Konferencija "Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?"

20.04.2023.

Zadnja izmjena 16:00

Autor: HRT

Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Foto: HRT / HRT

U Zagreb je stigao glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, poznate kao OECD. Naime, Hrvatska je lani postala kandidat za članstvo u toj iznimno uglednoj svjetskoj organizaciji. Prvi čovjek OECD-a susreo se s cijelim državnim vrhom, ali i gospodarstvenicima. Brojne su prednosti članstva, no za ulazak u OECD potrebno je ispuniti brojne kriterije te provesti reforme.

Cormann: Pristup OECD-u - transformacijsko putovanje


Glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathias Cormann na početku govora na konferenciji "Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?" kazao je da mu je to prvi posjet Hrvatskoj, ali osjeća kao da je već jako dobro pozna. Govorio je i o tome kako ima dobre prijatelje u hrvatskoj zajednici u Australiji te da je mnogo vremena provodio s njima.


- Hrvatska je predivna i uspješna zemlja. Hrvatska je na nevjerojatno važnom uspješnom putovanju. Nekoliko proteklih desetljeća u OECD-u vi ste važan partner na jugoistoku Europe. Pristup OECD-u je jedno pozitivno transformacijsko putovanje. Smatra da će članstvo u organizaciji dovesti do rasta životnog standarda za Hrvatsku te približavanja prihodima i produktivnosti hrvatskog gospodarstva prosjeku OECD-a. To nisu samo formalnosti, već će pružiti opipljivu korist stanovnicima, istaknuo je Cormann.

Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a

Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a

Foto: HRT / HTV

Plenković: Pristup OECD-u nakon što smo konsolidirali svih položaj i stabilnost


Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da će članstvo u OECD-u, klubu najrazvijenih zemalja svijeta u koji bi Hrvatska mogla biti primljena za koju godinu, biti dodatni instrument za provođenje reformi u zemlji i unaprjeđenje društvenog razvoja.

Članstvo u OECD-u značit će perfektuiranje našeg funkcioniranja, poručio je Plenković na konferenciji Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?.

- To je još jedan instrument za unaprjeđenje reformskih procesa, ustvrdio je hrvatski premijer, dodavši da je tomu prethodilo učvršćenje međunarodnog položaja Hrvatske čiji su odraz pristupanje šengenu i europodručju.

- Kroz smjernice i programe OECD-a doći će do poboljšanja svih onih segmenata hrvatskog društva koje smo doveli na jako visoku razinu članstvom u EU-u, a članstvom u OECD-u ćemo učiniti još boljim, smatra Plenković.

Posebnu dodanu vrijednost OECD-a Plenković vidi u sustavu koji će unaprijediti korporativno upravljanje tvrtkama u potpunom ili djelomičnom državnom vlasništvu.

Najranije 2025.


Hrvatski je premijer naglasio i da OECD služi kao neformalno tajništvo G7 i G20 pa će Hrvatska članstvom u OECD-u imati bolji uvid u funkcioniranje foruma najmoćnijih svjetskih država. 
Plenković je kazao da će Hrvatska pristupiti OECD-u najranije 2025., ali bi po tom pitanju zadržao određenu fleksibilnost.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor, idući strateški cilj Vlade RH je ulazak Hrvatske u OECD, zajednicu 38 najrazvijenijih država svijeta. Radimo na ispunjavanju svih preduvjeta za članstvo, kazao je premijer Andrej Plenković u svom tvitu nakon susreta s Mathiasom Cormannom, glavnim tajnikom OECD-a.

Grlić Radman: Članstvo u OECD-u je strateški važno za Hrvatsku


Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je na konferenciji kako će članstvo Hrvatske u OECD-u biti još jedno strateški važno članstvo za Republiku Hrvatsku.

Kroz pristupni proces Hrvatska će provesti brojne reforme u području javne uprave, zdravstva, trgovine, obrazovanja, poljoprivrede, prometa, upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu itd., kazao je šef hrvatske diplomacije.

Galerija
Konferencija "Hrvatska na putu u OECD: Što donosi članstvo?", Foto: HRT/HTV
Mathias Cormann i Andrej Plenković, Foto: Marko Lukunic/PIXELL Mathias Corman i Gordan Jandroković, Foto: HRT/HTV

Filipović: Rasterećenje hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 132 milijuna eura


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u četvrtak je najavio da će se hrvatsko gospodarstvo ove godine putem smanjenja parafiskalnih nameta rasteretiti za oko 132 milijuna eura, dodavši da je to jedno od pitanja na kojem se surađuje s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da je ulazak u OECD posljednji vanjskopolitički cilj koji Hrvatska još treba ostvariti.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu, ustvrdio je Filipović, donio je trenutne učinke i pozitivnu prevagu za hrvatsko gospodarstvo, pri čemu je kao primjer naveo najavu velike investicije američkog Jabila u Osijek, koja će donijeti više od 1.500 novih radnih mjesta, a tu je i ulaganje Knaufa u proširenje proizvodnje u Novom Marofu, vrijedno oko 120 milijuna eura.

