13:46 / 19.05.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Milanović o novim licima na izborima i Zlati Đurđević

Milanović: Šestan-Busch nastavlja s novim poslovima

Milanović: Šestan-Busch nastavlja s novim poslovima

Foto: Studio 4 / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je pogone tvrke Šestan-Busch u kojima se proizvode dijelovi vojne opreme. 20.000 komada vojnih kaciga iz te tvrtke jučer je otišlo u Francusku. Prilikom posjeta predsjednik je ponovio da je poslao dopis premijeru za sastanak Vijeća za obranu kako bi ta odluka bila donesena do Dana oružanih snaga.

Tvrtka Šestan-Busch prošli je tjedan pobijedila na natječaju za izradu zaštitnih kaciga za francusku policiju, a pobijedila je i na natječaju u Nizozemsko. Direktor Alojzije Šestan hrvatskog je predsjednika upoznao s programom koji tvrtka radi za vojsku i policiju te mu, kako je rekao, priopćio dvije ekskluzivne vijesti.

- Prošli tjedan smo pobijedili na francuskom natječaju, radimo za francusku policiju, a danas smo dobili obavijest da smo pobijedili na natječaju u Nizozemskoj, rekao je Šestan, dodajući i kako trenutno rade za mađarsku vojsku. Šestan je objasnio kako je riječ o drugom natječaju za Francusku na kojem su bili svi svjetski proizvođači, a Šestan-Busch će raditi 11 tisuća kaciga u razmaku od tri godine za njihovu specijalnu policiju, dok će za Nizozemsku raditi tisuću kaciga kao pilot program.

Čelnici Šestan-Buscha predsjednika države su upoznali s kompletnom proizvodnjom te tvrtke, koja trenutno zapošljava 71 djelatnika, od čega je devet inženjera koji rade na razvoju, a prošle je godine ostvarila oko 78 milijuna kuna prihoda. Prosječna bruto plaća je 15.500 kuna, neto plaća 8 .800 kuna, a Šestan je naglasio kako je u planu i daljnji rast plaća.

- Dosada smo proizveli više od 2,5 milijuna kaciga, razvili više od 35 tipova različitih kaciga, a imamo u razvoju multifunkcionalnu kacigu koja će biti namijenjena domovinskoj sigurnosti i masku koja će biti dostupna i vojski i policiji i domovinskoj sigurnosti, rekao je Šestan.

Uz pogonde tvrtke Šestan-Busch u Prelogu, predsjednik države je danas posjetio i tvrtku Čateks u Čakovcu te Jelen Professional u Belici.

O nabavi borbenih zrakoplova

Na pitanje kada će biti sjednica Vijeća za obranu, Milanović je rekao da se čuo sa zapovjednikom Oružanih snaga i dodao kako je jučer bio previše direktan kada je komentirao premijerov odlazak u Bruxelles.

- Pola godine je premijeru trebalo da okupi ministre pa se nadam da će uskoro odlučiti. Treba se naći i Vijeće za obranu. Ja sam poslao dopis, odluku treba donijeti na Vladi, a prije toga treba biti sjednica Vijeća za obranu. Ali što se tiče poštivanja zakona, vidjeli smo svega ovih godina. Ja sam to inicirao, to je mogao napraviti i premijer, ali očito nije. Siguran sam da će Ustavni sud reagirati, rekao je Milanović.

O Zlati Đurđević

Upitan hoće li biti još jednog natječaja za predsjednicu Vrhovnog suda, Milanović je ponovio kako je njegova kandidatkinja Zlata Đurđević bila difamirana.

- Vidjet ćemo u Saboru kad bude sučeljavanje oči u oči s ljudima koji su je pokušavali preplašiti, diskreditirati, pričati morske gluposti o njezinom programu... Neke stvari u RH nakon te rasprave neće više biti iste. Gledajte pa ćete vidjeti. Ovo nije prijetnja, naprosto je moje predviđanje, poručio je.

Nije želio komentirati bi li on da je na mjestu premijera išao u rekonstrukciju Vlade.

O novim licima na izborima

Komentirao je i lokalne izbore i rekao da su tvrdnje da se Možemo! financira iz inozemstva sulude. Kazao je i kako uvijek ima novih ljudi na izborima.

- Stalno je smjena generacija. To je kao pogrebno poduzeće, uvijek je sezona i uvijek dolaze novi ljudi, što dobri, što loši. Nikad nije dosadno, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!