Plenković o obuci Ukrajinaca: Zgrožen sam reakcijama Milanovića i trabanata

19.10.2022.

Zadnja izmjena 14:39

Autor: B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković danas je izrazio zgroženost otporom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića prema obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, podsjećajući da Hrvatska već mjesecima vojno podržava Ukrajinu u ruskoj agresiji te da obukom njihovih vojnika ne ulazi u rat.

Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo na svoje jučerašnje obraćanje ukrajinskom parlamentu, rekavši da su im iskazali potporu i solidarnost te ih podržali u borbi za teritorijalnu cjelovitost i slobodu. Izrazio je zadovoljstvo što će prvi parlamentarni sastanak Krimske platforme biti održan idući tjedan u istoj dvorani kao danas sjednica Vlade, u NSK.

Plenković je također komentirao reakcije na račun nastupa ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana na Vijeću za vanjske poslove, vezano za obuku ukrajinskih vojnika, od strane predsjednika Republike i dijela oporbenih stranaka.


- Prvo, ja bih volio da se hrvatska javnost prisjeti da hrvatska država odlukama Vlade vojno podržava Ukrajinu već mjesecima. Ako je to netko od ovih bojkotera, kritizera, i proruski nastupajućih političara u Hrvatskoj zaboravio, bilo bi dobro da to osvijesti. Dakle, mi podržavamo Ukrajinu, ne samo politički, ne samo diplomatski, ne samo financijski, ne samo ekonomski, ne samo humanitarno, nego i slanjem vojne pomoći, rekao je Plenković.


Nastavio je rekavši da je Europska unija u procesu osnivanja misije pomoći Ukrajini pod nazivom "European Union Assistance Mission Ukraine". Rekao je da je Grlić Radman s još 20 drugih ministara vanjskih poslova iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, te da je uz Hrvatsku još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja.


- Radimo ono što je u potpunosti na tragu naše politike koja je konzistentna, poručio je premijer.


- Izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Republike, a još više ovih njegovih trabanata po Saboru koji u biti razotkrivaju svoje proruske stavove, dodao je.


Plenković je poručio da se ovdje ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat ni dolasku rata u Hrvatsku.

Istaknuo je da su za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatsku dolazili instruktori drugih vojski, kao i da su se hrvatski vojnici išli obučavati u druge zemlje.

Napomenuo je da Hrvatska bolje nego itko razumije što se događa u Ukrajini te poručio da će Vlada i dalje biti na pravoj strani.

Besplatni obrok za školarce i viši minimalac

Osvrćući se na jučerašnje redovito godišnje izvješće o radu Vlade u Saboru, premijer je rekao da su najavili nekoliko važnih novih inicijativa. Prva je da će u proračunu za 2023. godinu predvidjeti 550 milijuna kuna za osiguravanje jednog besplatnog obroka u svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Time će se obuhvatiti 311 tisuća osnovnoškolske djece.


- Vlada će dati 10 kuna po obroku i na taj način osigurati da više nemamo niti jedno gladno dijete u školi, a treba napomenuti da skoro 80.000 djece živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva u Hrvatskoj, rekao je Plenković, dodajući da se radi o poruci uključenosti, jednakosti i jednakih šansi.

Naveo je i da mnoge jedinice lokalne samouprave već i sada osiguravaju besplatan obrok djeci, te da će one moći u to sada uložiti dodatna sredstva. Nastojat će se da ta hrana bude zdrava i od hrvatskih proizvođača, najavio je. Mi ćemo u suradnji s ministarstvom poljoprivrede nastojati da većina tih obroka bude takva da se jede zdravo i hrvatsko, po načelu kratkih dobavnih lanaca, rekao je premijer.


Što se tiče druge inicijative, Plenković je rekao da će danas donijeti odluku o povećanju minimalne plaće s 3750 na 4220 kuna neto od 1. siječnja.


Rekao je i da je cilj Vlade da do kraja mandata prosječna plaća bude 8200 kuna te izrazio uvjerenje da su na dobrom putu da se to realizira.

Rad nedjeljom

Osvrnuo se i na temu (ne)rada nedjeljom, rekavši da je prema Zakonu o trgovini, koji će ovaj tjedan biti pušten u savjetovanje, predviđeno 16 radnih nedjelja.

- S obzirom na Hrvatsku kao turističku zemlju, mislim da smo pronašli pravi balans, rekao je Plenković.

Dodao je da će to biti i dobro za očuvanje obiteljskih vrijednosti.

Istaknuo je i da je dio oporbe jučer bojkotirao izvješće i raspravu u Saboru.


- Mislim da tu oni više govore o sebi nego što su poslali poruku nama i hrvatskoj javnosti, rekao je Plenković, dodajući da ljudi na kraju vide tko radi, a tko ne radi, te tko se bori, a tko samo želi dobivati političke poene na jeftinoj demagogiji.

Sjednica Vlade

Na dnevnom redu današnje Vladine sjednice je nacrt proračunskog plana Republike Hrvatske za 2023., prijedlog izmjena i dopuna državnog ovogodišnjeg proračuna te prijedlozi izmjena i dopuna financijskih planova izvanproračunskih korisnika za ovu godinu. Vlada donosi i uredbu o visini minimalne plaće za iduću godinu. Izmijenit će i dopuniti i Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije te donijeti odluku o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina koji je Hrvatska elektroprivreda preuzela od proizvođača prirodnog plina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!