedan brod plovi. Ja od siječnja 2016. za to ne odgovaram. A to nije bio izmišljen projekt, to je bio stvaran projekt, financiran je, brodovi su bili dizajnirani. Posao je dobilo jedno hrvatsko brodogradilište koje je sada u poteškoćama, ali to me ne zanima, kazao je i dodao da MORH ''mora imati i ima instrumente kojima se takve stvari rješavaju da vojska, odnosno mornarica, obalna straža dobije ono što ih ide'' te da ''to nije dobar posao''.

Na pitanje novinara jesmo li dovoljno spremni dočekali protupožarnu sezonu Milanović rekao je da su na otocima najnezgodnija prva dva-tri sata koja ovise isključivo o reakciji otočana.

- Tu su se pokazali kao profesionalci i to hrabri profesionalci. To su elementarne nepogode. Jedino što bi trebalo je da, ako ima šest kanadera, da je svih šest spremno u sezoni, ali ništa od toga. Vlada je nadležna za to, Banožić, ustvrdio je dodajući kako ga ne zanima je li MORH unaprijed platio popravak, već samo je li posao izvršen.

Milanović je spomenuo i nedostatak hangara za 'helikoptere koje, kako kaže, "dobijemo na dar i držimo ih na kiši''

Sankcije zapada neće naškoditi Rusiji, ali jesu nama

Zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu ne funkcioniraju i Rusiji to neće naškoditi, ali je naškodilo nama, rekao je Milanović.

Opisujući situaciju u svijetu kao "nestabilnu" i ustvrdivši da se "polako gubi kompas", šef države je upozorio da "sve to skupa izgleda kao proljetni maslačak i samo moliš Boga da nitko ne kihne i sve skupa ne odleti".

Odgovor zapada je, rekao je Milanović "nikakav, baš nikakav", dodavši da "imamo sankcije koje ne funkcioniraju". Naglasio je da je to "govorio od prvog dana" i da mu je žao što je bio u pravu.

- Sankcije ne funkcioniraju, Rusiji to neće naškoditi, ako je to cilj (...) i što se dogodilo, naškodilo je nama, rekao je predsjednik države.

Vezano uz izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da neće ići na Jadran, kao i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji je kazao da mu nije jasno zašto neki Srbi dolaze ljetovati u Dalmaciju, Milanović je kazao da Srbi dolaze na more i da mu je to drago.

- Dobro došli. To je susjedna država i ne moramo se u svemu slagati, rekao je Milanović.

Na pitanje zašto to Vučić radi, odgovorio je da ne zna jer nije predsjednik Srbije nego Hrvatske.

- Dobro, Vučić bar ne priča o srpskom moru, za sada. Ima tu puno folklora, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!