Dodijeljene nagrade zaslužnim Splićanima, U Splitu i Milanović

06.05.2023.

Zadnja izmjena 13:47

Autor: Dnevnik/HRT/A.S.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Uoči sutrašnjeg Dana grada i blagdana svetoga Dujma splitsko gradsko vijeće na svečanoj sjednici u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijelilo je nagrade Grada zaslužnim Splićanima. Na svečanosti je bio i predsjednik Republike Zoran Milanović.
Svečano i veselo bilo je u kazalištu. Dodijeljen je niz nagrada Grada, no najponosniji svakako su dobitnici nagrade za životno djelo - Duška Martinović Kaliterna, Goran Pelaić, Radoslav Tomić, Goran Sučić i Radoslav Tonći Baranović. Povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić karijeru je posvetio bogatoj kulturnoj baštini Dalmacije.

- Moja su stremlje nja bila da upoznam Dalmaciju i to njezinu umjetničku baštinu i to je ono što me već 40-tak godina od gradova, od Kotora do Krka, ali i do brojnih sela u Dalmatinskoj zagori i do otoka. Mogu reći da sam na tom putu upoznao najljepše dionice iz dalmatinske prošlosti i njezine umjetnosti, kazao je.

Nagrada je razveselila i Dušku Martinović Kaliternu, istaknutu liječnicu koja je vodila Zavod za reumatologiju i imunologiju te predavala na Medicinskom fakultetu.

- Predložile su me kolege. Kažu da se liječnici međusobno ne vole, evo ovo je primjer suprotnog, i sačekale su me moje kolege i čestitale, i moji pacijenti. Mislim da bi svaki čovjek na mom mjestu bio sretan, kazala je.

U svojem govoru predsjednik Zoran Milanović je pozvao na potiskivanje ideoloških razlika.

- Želim koliko god je to moguće, a teško je, da gurnete u stranu političke ideološke razlike i želim vjerovati da su one sve manje, ali neće prestati jer prestanu li ideološke razlike tada ćemo biti svi isti i jedna će osoba misliti za sve nas. Različitost je dobra, rekao je Milanović obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća u splitskom HNK-u.

Pozvao je gradonačelnika Ivicu Puljka da se iskoriste sva sredstva koja nude fondovi Europske unije, rekavši da je to naš novac. Nada se da uskoro Hrvatska neće morati koristiti EU fondove jer, kako kaže, ostanemo li koristiti te fondove, to će značiti da smo ispodprosječna europska zemlja.

- Ostavarenje Hrvatske bio je cilj sam po sebi, ali u tom cilju moguće je napraviti greške, jer pri tomu nisu dopuštena sva sredstva, niti su ona korištena u našem slučaju. EU, NATO i sve drugo su manje više dodaci, ali glavna spiza je Hrvatska, poručio je Milanović.

Ova je godina u Splitu proglašena je godinom Miljenka Smoje povodom 100 godina njegova rođenja. Milanović je istaknuo kako je njegova percepcija Splita bila posredovana i onim što je pisao i radio Smoje.

- Smoju nikada nisam doživljavao kao političara premda su oko njega postojale političke kontroverze. On je za mene bio duhovit čovjek koji je pronalazio još duhovitije protagoniste, kazao je Milanović.

Pritom je citirao Smoju koji je rekao kako je "Split cirkus i bacivši preko njega ceradu imaš cirkus". Ali cirkus nije uvredljiv nego je to život, znanje i umjetnost, rekao je Milanović.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je kako nitko kao Smoje nije obradio posebnost splitskog identiteta. Također je rekao da je sa svojim suradnicima ambiciozno ušao u promjene i uvođenje reda u Splitu.

- Kada nastojiš promijeniti upravljački model onda to znači plivati protiv struje, ali mi ćemo ustrajati u tome, poručio je.

Po njegovim riječima, to nije ideološka stvar, niti "stvar kontra" nego je to zauzimanje za javni interes koji je iznad svega.

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić je istaknuo kako je bilo vremena kada je crkva nametala propise u društvu, ali i vremena kada je djelovanje crkve smatrano nepoželjnim.

Crkva se ne podudara s politikom niti se veže s bilo kojim političkim sustavom. Crkva ima pravo izricati moralni sud o ljudskim pravima, to nije miješanje u državne stvari jer kad to ne bi činila izdala bi svoje poslanje, kazao je Puljić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!