Dogovor Pantovčaka i Banskih dvora - Ivan Turkalj kandidat za ravnatelja VSOA-e

07.08.2023.

Zadnja izmjena 19:18

Autor: HRT

Brigadirni general Ivan Turkalj

Brigadirni general Ivan Turkalj

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, nakon što je to prošlog tjedna učinio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Riječ je o generalu Ivanu Turkalju. 

U središnji Dnevnik HTV-a javila se Iva Magušić-Dumančić.

- Ovim današnjim supotpisom predsjednika završena je višemjesečna trakavica oko usuglašavanja imena kandidata za čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije između Vlade i Ureda predsjednika. Inače svakako treba napomenuti da je potpis uslijedio nakon jučerašnje Sinjske alke na koje su premijer Plenković i predsjednik Milanović razgovarali, dogovorili se i usuglasili, a potvrđeno je to i iz Vlade i iz Ureda predsjednika. Dakle, novi čelnik VSOA-e će biti brigadni general Ivan Turkalji, inače obnašao je brojne dužnosti u Glavnom stožeru Oružanih snaga, bio je tako primjerice voditelj operativnog središta u zapovjedništvu kopnene vojske, ali i načelnik Odjela za obuku te načelnik Odjela za planiranje. Osim ovog potpisa, predsjednik je danas potpisao i druga imenovanja unutar sustava obrane, a naglasio je da će potpisati i druga imenovanja na vojne dužnosti koje za sada ostaju nepopunjene, za što se čeka da ministar obrane obavi formalnu proceduru izbora kandidata. Kada je riječ o samoj proceduri oko VSOA-e i njezinog čelnika, ona bi trebala biti gotova u sljedeća četiri dana, odnosno do 10. kolovoza, dakle, tada brigadiru Kujundžiću ističe odluka kojom je on zapravo postao v.d. te agencije. Sve će biti završeno, kako sada stvari stoje, čak i ranije. Da bi se sve ovo potvrdilo do kraja, treba se sastati i matični saborski odbor, riječ je o Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a sjednica tog odbora najavljena je za srijedu u 16. sati. Na toj sjednici odbora bit će i kandidat za čelno mjesto, ali ta sjednica odbora bit će zatvorena za javnost, javila je  Magušić-Dumančić.

Temeljem ranije postignute suglasnosti o imenovanju čelnika na otvorena i nepopunjena zapovjedna mjesta u OSRH te nakon razgovora i dogovora predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića jučer u Sinju, predsjednik Milanović danas je potpisao odluke o imenovanju i raspoređivanju časnika na dužnosti zapovjednika u OSRH, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

General-bojnik Krešo Tuškan raspoređen je na dužnost direktora Glavnog stožera OSRH, general-bojnik Slaven Zdilar imenovan je na dužnost zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, general-bojnik Denis Tretinjak raspoređen je na dužnost načelnika Operativne uprave Glavnog stožera OSRH, komodor Milan Blažević imenovan je na dužnost zapovjednika Obalne straže RH, brigadni-general Ivan Zelić raspoređen je na dužnost načelnika Personalne uprave Glavnog stožera OSRH na rok do 31. prosinca 2023., brigadir Jozo Matković raspoređen je na dužnost načelnika Uprave za logistiku Glavnog stožera OSRH, brigadir Mirko Stošić imenovan je na dužnost zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, a brigadir Tihomir Zebec imenovan je na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne OSRH.


Isto tako, predsjednik Republike danas je supotpisao - uz supotpis predsjednika Vlade RH - Prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, brigadnog generala Ivana Turkalja, a koji se upućuje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora na prethodno mišljenje.

Predsjednik Republike, nadalje, potpisat će i ostala ranije usuglašena imenovanja na vojne dužnosti koje su nepopunjene ili će biti upražnjene zbog spomenutih imenovanja zapovjednika u OSRH čim za te, ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata, ministar obrane provede i formalne procedure izbora kandidata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajamčio je predsjedniku Zoranu Milanoviću tijekom jučerašnjeg razgovora kako će ministar obrane ispuniti ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata te da će se u najbržem mogućem roku provesti procedure predlaganja vojnog predstavnika RH pri NATO-u i EU-u te imenovanje zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC.

Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik OSRH koji odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u OSRH mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava.

Turkalj obnašao brojne funkcije unutar MORH-a


Kandidat za novog ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), oko kojeg su se usuglasili predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, brigadni je general Ivan Turkalj koji je obnašao brojne funkcije unutar Ministarstva obrane (MORH).

Brigadni general je u Glavnom stožeru Oružanih snaga obnašao među ostalim dužnost časnika za vojne vježbe i Operativnoj upravi, u Zapovjedništvu Kopnene vojske bio je voditelj operativnog središta, načelnik Odjela za obuku i načelnik Odjela za planiranje.

Turkalj je rođen 11. prosinca 1967. u Slunju, diplomirao je na Vojnoj akademiji Kopnene vojske 1990. te se dragovoljno priključio Zboru narodne garde RH 2. listopada 1991. godine.

Od tada je u Oružanim snagama RH obnašao niz dužnosti, od zapovjednika inženjerijskog voda, satnije, zamjenika zapovjednika bojne do zapovjednika 38. Inženjerijske brigade. Kao zapovjednik postrojbe tijekom Domovinskog rata prošao je ratišta Slavonije, Banije, Korduna i Dalmacije.

Nakon Domovinskog rata i niza funkcija koje je obnašao u poraću, Turkalj je s mjesta načelnika Odjela za planiranje upućen 2010. godine na najvišu razinu školovanja u Ratnu školu. Nakon Ratne škole bio je na dužnosti voditelja Ureda vojnog predstavnika RH u NATO-u u Bruxellesu od 2012. do 2016. godine.

Povratkom u RH obnaša dužnost pročelnika Kabineta načelnika Glavnog stožera od 1. kolovoza 2016. do 1. listopada 2019. godine, kada preuzima dužnost zamjenika zapovjednika HVU-a Dr. Franjo Tuđman.

Uz Ratnu školu Ban Josip Jelačić, Turkalj je završio i Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro, dok je od izobrazbe u inozemstvu završio NATO tečaj za stožerne časnike u Oberammergauu u Njemačkoj 2006. godine i tečaj Leadership and Building Integrity 2018. godine. U Kanadi je pohađao tečaj engleskog jezika 2007. i 2010., koji je uspješno završio (STANAG 2222).

U čin brigadnog generala promaknut je 5. kolovoza 2019. godine.

Za svestrano obnašanje dužnosti tijekom rata i nakon njega odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, medaljama Oluja i Bljesak te spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina.

Također, za uspješan rad nagradili su ga ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH, a dobio je i pohvalu predsjednice RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!