19:39 / 29.01.2022.

Autor: HRT

Milanović ponovio da u Ukrajinu hrvatska vojska neće ići

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Zoran Milanović večeras je u Sisku komentirao slučaj predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frka-Petešića vezano za obnovu državnog stana u kojemu živi. Odgovarao je i na optužbe HDZ-a da je proruski orijentiran i da svojim izjavama šteti i sramoti Hrvatsku te ponovio kako u Ukrajinu hrvatska vojska neće ići.

 

- To što je napravio Frka-Petešić uz mentorstvo Andreja Plenkovića i vaše duboko razumijevanje je lopovluk. To se tako zove. Za to ne treba završiti nikakav fakultet - to svaki građanin zna. Da je to nepoštenje, pohlepa, grabež. Ja moram držati svoje knjige, koje su valjda gluplje od Frkinih - doma, u stanu kojega plaćam. A višak opreme koji imam u stanu - kod punice u njezinom podrumu, kazao je Milanović.

'Radman pozvao Putina u Hrvatsku, ne u moje ime' 

Milanović je izjavio i da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman službeno pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku, ali ne u njegovo ime.

- Neki dan ovaj mutavi ministar vanjskih poslova ode u Moskvu. Što on radi u Moskvi u ovom trenutku? Ja bi očekivao da išao 'špotati' Lavrova. Ne, čovjek ode tamo i preda službeno poziv Putinu da dođe u Hrvatsku. Jel' on predsjednik države? Govori li u moje ime? Ne govori. Plenković nije predsjednik države i ne može biti domaćin Putinu, nastavio je Milanović.

Milanović je demantirao da je on taj koji je u javnost pustio tezu da će hrvatski vojnici ići u Ukrajinu.

- Dakle, ja nikad nisam rekao da je NATO to tražio, nego sam preventivno rekao da ih Hrvatska neće poslati. Hrvatska neće poslati vojnike u Ukrajinu, a za Poljsku i Litvu ćemo vidjeti ubuduće, rekao je i dodao da u HDZ-u ne znaju što govore, ne slušaju što se govori i ne čitaju novine koje su "produžena ruka i proteza Plenkovićeve vlade".

'Ako se stvari budu komplicirale, vojska neće otići nigdje'


Govoreći o stanju na istoku Europe, odnosno mogućem slanju vojnika na istočne granice Unije, kazao je da se hrvatska država nikome neće obećati bezuvjetno.

- A ako se stvari budu dodatno komplicirale, vojska neće otići nigdje. Bit će na Kosovu i u Hrvatskoj. Jer je Hrvatska platila previsoku cijenu i nitko joj nije ozbiljnije pomagao da se izbori za svoje. Hrvatsku nije oslobodio NATO nego hrvatski vojnici. Hrvatska nikome nije ništa dužna da bi se ponašala hazarderski i išla kao ovca na kolektivno klanje, zaključio je predsjednik uz preporuku svojim "napadačima" da oni odu u Ukrajinu. 

Milanović je u Sisku pratio utakmicu hokeja na ledu između Kluba hokeja na ledu Sisak i Hokejskog kluba mlade kategorije Bled.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!