Milanović razgovarao s učenicima sudionicima projekta Budućnost Europe

05.12.2022.

14:27

Autor: HRT/V.G./Hina

Milanović sa sudionicima projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“

Milanović sa sudionicima projekta „Budućnost Europe: Europska godina mladih“

Foto: Tomislav Buąljeta / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak nositelja projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih, zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Matića te srednjoškolce iz cijele Hrvatske, sudionike projekta.


Europska komisija proglasila je 2022. godinu Europskom godinom mladih, a zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić, kao član Odbora za kulturu i obrazovanje, nositelj je projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih.

Projekt koji se provodi tijekom 2022. sa srednjoškolkama i srednjoškolcima diljem Hrvatske ima i svoju međunarodnu dimenziju kroz suradnju s eurozastupnicom Petrom Kammerevert (SPD), koja je u projekt uključila pet njemačkih škola, pa je indirektno u rad bilo uključeno 4300 učenika i učenica, rečeno je na sastanku.

Govoreći o cilju projekta zastupnik Matić rekao je kako im je namjera bila mladima dati glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade te ih uključiti u proces donošenja odluka, kako u Hrvatskoj, tako i na razini Europske unije.

Projekt je proveden u suradnji sa školama, a sve je objedinjeno u brošuru koja predstavlja, kako je rekao zastupnik Matić, svojevrsnu mapu temeljnih problema, rizika, potencijala i rješenja u području politika za mlade.

Sudionici projekta uručili su brošuru i predsjedniku Milanoviću, a brošura će biti uručena i svim drugim nositeljima javnih politika u Hrvatskoj te EU, rečeno je na sastanku.

U projektu je sudjelovalo 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske: Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod, Gimnazija Čakovec, Gimnazija Pula, Gimnazija Velika Gorica, Gimnazija Vukovar, Srednja škola Konjščina, Srednja škola Krk, Srednja škola Petrinja, Srednja škola Vela Luka i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.


Mladi iz Hrvatske u brošuri predložili rješenja ključnih problema koji ih tište


Mladi iz Hrvatske izradili su prijedloge rješenja za ključne probleme koji ih muče poput stambene politike i obrazovanja, rekao je u ponedjeljak hrvatski europarlamentarac iz redova socijalista Predrag Fred Matić na predstavljanju brošure Budućnost Europe: Europska godina mladih.

Brošura je izrađena u sklopu projekta koji se odvijao tijekom 2022. godine u suradnji s 10 srednjih škola iz Hrvatske i pet škola iz Njemačke.

- Moja je iskrena želja bila da provedbom ovog projekta mladima uistinu damo glas i prostor za predstavljanje svoje vizije ključnih politika za mlade, kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji, kazao je Matić, dodavši da je riječ o projektu koji je "jedinstven u cijeloj Europi".

Mladi su kao ključne probleme, među ostalim, prepoznali pitanja stambene politike za mlade, obrazovnog sustava i političke participacije mladih.

U svojim su lokalnim zajednicama pokušali dobiti uvid u probleme s kojima se njihovi vršnjaci susreću, poput nedostatnih prostora za mlade, loše željezničke infrastrukture i visoke cijene najamnina, stoji u Matićevom priopćenju.

Mladi čovjek bez stana gubi perspektivu. Bez riješenog stambenog pitanja i financija, mladi ljudi ostaju živjeti s roditeljima, teže se odlučuju na osnivanje obitelji i djecu, napisala je u publikaciji radna skupina Srednje škole Krk, koja kao glavni problem vidi neefikasnost države i nepovjerenje mladih u državne institucije

Projektni tim Srednje škole Petrinja, čija je tema bila političko sudjelovanje mladih, predložio je u brošuri organiziranje radionica o politici prije glasovanja kako bi mladi dobro upoznali strukturu i oblike vlasti.

Marko Šeper, učenik Gimnazije Vukovar i sudionik projekta, nada se da će se barem dio ideja iz publikacije ostvariti.

- Konačno smo dobili priliku da naše ideje budu u prvom planu, a ne da uvijek slušamo o tome što drugi misle da mi želimo ili trebamo, rekao je Šeper.

Učenica Srednje škole Petrinja i sudionica projekta Nika Vujasić također želi da se neke od ideja ostvare i da se hrvatska i europska javnost zainteresiraju za ovaj projekt.

- Ponosni smo na sve što smo napravili tijekom projekta, posebice što smo dobile priliku vidjeti kako to sve funkcionira na europskoj razini i posjetili Strasbourg, kazala je Vujasić.

Publikaciju su učenici i učenice u ponedjeljak predstavili i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, a zastupnik Matić obvezao se dostaviti je na "sve relevantne adrese u Hrvatskoj i Europi".

Cilj projekta Budućnost Europe: Europska godina mladih koji je Matić provodio od početka 2022.godine jest mladima iz Hrvatske dati glas na nacionalnoj i europskoj razini i uključiti ih u proces donošenja odluka.

Završna konferencija projekta održala se od 23.-25. rujna 2022. u Novigradu, a na njoj je sudjelovalo 20 učenika i učenica iz 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske, 10 profesorica mentorica i nacionalni i europski stručnjaci iz područja politika za mlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!