Frka Petešić o obnovi stana: "Ja s tim nemam veze"

18.01.2022.

13:35

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Zvonimir Frka Petešić

Zvonimir Frka Petešić

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Stan od 96 kvadrata u samom centru Zagreba u vlasništvu države kojim se koristi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić ekspresno je obnovljen nakon prvog zagrebačkog potresa u ožujku pretprošle godine, objavio je tjednik Nacional.

O svemu se danas očitovao i Frka Petešić, koji je rekao da medijski napisi koji sugeriraju da je stan u kojem živi kao najmoprimac prvi obnovljen u Zagrebu zato što on u njemu živi nisu točni.

Dodao je da je jedan od suvlasnika bračni par Viktorija i Luka Ćurić, koji je građevinar, i koji je okupio sve vlasnike da krenu jako brzo u konstrukcijsku obnovu i hitne sanacije.


- Ja nisam vlasnik stana, nisam sam u tome sudjelovao, nisam ni mogao sudjelovati, rekao je Frka Petešić.


Rekao je i kako iz svega toga razumije da bez uključivanja Državnih nekretnina kao jednog od suvlasnika ta obnova ne bi bila moguća.


- Stjecajem okolnosti ja sam u tom stanu, ali ja s tim nemam veze niti sam bio na bilo koji način uključen u obnovu te zgrade, rekao je Frka Petešić.

Na pitanje je li točno da je stan koji on koristi obnovljen u režiji Državnih nekretnina prije nego što je krenula ukupna obnova zgrade i da se ugovor za obnovu stana koji on koristi sklopio mjesec dana nakon potresa, odgovorio je da on to ne zna i da je to pitanje za Državne nekretnine.

- Ono što ja znam je da je u zgradi u kojoj ja živim već nekoliko stanova krenulo u obnovu prije nego što je krenula obnova u mom stanu, to znam, i znam da su suvlasnici sami pronašli izvođača radova, rekao je Frka Petešić.

Niječno je odgovorio na novinarsko pitanje je li osobno ili od nekoga drugoga tražio da urgira kod Državnih nekretnina da se u obnovu stana koji on koristi krene što je brže moguće.

Rekao je i kako ne zna točan datum početka obnove stana koji koristi, ali da misli da je to bilo nekoliko mjeseci nakon potresa.

- Koliko shvaćam, da se Državne nekretnine kao jedan od suvlasnika u toj zgradi nisu uključile u obnovu, one bi de facto usporile cjelovitu obnovu te zgrade, gdje su se svi suvlasnici složili da krenu jako brzo i da ne čekaju zakon, nego da krenu prije, rekao je Frka Petešić.

Rekao je i da mu, koliko se sjeća, konzervatori nisu ulazili u stan.

Reakcije

- Država je još jednom pokazala, kada se radi o nekome "važnom", da je u stanju srušiti ili preskočiti sve administrativne prepreke, one koje nije u stanju srušiti ili preskočiti za "obične" građane. I to je jako loša poruka ljudima koji čekaju smještaj na Baniji ili u Zagrebu, komentirao je slučaj saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk.


- Što sam stariji, sve više uviđam da je gotovo sva mudrost i znanje koji su čovjeku potrebni sadržana u narodnim poslovicama i izrekama, u kojima je destilirano iskustvo puno generacija prije nas, pa ću odgovoriti samo jednom izrekom: "I Bog je prvo sebi bradu stvorio", rekao je Nino Raspudić, nezavisni saborski zastupnik (Klub zastupnika Mosta).

Ćurić o obnovi zgrade

Viktoriju Ćurić, koja je sa suprugom inicirala i nadzirala konstrukcijsku obnovu, novinari su pitali jesu li bili privilegirani prilikom obnove zgrade.

- Kako bi bila privilegija, pa zašto nisu Banski dvori obnovljeni, ne kužim kakve privilegije ako mi nismo dobili kune od države, niti ćemo dobiti, mi smo kao suvlasnici privatno, privatno obnovili ovu zgradu, s tim da smo je obnovili, što da kažem, jer smo ja i suprug sve poduzeli i napravili, rekla je Ćurić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!