Milanović se prisjetio osmero hrvatske djece ubijene u Vitezu u središnjoj Bosni

14:59 / 10.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović prisjetio se u petak masakra nad osmero hrvatske djece koja su na današnji dan 10. lipnja 1993. u Vitezu u središnjoj Bosni poginula od projektila ispaljenog s položaja Armije BiH i upozorio kako za taj zločin još nitko nije odgovarao. 

- Razorna granata prekinula je osam nevinih života. Za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini jedan je to od najtužnijih događaja u novijoj povijesti, zločin za koji nitko nije odgovarao, napisao je hrvatski predsjednik na Twitteru. 


Najmlađa žrtva zločina koji se dogodio u predvečerje 10. lipnja 1993. godine bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin 12-godišnji brat Velimir te još šestero djece, brat i sestra Milan i Sanja Garić, Dragan Ramljak, Dražen Čečura, Boris Antičević i Sanja Križanović


Oni su izašli iz skloništa igrati se na košarkaškom terenu jer je dan prije bilo potpisano primirje Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane. 


Tada je iznenada ispaljen minobacački projektil s položaja Armije BiH koji je pao na samo igralište. Od eksplozije petero djece je odmah preminulo, a još troje u bolnici, dok je šestero pretrpjelo teške tjelesne ozljede. 


Tijekom dana u Vitezu je služena misa te je položeno cvijeće i zapaljene svijeće kod spomenika Osmice u središtu toga grada. 


Za zločin do danas nitko nije procesuiran, a Tužiteljstvo BiH još vodi istragu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!