- OECD će nam dati još dodatnu snagu, da bi bili još jači na toj svjetskoj investicijskoj mapi (...) Dat ćemo sve od sebe da primjenimo najbolje prakse koje nam OECD sugerira, da zajedno radimo i napravimo novi strateški okvir za poticanje stranih ulaganja, izjavio je Filipović.

Najavio je i da će se hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini, putem smanjenja parafiskalnih nameta, rasteretiti za oko 132 milijuna eura, a na tome se također surađuje s OECD-om.

Primorac: Pristupanje OECD-u za "fino podešavanje" sustava


Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da priključivanje vanjskim integracijama, kao što su šengenski prostor i eurozona, zahtijevaju ispunjavanje niza kriterija i reformskih procesa, a koje čini hrvatsko gospodarstvo snažnijim i otpornijim na krize te stvara preduvjete za zdraviji i stabilniji gospodarski rast.

Pritom krajnji cilj ulaska u članstvo nije jedini i najveći benefit, već upravo put pristupanja tim integracijama, naveo je Primorac, ustvrdivši da to isto vrijedi i za OECD.

- Potrebno je ispuniti niz kriterija, prilagoditi hrvatsko zakonodavstvo, prilagoditi općenito naše ekonomske procese pravnim instrumentima OECD-a, izjavio je Primorac.

Ustvrdio je da se pristupanje OECD-u može iskoristiti za "fino podešavanje" sustava, odnosno ispravljanje eventualnih preostalih nedostataka te unaprjeđenje ekonomske politike u određenim segmentima gdje još uvijek postoji prostor za napredak.

Između ostalog, Primorac je podsjetio da je hrvatsko gospodarstvo lani raslo 6,3 posto, a i najavio da će Vlada na idućoj sjednici revidirati na više procjenu rasta za 2023. godinu, na oko dva posto, dok je ranije prognozirala rast od 0,7 posto. 

Više benefita od članstva u OECD-u


Govoreći o benefitima članstva, zamjenica ravnatelja Uprave za pravne poslove OECD-a Gita Kothari je istaknula snažnu potporu te organizacije za provođenje reformi i donošenje politika, u smislu i davanja preporuka, pri čemu članstvo predstavlja i određenu platformu za raspravu među članicama kako se nositi s određenim izazovima, a tako ujedno služi i za dijeljenje najboljih praksi.

Također, Hrvatska će članstvom "dobiti glas" u globalnoj debati o aktualnim pitanjima, primjerice o umjetnoj inteligenciji. Naposljetku, jedan od benefita, posebno važan za gospodarstvo, je onaj reputacije i investicijskog povjerenja.

Članstvo predstavlja priznanje da zemlja primjenjuje visoke standarde i najbolje prakse OECD-a, pojasnila je Kothari, napomenuvši da ono ima utjecaj i na dodjelu kreditnog rejtinga.

Predstavnici poslodavaca naglašavaju potrebu reformi


Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber je također apostrofirala da sam proces pridruživanja OECD-u omogućava provedbu potrebnih reformi, a koje će dovesti do poboljšanja poslovnog okruženja i veće produktivnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Kao reformska područja Weber je izdvojila pravosuđe, porezni sustav, a tu je i potreba reforme zakona o radu, koji bi, uslijed nedostatka radnika, trebao biti moderniji i fleksibilniji, mišljenja je.

Izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić je istaknula da je sama najava pristupanja Hrvatske OECD-u vrlo pozitivno odjeknula među članicama te komore, kojih je trenutno 310, a uglavnom je riječ o stranim kompanijama, koje u Hrvatskoj zapošljavaju gotovo sto tisuća ljudi.

Rekla je i da se AmCham u reformama koje je predlagao hrvatskim ministarstvima vrlo često pozivao na neke principe OECD-a. Konkretno, navela je Doko Jelušić, fokus treba biti na poslovnoj klimi, pitanjima konkurentnosti, gospodarskog rasta, kao i jačanju institucija i povećanju standarda.

Iako administracija i dalje predstavlja reformski izazov, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Burak Baykan je istaknuo da su iz udruženja za svoje inicijative i projekte u većini slučajeva imali njenu veliku podršku.

Ustvrdio je i da posljednjih deset godina predstavlja povijesno važno razdoblje za Hrvatsku, s obzirom na članstvo u Uniji, šengenskom prostoru i eurozoni, a da pritom za javni i privatni sektor nije lako usvojiti sve te promjene.

No, vidimo značajne napore i napredak kada je riječ o administraciji, ustvrdio je Baykan, izdvojivši pritom digitalizaciju i rješavanje problema nedostatka radne snage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!