Milanović: To nije naš rat!

19.10.2022.

Zadnja izmjena 16:54

Autor: HRT

Predsjednik Zoran Milanović

Predsjednik Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović, koji je u Splitu bio na Ekonomskom fakultetu i prisustvovao sjednici svojeg Ekonomskog savjeta, komentirao je novinarima izjavu premijera koji je kazao da je zgrožen predsjednikovim stavom da se Ukrajinci neće obučavati u Hrvatskoj. Milanović kaže da je to "zgroženost ucviljene babe".

- Ja sam zgrožen što je on kralj lopova, a on je zgrožen time što sam rekao da neću dopustiti da se Hrvatska uvuče u rat. Ja ovdje štitim hrvatsku mladost, rekao je Milanović.

- Neću dopustiti da šačica šarlatana i ljudi koji koji gledaju samo svoje interese, Hrvatsku uvlače u bilo što što je više od minimuma korektnosti i solidarnosti. To smo pokazali dosta. Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove. To nije naš rat! To je govorio Izetbegović '92. godine, rat mu je bio u dvorištu. Ovo nije u našem dvorištu, ovo je 2000 kilometara od nas. Ponašamo se civilizirano i to je sve, rekao je kategorički.

Dodao je da Hrvatska, dok je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, neće sudjelovati u tom ratu.


Milanović je upitao tko će nadoknaditi to što će Hrvatska Ukrajini donirati 14 helikoptera.

-  Što ćemo dobiti zauzvrat? To košta. Ja o tome ne odlučujem, rekao je.

"Rusi neka pišu što žele"

Za pisanje ruskih medija, koji ga hvale, rekao je da oni mogu pisati što žele.

- Ja gledam hrvatski interes. Oni s kojima sam danas razgovarao, ne smiju biti opterećeni bilo kakvim ratom. Rat se vodi na teritoriju treće države, koja nije članica NATO-a, novcem i opremom, sredstvima dviju najvećih članica NATO-a, ali i ostalih, dalje od toga neće moći, komentirao je.

Na premijerovu opasku da je Milanović ruski čovjek, uzvratio je da se Plenković služi udbaškim metodama.

- Reci mi da sam gluplji od tebe, kilaviji, a ne da ti, koji si Rusima predao Agrokor, govoriš da sam ruski čovjek, komentirao je Milanović.

Milanović je ocijenio kako ga premijerovo ponašanje kvalificira kao "zaštitnika i kralja lopova".

- To se ponavlja već šest godina. S tim lopovlukom i otimačinom u slučaju Agrokor i Borg grupe je započeo njegov nečasni put, ocijenio je.

Naveo je i kako je Plenković namjestio "najnesposobnije hrvatske sinove" na vrlo odgovorna mjesta u Vladi da opstruiraju i razaraju sustav, a bavio bi se obukom vojske koja može svaku vojsku u Europi učiti o ratovanju, referirajući se pritom na ponudu Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika.

"Plenković se želi nekome dopasti"

- U biti se želi nekome dopasti jer ide gore i gore ga lupaju po ušima. Mora doći doma i izbeštimati ženu, to su takvi tipovi, ocijenio je Milanović.

Upitan o aferi Ina-MOL i što je njegova Vlada radila da bi se onemogućio monopol MOL-a, odgovorio je kako je on dao od sebe što je mogao, a to daje i sad.

- Protiv takvih nasilnih otimača ne možeš se drukčije boriti nego riječima, a on će ljude optuživati da su ruski špijuni, istaknuo je predsjednik.

O slučaju smrti Vladimira Matijanića

Novinari su zamolili da komentira nalaze povjerenstva Hrvatske liječničke komore koje je ocijenilo da nije bilo stručnih propusta u liječenju umrlog novinara Vladimira Matijanića.

- Tu je očito bilo šlamperaja koji je na kraju rezultirao smrću čovjeka koji nije trebao umrijeti, istaknuo je Milanović, poručivši kako bi vjerojatno bio živ da je u drugom najvećem KBC-u u Hrvatskoj bio dostupan potreban lijek.

Ima još jedan slučaj, kao što je onaj Ante Bačića

Predsjednik se ponovno osvrnuo i na saborskog zastupnika HDZ-a Antu Bačića kojeg je ministar obrane uputio u Ratnu školu iako nije državni službenik, poručujući kako u tu školu neće ići te da će se ta "svinjarija najgore vrste" morati riješiti ovih dana.

Također je naveo kako Bačić nije jedini kojemu ondje nije mjesto jer je još jedna osoba, koju nije htio imenovati, progurana preko stranačkih usluga, a nije državni službenik nego radi u nevladinoj organizaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!