Milanović primio učenike osvajače medalja na matematičkim olimpijadama

04.10.2021.

15:11

Autor: I.Z./HRT/Hina

  Milanović empfing mathematische Olympioniken

Milanović empfing mathematische Olympioniken

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas nagrađene učenike srednjih škola iz Hrvatske, koji su sudjelovali na nedavno održanim matematičkim olimpijadama, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi te Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi.

Međunarodna matematička olimpijada najvažnije je natjecanje srednjoškolaca u rješavanju zahtjevnih nestandardnih matematičkih zadataka na kojem sudjeluje oko 110 država svijeta, a svaka ekipa ima pravo nastupa sa šest natjecatelja.

Ovogodišnja Međunarodna matematička olimpijada je održana 19. i 20. srpnja, a na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su osvajač zlatne medalje, učenik XV. gimnazije Zagreb Bernard Inkret, osvajač srebrne medalje, učenik XV. gimnazije Zagreb Ivan Vojvodić, osvajači brončanih medalja, učenik Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka Andrej Čizmarević, učenik XV. gimnazije Zagreb Dorijan Lendvaj i učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina Zagreb Jakov Ljubičić, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.

Srednjoeuropska matematička olimpijada održava se posljednjih 15 godina i na njoj sudjeluje 10 redovitih država članica: Austrija, Češka, Litva, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Švicarska i Hrvatska uz mogućnost da organizator natjecanja pozove jednu gostujuću ekipu.

Osim pojedinačnog natjecanja, gdje svaki učenik rješava zadatke zasebno, održava se i ekipno natjecanje u kojima nacionalne ekipe rješavaju zadatke zajedno, a medalje dobivaju članovi triju prvoplasiranih ekipa.

Susretu s predsjednikom Milanovićem nazočili su sudionici Srednjoeuropske matematičke olimpijade - učenik XV. Gimnazije Zagreb Patrick Pavić, osvajač srebrne medalje pojedinačno i brončane medalje ekipno; učenica Gimnazije Frane Petrića Zadar Stella Čolo, osvajačica srebrne medalje pojedinačno i brončana medalja ekipno; učenik XV. Gimnazije Zagreb Namik Agić, osvajač brončane medalje pojedinačno i brončane medalje ekipno; učenik XV. Gimnazije Zagreb Janko Bušelić, osvajač brončane medalje pojedinačno i brončane medalje ekipno; učenik Prve gimnazije Varaždin Emanuel Tukač, osvajač brončane medalje pojedinačno i brončane medalje ekipno te učenik XV. Gimnazije Zagreb Petar Sruk, osvajač brončane medalje ekipno.

Uz nagrađene učenike na sastanku u Uredu predsjednika bio je voditelj ekipe za Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu prof. dr. Ilko Brnetić, koji je ujedno jedan od glavnih organizatora priprema ove dvije i drugih nacionalnih ekipa, kao i 15. Srednjoeuropske matematičke olimpijade u Zagrebu.

U pripremama i vođenju ekipa, kao i u provedbi natjecanja, sudjelovao je velik broj nastavnika u organizaciji Hrvatskoga matematičkog društva, kao i studenata matematike okupljenih u Udruzi Mladi nadareni matematičari Marin Getaldić, rečeno je na sastanku.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika RH Bartol Šimunić i savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, navodi se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!