Milanović razgovarao s glavnim tajnikom OECD-a

20.04.2023.

16:02

Autor: Hina/HRT/D.S.

Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a

Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Predsjednik Zoran Milanović pozdravio je stav glavnog tajnika OECD-a Mathiasa Cormanna, koji boravi u Zagrebu, da se pristupni proces zemalja mora temeljiti na zaslugama svake zemlje kandidatkinje. 

Mathias Cormann, čelnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) danas je boravio u prvom službenom posjetu Hrvatskoj otkako je 2021. preuzeo tu dužnost. 


Predsjednik Zoran Milanović je u razgovoru s njim izrazio zadovoljstvo nastavkom procesa proširenja te organizacije koje je Cormann inicirao nakon stupanja na dužnost, priopćeno je iz ureda predsjednika. 


Cormann je pohvalio hrvatske napore u ispunjavanju kriterija za članstvo te naglasio važnost u međuinstitucionalne potpore u pristupnom procesu koji je u tijeku.


U razgovoru o problemima s kojima se Hrvatska suočava na putu prema članstvu zaključili su da su stručna znanja i instrumenti OECD-a dobrodošli kao pomoć za rješavanje tih problema. U tom se kontekstu, rečeno je, može tumačiti i službeni posjet glavnog tajnika Cormanna Hrvatskoj. 


OECD je nastao 1961. u sklopu Marshallovog plana s ciljem poticanja ekonomskog razvoja, a danas ima 38 članica. Većina država Europske unije članice su OECD-a, s izuzetkom Hrvatske, Bugarske i Rumunjske. 


Sastanak Cormann - Jandroković


Glavnog tajnika OECD-a primio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i ocijenio da je Konferencija o članstvu Hrvatske u OECD-u, koja se tijekom prvog službenog posjeta glavnog tajnika OECD-a održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, iznimno važna prigodom da se hrvatskim građanima predstave dobrobiti i pozitivni učinci članstva u OECD-u.


Sugovornici su se suglasili o važnoj ulozi nacionalnih parlamenata tijekom pristupnoga procesa.


Jandroković je podsjetio na sudjelovanje saborskog Odbora za vanjske poslove u Globalnoj parlamentarnoj mreži zemalja članica OECD-a. Hrvatski sabor planira osnutak posebnog saborskog tijela koji će pratiti proces pristupanja OECD-u, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!