16:23 / 17.09.2021.

Autor: P.F./Hina/HRT

Milanović: Proeuropska Crna Gora važna RH kao susjed i partner u NATO-u

Milo Đukanović i Zoran Milanović na Brijunima

Milo Đukanović i Zoran Milanović na Brijunima

Foto: predsjednik.hr / Ured predsjednika

Zagreb će nastaviti podržavati europski put Podgorice jer je proeuropska Crna Gora važna kao susjed i partner u NATO-u, rekao je predsjednik Zoran Milanović na Brijunima gdje je njegov kolega po dužnosti Milo Đukanović završio dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika, Milanović i Đukanović nastavili su na Brijunima bilateralne razgovore o odnosima dviju država.

Drugi dan Đukanovićeva službenog posjeta iskorišten je za dodatnu razmjenu informacija i stajališta dvojice predsjednika o pregovorima Crne Gore o ulasku u Europsku uniju, pri čemu je Milanović potvrdio podršku Hrvatske.

Crna Gora treba nastaviti razvijati se kao demokratska, sekularna i proeuropski orijentirana država, rekao je Đukanović.

Republika Hrvatska podržat će takva nastojanja Crne Gore koja je susjed i partner u NATO savezu, rekao je Milanović, prema priopćenju.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o situaciji u Crnoj Gori i jugoistočnoj Europi.

Sastankom na Brijunima završen je dvodnevni službeni posjet predsjednika Đukanovića Hrvatskoj tijekom kojeg je Milanović poručio da Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman u pregovorima s EU-om jer u protivnom sama ideja pregovora nema smisla.

Milanović je rekao da je njegov zadatak skretati pozornost na tu činjenicu te je upozorio da geopolitički vakuum na Balkanu iskorištavaju zemlje poput Rusije koje se protive europskom sustavu vrijednosti.

Zapadne države vide utjecaj stranih sila na svojim granicama, a ekvivalentno to ne vide u Crnoj Gori, naglasio je Milanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!